Izbor iz sadržaja na srpskom
Kurc: Ako se EU okrene od Zapadnog Balkana, treće zemlje će ispuniti vakum

Evropa je postala kontinentom liberalne pravne države i slobodne demokratije, što je možda najveća tekovina 20. veka, ali su joj potrebni novi duh obnove i hrabrost, a Evropsku uniju treba dalje razvijati na principu „manje, ali efikasnije“ – istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc u članku o reformi EU, koji je kao odgovor na predlog francuskoj predsednika Emanuela Makrona objavio nemački list Die Welt.

Predsednik Austrijske narodne partije (ÖVP) koja je deo Evropske narodne partije (EPP) je naglasio: ljudi treba da postanu svesni da nije dar prirode, „nisu sami po sebi razumljivi sigurnost, sloboda mišljenja, pravna državnost i blagostanje u kojem živimo“.

U istočnom i južnom susedstvu EU je sve to mnogima „samo daleki san“, a u svetu koji okružuje EU se vidi i da se razvoj ekonomije i tehnologije odvija vrtoglavom brzinom, a ekonomska konkurencija sve više poprima globalni karakter.

„Standarde slobode i demokratije“ i dalje određuje Evropa, ali „na planu inovacija i rasta više nismo merodavni“ – napisao je Sebastijan Kurc, i naglasio da Kina postaje „supersila“ i privreda broj jedan u svetu, međutim, prati „potpuno drugačiji društveni model“ od Evrope, a i niz manjih zemalja, među njima Singapur i Izrael, postiže tempo razvoja, kakav se u Evropi već dugo ne pamti.

Svetski poredak se u osnovama menja, što je izazov za Evropu, ali „često se čini da promene samo ravnodušno uzimamo na znanje, (...) siti smo, samozadovoljni i tromi, i nažalost nemamo više volje da budemo vodeći“ – ocenjuje austrijski kancelar.

Kurc upozorava: „ako izgubimo konkurentnost, rizikujemo svoje blagostanje i socijalnu mrežu, dva osnovna stuba našeg društva“.

U takvoj situaciji se ne treba baviti uvođenjem minimalne plate na nivou EU, „što se čini utopijom“ ili uspostavljanjem novih ureda – odbacio je predloge Emanuela Makrona. Radije treba težiti jačanju inovacijskog duha, pa tako u auto industriji, koja je iz aspekta radnih mesta jedna od najvažnijih grana evropske privrede, treba obezbediti znanje potrebno za razvoj električnih automobila i akumulatora, jer ako to znanje ima samo Azija, „onda će i radna mesta preći tamo“.

Na ključnim poljima digitalizacije, kao što je veštačka inteligencija, je potreba najuža moguća saradnja da bismo izbegli nenadoknadiv zaostatak. Ovo je danas pitanje konkurentnosti privrede, „ali će na duge staze biti i bezbednosno pitanje“.

Što se tiče funkcionisanja EU, trebalo bi slediti princip da „bude manje pravila, ali da se oni poštuju“. U budžetskoj politici, u vezi dablinskog sporazuma o imigraciji, ili po pitanju pravne državnosti „ima previše izuzetaka, što ne ugrožava samo našu verodostojnost, nego i neke osnovne stubove naše saradnje“ – mišljenja je Sebastijan Kurc.

O mogućoj budućnosti EU bi od pet scenarija koje nudi Evropska komisija trebalo slediti onaj koji je baziran na ideji „manje, a efikasnije“, odnosno potrebna je EU koja je „snažna u velikim pitanjima, kao što su zaštita spoljnih granica i spoljna politika, a povlači se u pitanjima koja regioni ili zemlje članice mogu bolje da reše“.

U vezi spoljne politike je naglasio da treba ukinuti sistem jednoglasnog donošenja odluka, jer je zbog različitosti interesa često nemoguće postići potpunu saglasnost svih zemalja članica.

Sebastijan Kurc je pisao i o tome da se EU ne sme okrenuti od Zapadnog Balkana, jer će onda „nastati vakum, koji će ispuniti treće zemlje, na primer Kina, Rusija ili Turska“. Zemlje Zapadnog Balkana su opredeljene za vrednosti EU, a stabilnost u regionu je osnovni interes EU. (MTI)

Naglašen je značaj učešća na izborima za Evropski parlament u Temerinu, gde su se predsednik spoljnopolitičkog odbora parlamenta Mađarske Žolt Nemet i predsednik SVM Ištvan Pastor sreli sa predstavnicima lokalnih civilnih organizacija i političkih stranaka. Bili su prisutni i bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara...
15.05.2019
[ 19:34 ]
Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK). „Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i...
14.05.2019
[ 17:02 ]
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije je kod Interpola inicirao raspisivanje međunarodne poternice za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim. Štampa u Skoplju je objavila da je Oliver Spasovki izjavio: vlasti Severne Makedonije su predale sva potrebna dokumenta međunarodnoj policijskoj organizaciji. Bivši premijer se tereti da je...
14.05.2019
[ 9:00 ]
Beolvasás folyamatban