Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Protest zaposlenih Akademije nauka

Živi lanac za nauku je moto demonstracija koje su ispred zgrade Mađarske akademije nauka (MTA) održali zaposleni u organizaciji Foruma zaposlenih akademije. Zahtevali su očuvanje jedinstva i autonomije MTA i nezavisnost istraživačkih instituta.

„Udružimo se za nauku! Mađarska akademija nauka je nacionalno blago. Zaštitimo je zajedno!“ je nazvana akcija u interesu očuvanja najveće istraživačke mreže zemlje – rekla je organizator Emeše Silađi sakupljenima koji su ispunili trg ispred zgrade MTA. Demonstracije su održali u utorak poslepodne jer je predsedništvo MTA tada trebalo doneti odluku koja na duge staze može odrediti budućnost mađarske nauke.

Adrijen Silađi je govorila u ime mladih saradnika istraživača i naglasila važnost jedinstva naučne zajednice. Cilj Foruma je da se založi za očuvanje sadašnje strukture akademije, jedinstva istraživačke mreže, sistema finansiranja, stručnu i finansijsku nezavisnost, kao i za to potrebne garancije, rekla je. Ministarstvo za inovacije i tehnologiju je 31. januara objavilo program kojim se između ostalog finansiranje akademije želi rešiti isključivo putem konkursa. „Razumemo potrebu reformi, ali ne na štetu i bez saglasnosti zaposlenih“ – rekla je. MTA je otvorena za reforme koje će unaprediti okolnosti za istraživački rad, ali želi da učestvuje u njihovom donošenju.

Jedan od govornika je naveo da je do sada oko pedeset domaćih i inostranih naučno-istraživačkih instituta, centara, univerzitetskih katedri, sindikata, naučnih udruženja izrazilo solidarnost sa MTA. Predsednik akademije Laslo Lovas je izašao pred demonstrante i preuzeo pismo kojim protestuju protiv promene finansiranja rada akademije.

Mladi naučnici koji su se vratili iz inostranstva su se obratili pismom premijeru Viktoru Orbanu i takođe tražili da zaustavi prestruktuiranje MTA. Njima je premijer odgovorio u otvorenom pismo koje je objavljeno na njegovom ličnom sajtu. Orban je napisao: „Čitajući vaše pismo imam utisak da stojimo na istom fundamentu: svi mi želimo da radimo u korist mađarske nauke i mađarskih ljudi. Međutim, i to spada u red stvari da ponekad drugačije gledamo na probleme, prilazimo im iz drugog aspekta, kao sada naučna zajednica i vlada“.

Premijer je podsetio da je vlada 4. oktobra 2018. donela odluku da poveća sredstva i preispita funkcionisanje cele strukture, i u tom okviru i mrežu istraživačkih instituta.

„Nadam se da će uskoro početi konstruktivan dijalog o novim principima funkcionisanja. Gospodin ministar Laslo Palković je spreman na pregovore u ime vlade“ – zaključio je u odgovoru mladim naučnicima Viktor Orban. (MTI)

Za vreme uskršnjih praznika se zbog školskog raspusta u evropskim zemljama, odnosno slobodnih dana za gastarbajtere očekuje povećan tranzitni saobraćaj, na graničnom prelazu na auto putu kod Horgoša treba računati na višečasovno zadržavanje – saopštila je Policijska kapetanija županije Čongrad. Iskustvo prethodnih godina...
18.04.2019
[ 15:48 ]
Članovi Moto kluba „Road Flyers“ u Mužlji su i ove godine posetili mališane u vrtiću „Snežana“ u Mužlji, odnosno vrtiću „Cvrčak“ u Mesnoj zajednici „Sava Kovačević“. Već je postala tradicija da pred uskršnje praznike članovi moto kluba povedu sa sobom i Zeku, ovaj put se u kostim Zeke prerušila Kristina Grujin, koja...
18.04.2019
[ 15:31 ]
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem. Čakrabarti je Aleksandru Vučiću čestitao na uspešno sprovedenim ekonomskim reformama u Srbiji. Predsednik EBRD je rekao da je Srbija ekonomski lider u regionu i istakao: stabilna ekonomska situacija je osnova za...
17.04.2019
[ 18:00 ]
Beolvasás folyamatban