Izbor iz sadržaja na srpskom
Štajnmajer: Mir nije nešto što se samo po sebi razume u Evropi

Mir i Evropska unija nisu nešto što se samo po sebi razume – izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u Ljubljani, drugog dana njegove zvanične posete Sloveniji.

Na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa domaćinom, slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, Štajnmajer je zamolio državljane Evropske unije (EU) – naročito mlade – da u što većem broju izađu na izbore za Evropski parlament koji će se održati između 23. i 26. maja.

Podsetio je da su u Evropi vekovima vođeni ratovi, a da je Šumanova deklaracija 1950-e godine predočila svetu velike pouke prošlosti.

„Smatram da je ujedinjena Evropa jedina prava lekcija, najbolja lekcija koju je kontinent mogao dobiti“ – rekao je nemački predsednik.

Naglasio je da mladim naraštajima treba jasno dati na znanje kako ništa nije garantovano, samo ako se u to ulaže energija i neguje.

Dvojica političara su razmotrila izazove koji su pred EU, počev od istupanja Velike Britanije iz EU (Brexit) do migracije.

U vezi zemalja Zapadnog Balkana i proširenja EU se Štajnmajer pozvao na Berlinski proces kao platformu za identifikaciju problema i napredak. Spomenuo je nedavni sporazum Grčke i Severne Makedonije o promeni naziva.

Pahor je rekao da će neke zemlje Zapadnog Balkana biti razočarane, ako Savet Evrope u junu ne donese odluku o njihovom prijemu u EU.

Podsetio je da su lideri Procesa Brdo-Brioni u četvrtak u Tirani potpisali deklaraciju u kojoj pozivaju EU da otvaranje prema regionu tretira kao „pitanje od geopolitičke važnosti“. Dodao je, međutim, da proširenje verovatno neće biti najvažnije pitanje za novi sastav Evropske komisije, Brexit i migracija će biti hitniji.

Ukoliko EU otvori svoja vrata pred ovim zemljama sa mnogim specifičnostima u sledećih deset godina, to će pomoći da se reše i bilateralna pitanja – naglasio je Borut Pahor. (MTI)

Na izborima za Evropski parlament treba poslati snažnu poruku Briselu o tome da „želimo promene, želimo Evropu koja štiti svoje granice na kopnu i na moru“ – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u jutarnjem programu Radija „Košut“. Rekao je još da „želimo videti lidere u Briselu koji imigraciju neće organizovati, nego...
18.05.2019
[ 20:02 ]
Prednost trebaju dobiti mladi useljenici koji su obrazovani, govore engleski i imaju ponudu za posao – izjavio je američki predsednik Donald Tramp prilikom predstavljanja novog sistema imigracije. Cilj novog sistema je da se obuzda ilegalna imigracija i promeni dosadašnja praksa, rekao je predsednik. Trump smatra da nove uredbe služe za...
17.05.2019
[ 16:26 ]
April ove godine je u skoro celom svetu bio najtopliji april svih vremena. U Iranu i drugim zemljama Bliskog Istoka je bilo neuobičajeno mnogo padavina što je izazvalo poplave. Na jugu Sibira i u Srednjoj, odnosno Istočnoj Evropi je bilo suvo, padavina je bilo manje od proseka. Zbog vrućine i suše je povećana opasnost od šumskih požara,...
16.05.2019
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban