Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Brza evropska integracija Zapadnog Balkana je ekonomski i bezbednosni interes

I Mađarska i Rumunija, koja trenutno predsedava Evropskom unijom podržavaju ubrzavanje evropske integracije Zapadnog Balkana, jer je to i ekonomski i bezbednosni interes EU – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rumunskoj informativnoj televiziji Digi 24.

Šefa mađarske diplomatije su pozvali da gostuje u emisiji pod naslovom Diplomatski pasoš povodom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU koji je održan prošle sedmice u Bukureštu.

Sijarto je izjavio: ako bi zavisilo samo od rumunskog predsedavanja EU, imao bi velike nade da će se ubrzati proširenje EU na Zapadnom Balkanu, međutim, većina zapadnoevropskih zemalja više naginje mišljenju predsednika Evropske komisije (EK), koji smatra da sledećih pet godina neće biti proširenja. Srednjeevropske zemlje pak is sopstvenog iskustva znaju da je njihova integracija u NATO i EU veoma mnogo pomogla u rešavanju međusobnih problema, pa bi zbog toga želele da se ubrzaju pregovori i sa Srbijom i Crnom Gorom.

„Srbija je od ključne važnosti iz aspekta stabilnosti na Balkanu. Ako godišnje otvorimo jedno ili dva poglavlja, to je sve, samo ne ohrabrenje. A trebalo bi da ohrabrujemo te zemlje, pokažemo im da vredi da svoju energiju fokusiraju na integraciju, jer u suprotnom samo jača antievropsko raspoloženje, a to svi želimo da izbegnemo“ – argumentovao je Sijarto.

U vezi postupaka protiv Mađarske i Rumunije zbog kršenja pravne državnosti on je rekao: o tome će se moći staloženo razgovarati, a ne „igrati gluvih telefona“, kada će EK u skladu sa svojim nadležnostima ponovo funkcionisati kao tehničko telo, kao „čuvar ugovora“, a ne kao politička organizacija.

Naglasio je da sada protiv Mađarske vodi političke napade Frans Timermans, koji je glavni kandidat evropski socijalista, pristalica imigracije i jedan od glavnih aktera kampanje za izbore za Evropski parlament (EP).

„Da li zaista neko veruje da ako jedna vlada osam godina krši pravnu državnost, onda će je i treći put sa velikom većinom izabrati, kao nas prošlog aprila? Ovim napadima vređaju mađarske birače, jer im poručuju da evropske institucije smatraju kako birači nisu dovoljno zreli da procene događaje u sopstvenoj zemlji da bi mogli odlučivati o svojoj sudbini“ – rekao je Peter Sijarto.

Rekao je još da su napadi u stvari upereni protiv odlučne antiimigracione politike Mađarske. Danas se u Evropi najizrazitije suprotnosti ne ispoljavaju između Istoka i Zapada, nego u oceni imigracije, pa će i budućnost kontinenta zavisiti od toga, da li će na izborima za Evropski parlament pobediti snage koje podržavaju imigraciju ili one koje joj se protive.

„Sledeći EP će morati dati odgovore na istinska pitanja, a to su imigracija, strah od terorizma, Brexit, snabdevanje Evrope energentima. Siguran sam da će se njegov sastav uveliko razlikovati od sadašnjeg“ – rekao je šef mađarske diplomatije. (MTI)

Zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor su u okviru svečanosti pustili u rad novi pogon fabrike nameštaja D. o. o. EM Commerce u Bačkog Topoli. Levente Mađar je prethodno u Adi takođe otvorio nov pogon izgrađen sredstvima iz Mađarske, tamo je...
14.02.2019
[ 17:12 ]
Neće zatvoriti Osnovnu školu „Šandor Petefi“ u Bečeju – izjavio je za Dnevnik mađarskog programa RTV Vojvodine predsednik SVM Ištvan Pastor. Poručio je građanima Bečeja da mogu biti mirni, škola će opstati. Pastor je još rekao da Savez vojvođanskih Mađara na svim nivoima vodi pregovore o dotičnoj školi i da stvari ukazuju...
14.02.2019
[ 8:48 ]
U roku od nedelju dana je više od 6.000 stanovnika Bečeja i okoline potpisalo peticiju kojom se protestuje protiv odluke radne grupe zadužene za novu školsku mrežu u opštini, odnosno zatvaranja Osnovne škole „Šandor Petefi“. Radna grupa je većinom glasova donela odluku da se u toku izgradnje školske mreže u Bečeju mora zatvoriti...
13.02.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban