Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Počele svečanosti povodom nacionalnog praznika

Uz vojne počasti je ispred zgrade parlamenta u Budimpešti podignuta državna zastava povodom nacionalnog praznika, 15. marta.

Zastava je podignuta u prisustvu predsednika republike Janoša Adera i predsednika parlamenta Lasla Kevera, uz zvuke mađarske himne. U svečanom činu su učestvovali paradna jedinica, vojni orkestar i paradna konjička jedinica vojske. Bili su prisutni članovi vlade, predstavnici državnih i vojnih organizacija i diplomatskog kora.

Na Trgu Košut je bilo mnogo porodica i turista. Mnogi su istakli kokarde i držali mađarsku zastavu.

Učesnici svečanosti sa Trga Košut prelaze u koloni do Nacionalnog muzeja, vođeni paradnom konjičkom stražom. U vrtu Muzeja će premijer Viktor Orban održati govor, kao i glavni gost svečanosti, poljski premijer Mateuš Moravecki.

U okviru centralnih svečanosti povodom 171. godišnjice revolucije i oslobodilačke borbe 1848-49-e će se kod Nacionalnog muzeja i u tvrđavi na Budimu celog dana održavati razne manifestacije.

Dan kada je počela građanska revolucija 1848. godine, 15. mart, zvanično je nacionalni praznik od 1990. godine, a neradni dan je od 1989-e. (MTI)

Naglašen je značaj učešća na izborima za Evropski parlament u Temerinu, gde su se predsednik spoljnopolitičkog odbora parlamenta Mađarske Žolt Nemet i predsednik SVM Ištvan Pastor sreli sa predstavnicima lokalnih civilnih organizacija i političkih stranaka. Bili su prisutni i bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara...
15.05.2019
[ 19:34 ]
Identitet jednog naroda i jedne civilizacije se najbolje odražava i koncentriše u kulturi –izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Budimpešti, prilikom predaje zgrade Nacionalnog muzejskog centra za restauraciju i skladištenje (OMRRK). „Ponosni smo na višemilenijumsko grčko, rimsko, jevrejsko i hrišćansko nasleđe Evrope i...
14.05.2019
[ 17:02 ]
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije je kod Interpola inicirao raspisivanje međunarodne poternice za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim. Štampa u Skoplju je objavila da je Oliver Spasovki izjavio: vlasti Severne Makedonije su predale sva potrebna dokumenta međunarodnoj policijskoj organizaciji. Bivši premijer se tereti da je...
14.05.2019
[ 9:00 ]
Beolvasás folyamatban