Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Počele svečanosti povodom nacionalnog praznika

Uz vojne počasti je ispred zgrade parlamenta u Budimpešti podignuta državna zastava povodom nacionalnog praznika, 15. marta.

Zastava je podignuta u prisustvu predsednika republike Janoša Adera i predsednika parlamenta Lasla Kevera, uz zvuke mađarske himne. U svečanom činu su učestvovali paradna jedinica, vojni orkestar i paradna konjička jedinica vojske. Bili su prisutni članovi vlade, predstavnici državnih i vojnih organizacija i diplomatskog kora.

Na Trgu Košut je bilo mnogo porodica i turista. Mnogi su istakli kokarde i držali mađarsku zastavu.

Učesnici svečanosti sa Trga Košut prelaze u koloni do Nacionalnog muzeja, vođeni paradnom konjičkom stražom. U vrtu Muzeja će premijer Viktor Orban održati govor, kao i glavni gost svečanosti, poljski premijer Mateuš Moravecki.

U okviru centralnih svečanosti povodom 171. godišnjice revolucije i oslobodilačke borbe 1848-49-e će se kod Nacionalnog muzeja i u tvrđavi na Budimu celog dana održavati razne manifestacije.

Dan kada je počela građanska revolucija 1848. godine, 15. mart, zvanično je nacionalni praznik od 1990. godine, a neradni dan je od 1989-e. (MTI)

Ministar za inovacije i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič i predsednik SVM Ištvan Pastor su u Subotici razgovarali uglavnom o razvoju železnice i o situaciji na graničnim prelazima između Mađarske i Srbije. Mađarski ministar je ovom posetom pripremio razgovore koje će u petak voditi u Beogradu sa ministarkom građevinarstva,...
14.03.2019
[ 23:24 ]
Evropa je postala kontinentom liberalne pravne države i slobodne demokratije, što je možda najveća tekovina 20. veka, ali su joj potrebni novi duh obnove i hrabrost, a Evropsku uniju treba dalje razvijati na principu „manje, ali efikasnije“ – istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc u članku o reformi EU, koji je kao odgovor na...
14.03.2019
[ 22:49 ]
Za zasluge u pokretanju projekata za dobrobit vojvođanskih Mađara je odlikovan Imre Kern, koji je u drugom mandatu državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Odlikovanje je dodelio predsednik Mađarske Janoš Ader, a predali su ga ambasador u Beogradu dr Atila Pinter is generalni konzul dr Janoš Babić u...
13.03.2019
[ 23:40 ]
Beolvasás folyamatban