Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Povećan značaj NATO-a

Povećava se značaj uloge NATO-a, jer je bezbednost Evrope veoma krhka – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u Poljskoj.

U Vesoli kraj Varšave je održana svečanost povodom toga da su Mađarska, Poljska i Češka pre 20, a Slovačka pre 15 godina primljene u NATO.

Na svečanosti je mađarski premijer Viktor Orban naglasio: učestvuju u vojnim misijama zato da se pomogne onima i tamo gde je to potrebno. „Ako mi ne odnesemo pomoć na vreme, onda će problemi doći kod nas“ – rekao je. Izrazio je zahvalnost zemljama Višegradske četvorke za pomoć u zaštiti južnih granica Mađarske od migranata.

Babiš: Nije potrebna evropska vojska koja bi zamenila snage NATO-a

Nije potrebna vojska EU koja bi zamenila snage NATO-a – naglasio je češki premijer Andrej Babiš na svečanosti u Vesoli. Naglasio je važnost NATO-a za zaštitu V4. U vezi novih izazova koji čekaju savez je konstatovao da se primećuju neki zahtevi „za nekakvom evropskom vojskom“. „Sa time nisam saglasan“ – rekao je Babiš, i dodao da ne bi voleo da zaštitom Evrope „upravlja tamo neki evropski sekretar, a da se odbrana koordinira haotično kao evrozona“.

Rekao je još da se planira uspostavljanje agencija Unije za borbu protiv hibridnih pretnji, dezinformacija i za kiber zaštitu. Smatra da bi se tim pitanjima trebao baviti NATO, u saradnji sa EU.

Poljski premijer Mateuš Moravecki je NATO nazvao zalogom bezbednosti. Naglasio je: NATO je privlačan za demokratske zemlje, „osigurava zajedničku odbranu, a da ne umanjuje suverenitet zemalja članica“. NATO se i zahvaljujući zajedničkim naporima V4 brzo i dosledno prilagođava promenljivim okolnostima bezbednosti – ocenio je Moravecki.

Slovački premijer Peter Pelegrini je naglasio da je obaveza V4 da jača NATO i da „traži zajednički jezik u odnosima sa susedima“. (MTI)

Naglašen je značaj učešća na izborima za Evropski parlament u Temerinu, gde su se predsednik spoljnopolitičkog odbora parlamenta Mađarske Žolt Nemet i predsednik SVM Ištvan Pastor sreli sa predstavnicima lokalnih civilnih organizacija i političkih stranaka. Bili su prisutni i bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara...
15.05.2019
[ 19:34 ]
Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK). „Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i...
14.05.2019
[ 17:02 ]
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije je kod Interpola inicirao raspisivanje međunarodne poternice za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim. Štampa u Skoplju je objavila da je Oliver Spasovki izjavio: vlasti Severne Makedonije su predale sva potrebna dokumenta međunarodnoj policijskoj organizaciji. Bivši premijer se tereti da je...
14.05.2019
[ 9:00 ]
Beolvasás folyamatban