Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Posle izbora će se ubrzati proširenje EU

Kao jedno od pozitivnih posledica izbora za Evropski parlament (EP) može doći do ubrzanja evropske integracije regiona Zapadnog Balkana, pa tako i prijema Crne Gore u Evropsku uniju (EU) – izjavio je predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever.

Kever je primio predsednika parlamenta Crne Gore Ivana Brajovića, posle čega je na zajedničkog konferenciji za štampu rekao: prijem Crne Gore u EU je samo pitanje dobre volje, a ciljni datum od 2025-e je neopravdano daleko.

Laslo Kever je izrazio nadu da će jedno od pozitivnih posledica izbora za EP, koji će se održati za dve nedelje, biti da će se promeniti pažnja i politika prema regionu, pa može doći do ubrzanja procesa integracije i Crna Gora kao prva od kandidata može postati članicom EU.

Dodao je da tom cilju služi i potpisani sporazum o saradnji između dva parlamenta, predsednika parlamenata i stručnih komisija.

Kever je rekao: Mađarska je spremna pružiti svu potrebnu podršku na političkom i diplomatskom planu Crnoj Gori, i smatra je istaknutim partnerom u regionu Zapadnog Balkana.

Kever je visoko ocenio ekonomske odnose dve zemlje, i ukazao na to da je među zemljama članicama EU Mađarska drugi najveći investitor u Crnoj Gori.

Izrazio je nadu da će Mađarska moći aktivno učestvovati u ekonomskog razvoju Crne Gore, pre svega na planu razvoja infrastrukture.

Ivan Brajović je istakao: Crna Gora je u proteklih 13 godina, od kada je ponovo stekla državnost, postigla značajne rezultate, tako je pre dve godine pristupila NATO-u, što se može zahvaliti i podršci Mađarske. Izrazio je zahvalnost Mađarskoj što postojano podržava evropsku integraciju Crne Gore. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban