Izbor iz sadržaja na srpskom
Saobraćaj: Razgovori Palkovič–Pastor u Subotici

Ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič i predsednik SVM Ištvan Pastor su u Subotici razgovarali uglavnom o razvoju železnice i o situaciji na graničnim prelazima između Mađarske i Srbije.

Mađarski ministar je ovom posetom pripremio razgovore koje će u petak voditi u Beogradu sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović. Na dnevnom redu će biti uglavnom pitanja vezana za saobraćaj između dve zemlje.

Laslo Palkovič je istakao da dobrim mađarsko-srpskim odnosima ne odgovara način na koji sada funkcionišu granični prelazi, što treba poboljšati. Rekao je da je sa predsednikom SVM razgovarao o graničnom prelazu na auto putu, kao i o radnom vremenu manjih graničnih prelaza. Namerava uskoro formirati radnu grupu koja bi se bavila pitanjima granice.

Istakao je da će uskoro na zajedničkoj sednici mađarske i srpske vlade biti potpisano više sporazuma o razvoju privrede, ali se očekuju i sporazumi o razvoju istraživanja, inovacija, tehnologija i saobraćaja.

Ištvan Pastor je naglasio da je stara praksa da ako neki član mađarske vlade ide na pregovore u Beograd, prethodno konsultuje SVM, pa je zato i ovog puta bilo reči o temama o kojima će Laslo Palkovič sutra razgovarati sa Zoranom Mihajlović.

Osim železničke pruge Budimpešta-Beograd su posebnu pažnju posvetili revitalizaciji pruge Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja, i njene deonice Segedin-Subotica. Namera je – naglasio je Pastor –, da se još ove godine potpiše odgovarajući sporazum i takođe još ove godine steknu uslovi da revitalizacija može da počne.

Na sastanku u Subotici se razmatrala i situacija na graničnim prelazima. Ne samo radno vreme graničnih prelaza, nego je Ištvan Pastor zamolio mađarsku vladu da bude otvorena i za rešavanje problema na prelazu na auto putu. Tu se redovno čeka više časova, što bi se moglo izbeći da na primer granični prelazi u blizini umesto sadašnjeg radnog vremena od 7 do 19 časova budu otvoreni 24 sata, te da se poveća kapacitet graničnog prelaza na auto putu. To nije toliko problem za turiste, koliko za ljude koji svakog dana koriste taj prelaz. To nije političko, nego tehničko pitanje, dakle lako ga je rešiti – izjavio je Ištvan Pastor.

Dodao je da treba razmotriti i kamionski saobraćaj, jer ni za privredu, ni za transport robe nije prihvatljivo da se kamioni veoma dugo zadržavaju na graničnim prelazima. (MTI)

Uz vojne počasti je ispred zgrade parlamenta u Budimpešti podignuta državna zastava povodom nacionalnog praznika, 15. marta. Zastava je podignuta u prisustvu predsednika republike Janoša Adera i predsednika parlamenta Lasla Kevera, uz zvuke mađarske himne. U svečanom činu su učestvovali paradna jedinica, vojni orkestar i paradna...
15.03.2019
[ 11:45 ]
Evropa je postala kontinentom liberalne pravne države i slobodne demokratije, što je možda najveća tekovina 20. veka, ali su joj potrebni novi duh obnove i hrabrost, a Evropsku uniju treba dalje razvijati na principu „manje, ali efikasnije“ – istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc u članku o reformi EU, koji je kao odgovor na...
14.03.2019
[ 22:49 ]
Za zasluge u pokretanju projekata za dobrobit vojvođanskih Mađara je odlikovan Imre Kern, koji je u drugom mandatu državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Odlikovanje je dodelio predsednik Mađarske Janoš Ader, a predali su ga ambasador u Beogradu dr Atila Pinter is generalni konzul dr Janoš Babić u...
13.03.2019
[ 23:40 ]
Beolvasás folyamatban