Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Povećan značaj NATO-a

Povećava se značaj uloge NATO-a, jer je bezbednost Evrope veoma krhka – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u Poljskoj.

U Vesoli kraj Varšave je održana svečanost povodom toga da su Mađarska, Poljska i Češka pre 20, a Slovačka pre 15 godina primljene u NATO.

Na svečanosti je mađarski premijer Viktor Orban naglasio: učestvuju u vojnim misijama zato da se pomogne onima i tamo gde je to potrebno. „Ako mi ne odnesemo pomoć na vreme, onda će problemi doći kod nas“ – rekao je. Izrazio je zahvalnost zemljama Višegradske četvorke za pomoć u zaštiti južnih granica Mađarske od migranata.

Babiš: Nije potrebna evropska vojska koja bi zamenila snage NATO-a

Nije potrebna vojska EU koja bi zamenila snage NATO-a – naglasio je češki premijer Andrej Babiš na svečanosti u Vesoli. Naglasio je važnost NATO-a za zaštitu V4. U vezi novih izazova koji čekaju savez je konstatovao da se primećuju neki zahtevi „za nekakvom evropskom vojskom“. „Sa time nisam saglasan“ – rekao je Babiš, i dodao da ne bi voleo da zaštitom Evrope „upravlja tamo neki evropski sekretar, a da se odbrana koordinira haotično kao evrozona“.

Rekao je još da se planira uspostavljanje agencija Unije za borbu protiv hibridnih pretnji, dezinformacija i za kiber zaštitu. Smatra da bi se tim pitanjima trebao baviti NATO, u saradnji sa EU.

Poljski premijer Mateuš Moravecki je NATO nazvao zalogom bezbednosti. Naglasio je: NATO je privlačan za demokratske zemlje, „osigurava zajedničku odbranu, a da ne umanjuje suverenitet zemalja članica“. NATO se i zahvaljujući zajedničkim naporima V4 brzo i dosledno prilagođava promenljivim okolnostima bezbednosti – ocenio je Moravecki.

Slovački premijer Peter Pelegrini je naglasio da je obaveza V4 da jača NATO i da „traži zajednički jezik u odnosima sa susedima“. (MTI)

Uz vojne počasti je ispred zgrade parlamenta u Budimpešti podignuta državna zastava povodom nacionalnog praznika, 15. marta. Zastava je podignuta u prisustvu predsednika republike Janoša Adera i predsednika parlamenta Lasla Kevera, uz zvuke mađarske himne. U svečanom činu su učestvovali paradna jedinica, vojni orkestar i paradna...
15.03.2019
[ 11:45 ]
Ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič i predsednik SVM Ištvan Pastor su u Subotici razgovarali uglavnom o razvoju železnice i o situaciji na graničnim prelazima između Mađarske i Srbije. Mađarski ministar je ovom posetom pripremio razgovore koje će u petak voditi u Beogradu sa ministarkom građevinarstva,...
14.03.2019
[ 23:24 ]
Evropa je postala kontinentom liberalne pravne države i slobodne demokratije, što je možda najveća tekovina 20. veka, ali su joj potrebni novi duh obnove i hrabrost, a Evropsku uniju treba dalje razvijati na principu „manje, ali efikasnije“ – istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc u članku o reformi EU, koji je kao odgovor na...
14.03.2019
[ 22:49 ]
Beolvasás folyamatban