Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Protest zaposlenih Akademije nauka
Betűméret:             

Živi lanac za nauku je moto demonstracija koje su ispred zgrade Mađarske akademije nauka (MTA) održali zaposleni u organizaciji Foruma zaposlenih akademije. Zahtevali su očuvanje jedinstva i autonomije MTA i nezavisnost istraživačkih instituta.

„Udružimo se za nauku! Mađarska akademija nauka je nacionalno blago. Zaštitimo je zajedno!“ je nazvana akcija u interesu očuvanja najveće istraživačke mreže zemlje – rekla je organizator Emeše Silađi sakupljenima koji su ispunili trg ispred zgrade MTA. Demonstracije su održali u utorak poslepodne jer je predsedništvo MTA tada trebalo doneti odluku koja na duge staze može odrediti budućnost mađarske nauke.

Adrijen Silađi je govorila u ime mladih saradnika istraživača i naglasila važnost jedinstva naučne zajednice. Cilj Foruma je da se založi za očuvanje sadašnje strukture akademije, jedinstva istraživačke mreže, sistema finansiranja, stručnu i finansijsku nezavisnost, kao i za to potrebne garancije, rekla je. Ministarstvo za inovacije i tehnologiju je 31. januara objavilo program kojim se između ostalog finansiranje akademije želi rešiti isključivo putem konkursa. „Razumemo potrebu reformi, ali ne na štetu i bez saglasnosti zaposlenih“ – rekla je. MTA je otvorena za reforme koje će unaprediti okolnosti za istraživački rad, ali želi da učestvuje u njihovom donošenju.

Jedan od govornika je naveo da je do sada oko pedeset domaćih i inostranih naučno-istraživačkih instituta, centara, univerzitetskih katedri, sindikata, naučnih udruženja izrazilo solidarnost sa MTA. Predsednik akademije Laslo Lovas je izašao pred demonstrante i preuzeo pismo kojim protestuju protiv promene finansiranja rada akademije.

Mladi naučnici koji su se vratili iz inostranstva su se obratili pismom premijeru Viktoru Orbanu i takođe tražili da zaustavi prestruktuiranje MTA. Njima je premijer odgovorio u otvorenom pismo koje je objavljeno na njegovom ličnom sajtu. Orban je napisao: „Čitajući vaše pismo imam utisak da stojimo na istom fundamentu: svi mi želimo da radimo u korist mađarske nauke i mađarskih ljudi. Međutim, i to spada u red stvari da ponekad drugačije gledamo na probleme, prilazimo im iz drugog aspekta, kao sada naučna zajednica i vlada“.

Premijer je podsetio da je vlada 4. oktobra 2018. donela odluku da poveća sredstva i preispita funkcionisanje cele strukture, i u tom okviru i mrežu istraživačkih instituta.

„Nadam se da će uskoro početi konstruktivan dijalog o novim principima funkcionisanja. Gospodin ministar Laslo Palković je spreman na pregovore u ime vlade“ – zaključio je u odgovoru mladim naučnicima Viktor Orban. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban