Izbor iz sadržaja na srpskom
Subotica: Knjiga bajki i poklon koncert najmlađima
Mole se roditelji da decu upišu u mađarsku školu

Koncert za decu je održan u Osnovnoj školi „Majšanski put“ u Subotici u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta i Saveza „Rakoci“, na koji su pozvana sva deca predškolskog uzrasta u Subotici koja idu u mađarsko zabavište. Svirao je orkestar „Juhas“, i decu nije trebalo posebno bodriti da bi zaigrali i zapevali zajedno sa orkestrom poznate dečije i narodne pesme. Najveće iznenađenje je, međutim, decu očekivalo posle koncerta, kada su svi dobili na poklon primerak knjige bajki o kralju Matiji.

Cilj programa je bio da se skrene pažnja roditeljima koji su decu otpratili na koncert, koliko je važno da svoju decu upišu u mađarsku školu.

Savez „Rakoci“ se oduvek trudi da u regionima van matice populariše obrazovanje na maternjem jeziku, izjavio je predstavnicima štampe direktor za razvoj saveza Ištvan Nađ Domonkoš:

– Ovi programi su zaživeli početkom 2000-ih godina u Slovačkoj, Savez „Rakoci“ je u Vojvodini prisutan šest godina. Obraćamo se mađarskim porodicama u kojima se rodi dete. U okviru programa „Rodine vesti“ im poklanjamo bebin dnevnik, kojim u ime mađarske zajednice pozdravljamo dete. Ohrabrujemo ih da kasnije svoje dete školuju na maternjem jeziku. U okviru programa izbora škole se obraćamo deci zabavišne dobi i njihovim roditeljima, kao ovde danas. U pismu koje je priloženo knjizi bajki dajemo obećanje roditeljima da ako svoju decu upišu u mađarsku školu, na jesen ćemo ih pozdraviti sa stipendijom od 10 hiljada forinti.

- Postoji li istraživanje o efektima ovih programa? Da li je smanjena asimilacija?

– Na osnovu statistika poslednjih 15 godina najdetaljnije podatke imamo iz Slovačke. Hvala Bogu da je posle dramatičnog smanjenja prvo došlo do stagnacije broja dece u mađarskim razredima, a u poslednje vreme vidimo i određeno povećanje, pa smo optimistični – rekao je Ištvan Nađ Domonkoš.

Zahvaljujući Savezu „Rakoci“ će sva deca koja idu u mađarsko zabavište dobiti poklon tokom nedelje, izjavila je predsednica izvršnog odbora MNS Aniko Jeras.

– U Vojvodini je ovim programom obuhvaćeno oko 1400 dece, i sledećih meseci će roditelji koji upišu svoje dete u mađarsku školu od Saveza „Rakoci“ dobiti na poklon veoma kvalitetnu školsku torbu. Tome se priključuje program Mađarskog nacionalnog saveta kojim se takođe želi skrenuti pažnja roditeljima na to koliko je važno da deca pohađaju nastavu na mađarskom jeziku. U septembru, kada krenu u školu, deca će dobiti i školski paket MNS-a. Danas u Osnovnoj školi „Majšanski put“ poklanjamo deci i koncert, orkestar „Juhas“ izvodi dečije i narodne pesme.

Aniko Jeras je posebno naglasila da roditelji čija deca idu u mađarsko zabavište, a na jesen kreću u mađarsku školu, i slučajno nisu dobili pozivnicu za ovu manifestaciju ili nisu mogli prisustvovati koncertu, u uredu Mađarskog nacionalnog saveta mogu preuzeti svoj poklon.

Članovi orkestra „Juhas“ su se veoma brzo zbližili sa mališanima, što nije slučajno, naime održavaju veoma mnogo sličnih koncerata, kaže vođa orkestra Gabor Juhas.

– U ovom razdoblju godine obilazimo Vojvodinu sa pesmama za poklade ili vašange. Sakupili smo narodne pesme kroz koje se ovaj žanr može najbolje zavoleti. Predstavljamo i instrumente, imamo više od 10 instrumenata na koncertu, i to takvih koji se koriste po celom Karpatskom basenu.

U Subotici je posle poklon koncerta podeljeno 150 knjiga bajki. Sledećih dana će paketi iznenađenja biti podeljeni u Bačkim Vinogradima, Hajdukovu, Nosi, Paliću, Šupljaku i Bajmoku. Deca iz Čantavira su svoj poklon dobila još u decembru.

Erne Nemet
Za vreme uskršnjih praznika se zbog školskog raspusta u evropskim zemljama, odnosno slobodnih dana za gastarbajtere očekuje povećan tranzitni saobraćaj, na graničnom prelazu na auto putu kod Horgoša treba računati na višečasovno zadržavanje – saopštila je Policijska kapetanija županije Čongrad. Iskustvo prethodnih godina...
18.04.2019
[ 15:48 ]
Članovi Moto kluba „Road Flyers“ u Mužlji su i ove godine posetili mališane u vrtiću „Snežana“ u Mužlji, odnosno vrtiću „Cvrčak“ u Mesnoj zajednici „Sava Kovačević“. Već je postala tradicija da pred uskršnje praznike članovi moto kluba povedu sa sobom i Zeku, ovaj put se u kostim Zeke prerušila Kristina Grujin, koja...
18.04.2019
[ 15:31 ]
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem. Čakrabarti je Aleksandru Vučiću čestitao na uspešno sprovedenim ekonomskim reformama u Srbiji. Predsednik EBRD je rekao da je Srbija ekonomski lider u regionu i istakao: stabilna ekonomska situacija je osnova za...
17.04.2019
[ 18:00 ]
Beolvasás folyamatban