Izbor iz sadržaja na srpskom
Štajnmajer: Mir nije nešto što se samo po sebi razume u Evropi

Mir i Evropska unija nisu nešto što se samo po sebi razume – izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u Ljubljani, drugog dana njegove zvanične posete Sloveniji.

Na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa domaćinom, slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, Štajnmajer je zamolio državljane Evropske unije (EU) – naročito mlade – da u što većem broju izađu na izbore za Evropski parlament koji će se održati između 23. i 26. maja.

Podsetio je da su u Evropi vekovima vođeni ratovi, a da je Šumanova deklaracija 1950-e godine predočila svetu velike pouke prošlosti.

„Smatram da je ujedinjena Evropa jedina prava lekcija, najbolja lekcija koju je kontinent mogao dobiti“ – rekao je nemački predsednik.

Naglasio je da mladim naraštajima treba jasno dati na znanje kako ništa nije garantovano, samo ako se u to ulaže energija i neguje.

Dvojica političara su razmotrila izazove koji su pred EU, počev od istupanja Velike Britanije iz EU (Brexit) do migracije.

U vezi zemalja Zapadnog Balkana i proširenja EU se Štajnmajer pozvao na Berlinski proces kao platformu za identifikaciju problema i napredak. Spomenuo je nedavni sporazum Grčke i Severne Makedonije o promeni naziva.

Pahor je rekao da će neke zemlje Zapadnog Balkana biti razočarane, ako Savet Evrope u junu ne donese odluku o njihovom prijemu u EU.

Podsetio je da su lideri Procesa Brdo-Brioni u četvrtak u Tirani potpisali deklaraciju u kojoj pozivaju EU da otvaranje prema regionu tretira kao „pitanje od geopolitičke važnosti“. Dodao je, međutim, da proširenje verovatno neće biti najvažnije pitanje za novi sastav Evropske komisije, Brexit i migracija će biti hitniji.

Ukoliko EU otvori svoja vrata pred ovim zemljama sa mnogim specifičnostima u sledećih deset godina, to će pomoći da se reše i bilateralna pitanja – naglasio je Borut Pahor. (MTI)

Policija će nastaviti potragu sve dok postoji realna šansa da će naći poslednju žrtvu koja se vodi kao nestala posle nesreće na Dunavu – saopštila je policija Mađarske. Glavna policijska kapetanija Budimpešte (BRFK) je na svom sajtu objavila: u saradnji sa specijalnim jedinicama policije, nadležnim županijskim kapetanijama, odnosno...
13.07.2019
[ 16:55 ]
Uveliko se radi u dvanaestom kampu MAdT, tj. pozorišnih amatera i đačkih družina Vojvodine, gde učesnicima u razvijanju njihovih kompetencija i ove godine pomažu poznati stručnjaci iz zemlje i inostranstva. MAdT već dvanaestu godinu zaredom pruža mogućnost zainteresovanima da upoznaju svet pozorišta i glume, učestvuju u zajedničkom...
12.07.2019
[ 19:55 ]
Nastupom grupe „PutriPop“ počeo je Domboš Fest u Malom Iđošu. Devetnaesti festival su otvorili osnivač i umetnički direktor Domboš Festa Laslo Horvat i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal. Festival će trajati do nedelje, na njemu će nastupiti grupa „Kiscsillag“, Feliks Lajko, „Mostar Sevdah Reunion“,...
12.07.2019
[ 10:08 ]
Beolvasás folyamatban