Izbor iz sadržaja na srpskom
Saobraćaj: Razgovori Palkovič–Pastor u Subotici

Ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič i predsednik SVM Ištvan Pastor su u Subotici razgovarali uglavnom o razvoju železnice i o situaciji na graničnim prelazima između Mađarske i Srbije.

Mađarski ministar je ovom posetom pripremio razgovore koje će u petak voditi u Beogradu sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović. Na dnevnom redu će biti uglavnom pitanja vezana za saobraćaj između dve zemlje.

Laslo Palkovič je istakao da dobrim mađarsko-srpskim odnosima ne odgovara način na koji sada funkcionišu granični prelazi, što treba poboljšati. Rekao je da je sa predsednikom SVM razgovarao o graničnom prelazu na auto putu, kao i o radnom vremenu manjih graničnih prelaza. Namerava uskoro formirati radnu grupu koja bi se bavila pitanjima granice.

Istakao je da će uskoro na zajedničkoj sednici mađarske i srpske vlade biti potpisano više sporazuma o razvoju privrede, ali se očekuju i sporazumi o razvoju istraživanja, inovacija, tehnologija i saobraćaja.

Ištvan Pastor je naglasio da je stara praksa da ako neki član mađarske vlade ide na pregovore u Beograd, prethodno konsultuje SVM, pa je zato i ovog puta bilo reči o temama o kojima će Laslo Palkovič sutra razgovarati sa Zoranom Mihajlović.

Osim železničke pruge Budimpešta-Beograd su posebnu pažnju posvetili revitalizaciji pruge Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja, i njene deonice Segedin-Subotica. Namera je – naglasio je Pastor –, da se još ove godine potpiše odgovarajući sporazum i takođe još ove godine steknu uslovi da revitalizacija može da počne.

Na sastanku u Subotici se razmatrala i situacija na graničnim prelazima. Ne samo radno vreme graničnih prelaza, nego je Ištvan Pastor zamolio mađarsku vladu da bude otvorena i za rešavanje problema na prelazu na auto putu. Tu se redovno čeka više časova, što bi se moglo izbeći da na primer granični prelazi u blizini umesto sadašnjeg radnog vremena od 7 do 19 časova budu otvoreni 24 sata, te da se poveća kapacitet graničnog prelaza na auto putu. To nije toliko problem za turiste, koliko za ljude koji svakog dana koriste taj prelaz. To nije političko, nego tehničko pitanje, dakle lako ga je rešiti – izjavio je Ištvan Pastor.

Dodao je da treba razmotriti i kamionski saobraćaj, jer ni za privredu, ni za transport robe nije prihvatljivo da se kamioni veoma dugo zadržavaju na graničnim prelazima. (MTI)

Naglašen je značaj učešća na izborima za Evropski parlament u Temerinu, gde su se predsednik spoljnopolitičkog odbora parlamenta Mađarske Žolt Nemet i predsednik SVM Ištvan Pastor sreli sa predstavnicima lokalnih civilnih organizacija i političkih stranaka. Bili su prisutni i bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara...
15.05.2019
[ 19:34 ]
Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK). „Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i...
14.05.2019
[ 17:02 ]
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije je kod Interpola inicirao raspisivanje međunarodne poternice za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim. Štampa u Skoplju je objavila da je Oliver Spasovki izjavio: vlasti Severne Makedonije su predale sva potrebna dokumenta međunarodnoj policijskoj organizaciji. Bivši premijer se tereti da je...
14.05.2019
[ 9:00 ]
Beolvasás folyamatban