Izbor iz sadržaja na srpskom
Mediji: Sloboda štampe u Evropi od kraja drugog svetskog rata nije bila krhka kao danas

Situacija na planu slobode štampe u Evropi od kraja drugog svetskog rata nije bila krhka kao danas, zato su hitno potrebe političke mere – upozorio je Savet Evrope (SE).

Savet Evrope je objavio izveštaj prema kojem je proteklih godina značajno pogoršana situacija na planu slobode štampe, podaci dvanaest međunarodnih novinarskih organizacija svedoče o 140 teških slučajeva povreda prava.

Konstantno raste broj napada na novinare, prošle godine se udvostručio broj pretnji smrću. Osim toga su u nekim zemljama mnogi novinari u zatvoru, novim zakonima se sužavaju nadležnosti slobodne štampe koja vrši kontrolu vlasti, a u brojnim slučajevima ubistava novinara nema pomaka u pronalaženju i procesuiranju počinilaca.

Evropska organizacija je u izveštaju ocenila kao posebno uznemirujuću pojavu to što je „u Italiji mnogostruko povećan broj prijavljenih slučajeva povreda prava, u Mađarskoj se većina medija koncentriše u rukama provladine oligarhije, u Turskoj i dalje ima najviše zatvorenih novinara na svetu, a u Rusiji vlada u velikoj meri ograničava slobodu govora“.

Ovim zemljama se izveštaj bavi i u posebnih poglavljima.

„Mađarska vlada je od 2010-e značajnim prekrajanjem medijske palete potčinila sebi veliki deo medija, a ono malo preostalih slobodnih izdanja se suočava sa nizom najrazličitijih prepreka u radu, na primer izostankom prihoda od oglašavanja, ograničavajućim zakonima i kampanjama blaćenja“ – stoji u izveštaju SE.

Pozivaju se mađarske vlasti da poštuju slobodu štampe i preispitaju zakone i praksu.

„Potrebna je usaglašena politička akcija zemalja članica i organizacije da se preokrene trend pogoršavanja slobode štampe i ojača zaštita novinara“ – naglasio je generalni sekretar SE Thorbjorn Jagland.

„Sloboda štampe je od ključne važnosti za poštovanje svih ostalih ljudskih prava, zato zahteva posebnu pažnju zemalja članica“ – dodao je.

U sačinjavanju izveštaja je učestvovalo dvanaest međunarodnih novinarskih organizacija, između ostalih Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Udruženje evropskih novinara (AEJ) i Reporteri bez granica (RSF). (MTI)

Za vreme uskršnjih praznika se zbog školskog raspusta u evropskim zemljama, odnosno slobodnih dana za gastarbajtere očekuje povećan tranzitni saobraćaj, na graničnom prelazu na auto putu kod Horgoša treba računati na višečasovno zadržavanje – saopštila je Policijska kapetanija županije Čongrad. Iskustvo prethodnih godina...
18.04.2019
[ 15:48 ]
Članovi Moto kluba „Road Flyers“ u Mužlji su i ove godine posetili mališane u vrtiću „Snežana“ u Mužlji, odnosno vrtiću „Cvrčak“ u Mesnoj zajednici „Sava Kovačević“. Već je postala tradicija da pred uskršnje praznike članovi moto kluba povedu sa sobom i Zeku, ovaj put se u kostim Zeke prerušila Kristina Grujin, koja...
18.04.2019
[ 15:31 ]
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem. Čakrabarti je Aleksandru Vučiću čestitao na uspešno sprovedenim ekonomskim reformama u Srbiji. Predsednik EBRD je rekao da je Srbija ekonomski lider u regionu i istakao: stabilna ekonomska situacija je osnova za...
17.04.2019
[ 18:00 ]
Beolvasás folyamatban