Izbor iz sadržaja na srpskom
Subotica: Prijem generalnog konzula povodom mađarskog nacionalnog praznika

Za zasluge u pokretanju projekata za dobrobit vojvođanskih Mađara je odlikovan Imre Kern, koji je u drugom mandatu državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Odlikovanje je dodelio predsednik Mađarske Janoš Ader, a predali su ga ambasador u Beogradu dr Atila Pinter is generalni konzul dr Janoš Babić u okviru prijema povodom nacionalnog praznika održanog na Paliću, u zgradi Vigado.

Na svečanosti je goste prvi pozdravio ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto putem video poruke. Podsetio je: heroji 1848-e su znali kako treba odlučiti i postupiti. U njihovim srcima je domovina bila na prvom mestu. Svojim herojstvom su preobrazili istoriju. Uvek smo imali prijatelje, ali smo u suštini mogli računati samo na sebe. Iz njihovih dela treba da crpimo snagu, jer i mi treba da bijemo svoje bitke, jer je ugrožena naša hrišćanska kultura. U temelje Evrope treba ugraditi bezbednost, hrišćansku kulturu i savez snažnih zemalja, poručio je Peter Sijarto.

Generalni konzul Janoš Babić je posle kratkog istorijskog osvrta podsetio na to da je vlada Mađarske kao dokaz angažovanosti po pitanju Mađara van granica matice, pravo glasa dala i mađarskim državljanima koji žive van granica EU. „Ovog 26. maja će se desiti po prvi put da mađarski državljani koji žive u Mađarskoj i u Vojvodini mogu zajedno, na osnovu istog prava glasa, da oblikuju budućnost Evrope“ – rekao je Janoš Babić.

Posle kratkog podsećanja na događaje 1848. godine je Imri Kernu uručeno državno odlikovanje Mađarske. Predstavljen je laureat, koji je bio između 1992. i 2008. bio odbornik gradske samouprave Subotice, između 2000. i 2004. poslanik Skupštine Vojvodine. Između ostalog aktivno je učestvovao u radu Saveza slobodnih gradova i Kongresa evropskih gradova i regiona u okviru Saveta Evrope. Jedan je od osnivača SVM, član Predsedništva tokom više mandata. Danas je član Saveta SVM i u drugom mandatu državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Imre Kern se zahvalio na odlikovanju i obećao da će, dok mu snaga i zdravlje dozvoljavaju, i dalje raditi za dobrobit mađarske zajednice u Vojvodini.

Posle svečanih govora je sledio nastup plesne grupe „Talentum“ i narodnog orkestra „Juhas“. Tokom večeri je otvorena izložba pod naslovom „Za nezavisnost Mađarske – 1848-49“. Specijalni gost večeri je bio prvi mađarski astronaut Bertalan Farkaš, kome je ovo prva poseta Vojvodini.

Erne Nemet
Naglašen je značaj učešća na izborima za Evropski parlament u Temerinu, gde su se predsednik spoljnopolitičkog odbora parlamenta Mađarske Žolt Nemet i predsednik SVM Ištvan Pastor sreli sa predstavnicima lokalnih civilnih organizacija i političkih stranaka. Bili su prisutni i bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara...
15.05.2019
[ 19:34 ]
Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK). „Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i...
14.05.2019
[ 17:02 ]
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije je kod Interpola inicirao raspisivanje međunarodne poternice za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim. Štampa u Skoplju je objavila da je Oliver Spasovki izjavio: vlasti Severne Makedonije su predale sva potrebna dokumenta međunarodnoj policijskoj organizaciji. Bivši premijer se tereti da je...
14.05.2019
[ 9:00 ]
Beolvasás folyamatban