Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Opozicija kritikovala Orbanov govor o stanju nacije

Stranke mađarske opozicije su na zajedničkim demonstracijama u Budimpešti kritikovale govor o stanju nacije premijera Viktora Orbana i zahtevale demokratiju.

Na protestnom skupu opozicije ispred zgrade Predsedništva i vlade su govornici saželi u tačke teme koje premijer nije spomenuo.

Predstavnik Demokratske koalicije je Orbana nazvao diktatorom, a zemlju diktaturom. On u govoru o stanju nacije nije spominjao prevarene koji su podigli kredite sa valutnom klauzulom, penzionere koji ne dobijaju penziju na vreme, niti mlade koji ne mogu da nastave školovanje.

Portparol Jobika je tvrdio da je Orban od 2010. godine učinio da Mađari postanu drugi najsiromašniji narod u EU. Za tri godine je „izbacio na ulicu“ deset hiljada ljudi, a od svog druga iz rodnog gradića učinio najbogatijeg čoveka u zemlji. Revizorska institucija kažnjava opoziciju da ne bi mogla finansirati kampanju za izbore za Evropski parlament, niti za lokalne izbore, što upućuje na to da Fides priprema izbornu prevaru.

LMP smatra da je Orban pogrešio što je izmenama zakona o radu prihvatio „robovski zakon“, jer je time okrenuo protiv sebe radnike. A podršku porodicama najavljuje jer je shvatio da spominjanjem migranata ne može dobiti izbore. Vlada ugađa multinacionalnim kompanijama, njima i služi „robovski zakon“.

Aludirajući na crne draperije lokacije gde je premijer održao govor, predstavnica socijalista je rekla da je Orban okružen tamom, i umesto naroda koji ovde protestuje, govori pred „svojim ulizicama“. Što se sledećih generacija tiče, one će bolje živeti od svojih roditelja jedino ako odu u inostranstvo da uče i tamo izgrade sebi sigurnu budućnost.

Nezavisna poslanica u parlamentu Bernadet Sel je rekla da trebaju biti ponosni što se opozicija okupila bez straha, pošto vlast čini sve da bi se ljudi bojali. Orban želi „glupu zemlju sa zaglupljenim podanicima“, zato je proterao najbolji univerzitet, a ostale potčinio ili su privatni koje mogu sebi priuštiti samo članovi njegovog okruženja. Akademiju je osnovao najveći Mađar, „a hoće da je sahrani najmanji Mađar“, rekla je.

Kopredsednik stranke Dijalog je izjavio kako se Viktor Orban uplašio jedinstvenog nastupa opozicije, zato je govorio tako „prosto“ kada je napao opoziciju. Odgovor će mu poslati Budimpešta, „slobodni građani slobodnog grada“ u oktobru kada budu izbori za gradonačelnika, rekao je. (MTI)

Zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor su u okviru svečanosti pustili u rad novi pogon fabrike nameštaja D. o. o. EM Commerce u Bačkog Topoli. Levente Mađar je prethodno u Adi takođe otvorio nov pogon izgrađen sredstvima iz Mađarske, tamo je...
14.02.2019
[ 17:12 ]
Neće zatvoriti Osnovnu školu „Šandor Petefi“ u Bečeju – izjavio je za Dnevnik mađarskog programa RTV Vojvodine predsednik SVM Ištvan Pastor. Poručio je građanima Bečeja da mogu biti mirni, škola će opstati. Pastor je još rekao da Savez vojvođanskih Mađara na svim nivoima vodi pregovore o dotičnoj školi i da stvari ukazuju...
14.02.2019
[ 8:48 ]
U roku od nedelju dana je više od 6.000 stanovnika Bečeja i okoline potpisalo peticiju kojom se protestuje protiv odluke radne grupe zadužene za novu školsku mrežu u opštini, odnosno zatvaranja Osnovne škole „Šandor Petefi“. Radna grupa je većinom glasova donela odluku da se u toku izgradnje školske mreže u Bečeju mora zatvoriti...
13.02.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban