Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Protest zaposlenih Akademije nauka

Živi lanac za nauku je moto demonstracija koje su ispred zgrade Mađarske akademije nauka (MTA) održali zaposleni u organizaciji Foruma zaposlenih akademije. Zahtevali su očuvanje jedinstva i autonomije MTA i nezavisnost istraživačkih instituta.

„Udružimo se za nauku! Mađarska akademija nauka je nacionalno blago. Zaštitimo je zajedno!“ je nazvana akcija u interesu očuvanja najveće istraživačke mreže zemlje – rekla je organizator Emeše Silađi sakupljenima koji su ispunili trg ispred zgrade MTA. Demonstracije su održali u utorak poslepodne jer je predsedništvo MTA tada trebalo doneti odluku koja na duge staze može odrediti budućnost mađarske nauke.

Adrijen Silađi je govorila u ime mladih saradnika istraživača i naglasila važnost jedinstva naučne zajednice. Cilj Foruma je da se založi za očuvanje sadašnje strukture akademije, jedinstva istraživačke mreže, sistema finansiranja, stručnu i finansijsku nezavisnost, kao i za to potrebne garancije, rekla je. Ministarstvo za inovacije i tehnologiju je 31. januara objavilo program kojim se između ostalog finansiranje akademije želi rešiti isključivo putem konkursa. „Razumemo potrebu reformi, ali ne na štetu i bez saglasnosti zaposlenih“ – rekla je. MTA je otvorena za reforme koje će unaprediti okolnosti za istraživački rad, ali želi da učestvuje u njihovom donošenju.

Jedan od govornika je naveo da je do sada oko pedeset domaćih i inostranih naučno-istraživačkih instituta, centara, univerzitetskih katedri, sindikata, naučnih udruženja izrazilo solidarnost sa MTA. Predsednik akademije Laslo Lovas je izašao pred demonstrante i preuzeo pismo kojim protestuju protiv promene finansiranja rada akademije.

Mladi naučnici koji su se vratili iz inostranstva su se obratili pismom premijeru Viktoru Orbanu i takođe tražili da zaustavi prestruktuiranje MTA. Njima je premijer odgovorio u otvorenom pismo koje je objavljeno na njegovom ličnom sajtu. Orban je napisao: „Čitajući vaše pismo imam utisak da stojimo na istom fundamentu: svi mi želimo da radimo u korist mađarske nauke i mađarskih ljudi. Međutim, i to spada u red stvari da ponekad drugačije gledamo na probleme, prilazimo im iz drugog aspekta, kao sada naučna zajednica i vlada“.

Premijer je podsetio da je vlada 4. oktobra 2018. donela odluku da poveća sredstva i preispita funkcionisanje cele strukture, i u tom okviru i mrežu istraživačkih instituta.

„Nadam se da će uskoro početi konstruktivan dijalog o novim principima funkcionisanja. Gospodin ministar Laslo Palković je spreman na pregovore u ime vlade“ – zaključio je u odgovoru mladim naučnicima Viktor Orban. (MTI)

Zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor su u okviru svečanosti pustili u rad novi pogon fabrike nameštaja D. o. o. EM Commerce u Bačkog Topoli. Levente Mađar je prethodno u Adi takođe otvorio nov pogon izgrađen sredstvima iz Mađarske, tamo je...
14.02.2019
[ 17:12 ]
Neće zatvoriti Osnovnu školu „Šandor Petefi“ u Bečeju – izjavio je za Dnevnik mađarskog programa RTV Vojvodine predsednik SVM Ištvan Pastor. Poručio je građanima Bečeja da mogu biti mirni, škola će opstati. Pastor je još rekao da Savez vojvođanskih Mađara na svim nivoima vodi pregovore o dotičnoj školi i da stvari ukazuju...
14.02.2019
[ 8:48 ]
U roku od nedelju dana je više od 6.000 stanovnika Bečeja i okoline potpisalo peticiju kojom se protestuje protiv odluke radne grupe zadužene za novu školsku mrežu u opštini, odnosno zatvaranja Osnovne škole „Šandor Petefi“. Radna grupa je većinom glasova donela odluku da se u toku izgradnje školske mreže u Bečeju mora zatvoriti...
13.02.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban