Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Brza evropska integracija Zapadnog Balkana je ekonomski i bezbednosni interes

I Mađarska i Rumunija, koja trenutno predsedava Evropskom unijom podržavaju ubrzavanje evropske integracije Zapadnog Balkana, jer je to i ekonomski i bezbednosni interes EU – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rumunskoj informativnoj televiziji Digi 24.

Šefa mađarske diplomatije su pozvali da gostuje u emisiji pod naslovom Diplomatski pasoš povodom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU koji je održan prošle sedmice u Bukureštu.

Sijarto je izjavio: ako bi zavisilo samo od rumunskog predsedavanja EU, imao bi velike nade da će se ubrzati proširenje EU na Zapadnom Balkanu, međutim, većina zapadnoevropskih zemalja više naginje mišljenju predsednika Evropske komisije (EK), koji smatra da sledećih pet godina neće biti proširenja. Srednjeevropske zemlje pak is sopstvenog iskustva znaju da je njihova integracija u NATO i EU veoma mnogo pomogla u rešavanju međusobnih problema, pa bi zbog toga želele da se ubrzaju pregovori i sa Srbijom i Crnom Gorom.

„Srbija je od ključne važnosti iz aspekta stabilnosti na Balkanu. Ako godišnje otvorimo jedno ili dva poglavlja, to je sve, samo ne ohrabrenje. A trebalo bi da ohrabrujemo te zemlje, pokažemo im da vredi da svoju energiju fokusiraju na integraciju, jer u suprotnom samo jača antievropsko raspoloženje, a to svi želimo da izbegnemo“ – argumentovao je Sijarto.

U vezi postupaka protiv Mađarske i Rumunije zbog kršenja pravne državnosti on je rekao: o tome će se moći staloženo razgovarati, a ne „igrati gluvih telefona“, kada će EK u skladu sa svojim nadležnostima ponovo funkcionisati kao tehničko telo, kao „čuvar ugovora“, a ne kao politička organizacija.

Naglasio je da sada protiv Mađarske vodi političke napade Frans Timermans, koji je glavni kandidat evropski socijalista, pristalica imigracije i jedan od glavnih aktera kampanje za izbore za Evropski parlament (EP).

„Da li zaista neko veruje da ako jedna vlada osam godina krši pravnu državnost, onda će je i treći put sa velikom većinom izabrati, kao nas prošlog aprila? Ovim napadima vređaju mađarske birače, jer im poručuju da evropske institucije smatraju kako birači nisu dovoljno zreli da procene događaje u sopstvenoj zemlji da bi mogli odlučivati o svojoj sudbini“ – rekao je Peter Sijarto.

Rekao je još da su napadi u stvari upereni protiv odlučne antiimigracione politike Mađarske. Danas se u Evropi najizrazitije suprotnosti ne ispoljavaju između Istoka i Zapada, nego u oceni imigracije, pa će i budućnost kontinenta zavisiti od toga, da li će na izborima za Evropski parlament pobediti snage koje podržavaju imigraciju ili one koje joj se protive.

„Sledeći EP će morati dati odgovore na istinska pitanja, a to su imigracija, strah od terorizma, Brexit, snabdevanje Evrope energentima. Siguran sam da će se njegov sastav uveliko razlikovati od sadašnjeg“ – rekao je šef mađarske diplomatije. (MTI)

Za vreme uskršnjih praznika se zbog školskog raspusta u evropskim zemljama, odnosno slobodnih dana za gastarbajtere očekuje povećan tranzitni saobraćaj, na graničnom prelazu na auto putu kod Horgoša treba računati na višečasovno zadržavanje – saopštila je Policijska kapetanija županije Čongrad. Iskustvo prethodnih godina...
18.04.2019
[ 15:48 ]
Članovi Moto kluba „Road Flyers“ u Mužlji su i ove godine posetili mališane u vrtiću „Snežana“ u Mužlji, odnosno vrtiću „Cvrčak“ u Mesnoj zajednici „Sava Kovačević“. Već je postala tradicija da pred uskršnje praznike članovi moto kluba povedu sa sobom i Zeku, ovaj put se u kostim Zeke prerušila Kristina Grujin, koja...
18.04.2019
[ 15:31 ]
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem. Čakrabarti je Aleksandru Vučiću čestitao na uspešno sprovedenim ekonomskim reformama u Srbiji. Predsednik EBRD je rekao da je Srbija ekonomski lider u regionu i istakao: stabilna ekonomska situacija je osnova za...
17.04.2019
[ 18:00 ]
Beolvasás folyamatban