Izbor iz sadržaja na srpskom
Štajnmajer: Mir nije nešto što se samo po sebi razume u Evropi

Mir i Evropska unija nisu nešto što se samo po sebi razume – izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u Ljubljani, drugog dana njegove zvanične posete Sloveniji.

Na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa domaćinom, slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, Štajnmajer je zamolio državljane Evropske unije (EU) – naročito mlade – da u što većem broju izađu na izbore za Evropski parlament koji će se održati između 23. i 26. maja.

Podsetio je da su u Evropi vekovima vođeni ratovi, a da je Šumanova deklaracija 1950-e godine predočila svetu velike pouke prošlosti.

„Smatram da je ujedinjena Evropa jedina prava lekcija, najbolja lekcija koju je kontinent mogao dobiti“ – rekao je nemački predsednik.

Naglasio je da mladim naraštajima treba jasno dati na znanje kako ništa nije garantovano, samo ako se u to ulaže energija i neguje.

Dvojica političara su razmotrila izazove koji su pred EU, počev od istupanja Velike Britanije iz EU (Brexit) do migracije.

U vezi zemalja Zapadnog Balkana i proširenja EU se Štajnmajer pozvao na Berlinski proces kao platformu za identifikaciju problema i napredak. Spomenuo je nedavni sporazum Grčke i Severne Makedonije o promeni naziva.

Pahor je rekao da će neke zemlje Zapadnog Balkana biti razočarane, ako Savet Evrope u junu ne donese odluku o njihovom prijemu u EU.

Podsetio je da su lideri Procesa Brdo-Brioni u četvrtak u Tirani potpisali deklaraciju u kojoj pozivaju EU da otvaranje prema regionu tretira kao „pitanje od geopolitičke važnosti“. Dodao je, međutim, da proširenje verovatno neće biti najvažnije pitanje za novi sastav Evropske komisije, Brexit i migracija će biti hitniji.

Ukoliko EU otvori svoja vrata pred ovim zemljama sa mnogim specifičnostima u sledećih deset godina, to će pomoći da se reše i bilateralna pitanja – naglasio je Borut Pahor. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban