Izbor iz sadržaja na srpskom
Mediji: Sloboda štampe u Evropi od kraja drugog svetskog rata nije bila krhka kao danas

Situacija na planu slobode štampe u Evropi od kraja drugog svetskog rata nije bila krhka kao danas, zato su hitno potrebe političke mere – upozorio je Savet Evrope (SE).

Savet Evrope je objavio izveštaj prema kojem je proteklih godina značajno pogoršana situacija na planu slobode štampe, podaci dvanaest međunarodnih novinarskih organizacija svedoče o 140 teških slučajeva povreda prava.

Konstantno raste broj napada na novinare, prošle godine se udvostručio broj pretnji smrću. Osim toga su u nekim zemljama mnogi novinari u zatvoru, novim zakonima se sužavaju nadležnosti slobodne štampe koja vrši kontrolu vlasti, a u brojnim slučajevima ubistava novinara nema pomaka u pronalaženju i procesuiranju počinilaca.

Evropska organizacija je u izveštaju ocenila kao posebno uznemirujuću pojavu to što je „u Italiji mnogostruko povećan broj prijavljenih slučajeva povreda prava, u Mađarskoj se većina medija koncentriše u rukama provladine oligarhije, u Turskoj i dalje ima najviše zatvorenih novinara na svetu, a u Rusiji vlada u velikoj meri ograničava slobodu govora“.

Ovim zemljama se izveštaj bavi i u posebnih poglavljima.

„Mađarska vlada je od 2010-e značajnim prekrajanjem medijske palete potčinila sebi veliki deo medija, a ono malo preostalih slobodnih izdanja se suočava sa nizom najrazličitijih prepreka u radu, na primer izostankom prihoda od oglašavanja, ograničavajućim zakonima i kampanjama blaćenja“ – stoji u izveštaju SE.

Pozivaju se mađarske vlasti da poštuju slobodu štampe i preispitaju zakone i praksu.

„Potrebna je usaglašena politička akcija zemalja članica i organizacije da se preokrene trend pogoršavanja slobode štampe i ojača zaštita novinara“ – naglasio je generalni sekretar SE Thorbjorn Jagland.

„Sloboda štampe je od ključne važnosti za poštovanje svih ostalih ljudskih prava, zato zahteva posebnu pažnju zemalja članica“ – dodao je.

U sačinjavanju izveštaja je učestvovalo dvanaest međunarodnih novinarskih organizacija, između ostalih Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Udruženje evropskih novinara (AEJ) i Reporteri bez granica (RSF). (MTI)

Iako je praznik novog hleba običaj novijeg datuma, u seljačkoj kulturi su hleb i pšenica uživali veliko poštovanje – izjavila je etnolog istraživač Doma tradicija Veronika Kalina u programu mađarskog tv kanala M1. U seljačkom domaćinstvu je pripremanje i pečenje hleba bio ženski posao, a to je, ako uzmemo u obzir i mešenje i...
20.08.2019
[ 14:35 ]
Nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla važnost trgovinske saradnje sa Mađarskom u gradu Šopronu, nakon razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Na pres konferenciji je nemačka kancelarka ponovo izrazila zahvalnost stanovništvu Mađarske za otvaranje granice, i time doprinos ponovnom uspostavljanju nemačkog...
19.08.2019
[ 17:05 ]
Nemci će uvek biti zahvalni Mađarskoj za doprinos ponovnom ujedinjenju Nemačke – izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u video poruci koju objavljuje svakog vikenda. Evocirala je uspomene na tzv. Panevropski piknik koji se dogodio pre trideset godina pored Šoprona. Na manifestaciji održanoj 19. avgusta 1989. na...
18.08.2019
[ 10:38 ]
Beolvasás folyamatban