Izbor iz sadržaja na srpskom
Mediji: Sloboda štampe u Evropi od kraja drugog svetskog rata nije bila krhka kao danas

Situacija na planu slobode štampe u Evropi od kraja drugog svetskog rata nije bila krhka kao danas, zato su hitno potrebe političke mere – upozorio je Savet Evrope (SE).

Savet Evrope je objavio izveštaj prema kojem je proteklih godina značajno pogoršana situacija na planu slobode štampe, podaci dvanaest međunarodnih novinarskih organizacija svedoče o 140 teških slučajeva povreda prava.

Konstantno raste broj napada na novinare, prošle godine se udvostručio broj pretnji smrću. Osim toga su u nekim zemljama mnogi novinari u zatvoru, novim zakonima se sužavaju nadležnosti slobodne štampe koja vrši kontrolu vlasti, a u brojnim slučajevima ubistava novinara nema pomaka u pronalaženju i procesuiranju počinilaca.

Evropska organizacija je u izveštaju ocenila kao posebno uznemirujuću pojavu to što je „u Italiji mnogostruko povećan broj prijavljenih slučajeva povreda prava, u Mađarskoj se većina medija koncentriše u rukama provladine oligarhije, u Turskoj i dalje ima najviše zatvorenih novinara na svetu, a u Rusiji vlada u velikoj meri ograničava slobodu govora“.

Ovim zemljama se izveštaj bavi i u posebnih poglavljima.

„Mađarska vlada je od 2010-e značajnim prekrajanjem medijske palete potčinila sebi veliki deo medija, a ono malo preostalih slobodnih izdanja se suočava sa nizom najrazličitijih prepreka u radu, na primer izostankom prihoda od oglašavanja, ograničavajućim zakonima i kampanjama blaćenja“ – stoji u izveštaju SE.

Pozivaju se mađarske vlasti da poštuju slobodu štampe i preispitaju zakone i praksu.

„Potrebna je usaglašena politička akcija zemalja članica i organizacije da se preokrene trend pogoršavanja slobode štampe i ojača zaštita novinara“ – naglasio je generalni sekretar SE Thorbjorn Jagland.

„Sloboda štampe je od ključne važnosti za poštovanje svih ostalih ljudskih prava, zato zahteva posebnu pažnju zemalja članica“ – dodao je.

U sačinjavanju izveštaja je učestvovalo dvanaest međunarodnih novinarskih organizacija, između ostalih Evropska federacija novinara (EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ), Udruženje evropskih novinara (AEJ) i Reporteri bez granica (RSF). (MTI)

Zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor su u okviru svečanosti pustili u rad novi pogon fabrike nameštaja D. o. o. EM Commerce u Bačkog Topoli. Levente Mađar je prethodno u Adi takođe otvorio nov pogon izgrađen sredstvima iz Mađarske, tamo je...
14.02.2019
[ 17:12 ]
Neće zatvoriti Osnovnu školu „Šandor Petefi“ u Bečeju – izjavio je za Dnevnik mađarskog programa RTV Vojvodine predsednik SVM Ištvan Pastor. Poručio je građanima Bečeja da mogu biti mirni, škola će opstati. Pastor je još rekao da Savez vojvođanskih Mađara na svim nivoima vodi pregovore o dotičnoj školi i da stvari ukazuju...
14.02.2019
[ 8:48 ]
U roku od nedelju dana je više od 6.000 stanovnika Bečeja i okoline potpisalo peticiju kojom se protestuje protiv odluke radne grupe zadužene za novu školsku mrežu u opštini, odnosno zatvaranja Osnovne škole „Šandor Petefi“. Radna grupa je većinom glasova donela odluku da se u toku izgradnje školske mreže u Bečeju mora zatvoriti...
13.02.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban