Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Posle izbora će se ubrzati proširenje EU

Kao jedno od pozitivnih posledica izbora za Evropski parlament (EP) može doći do ubrzanja evropske integracije regiona Zapadnog Balkana, pa tako i prijema Crne Gore u Evropsku uniju (EU) – izjavio je predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever.

Kever je primio predsednika parlamenta Crne Gore Ivana Brajovića, posle čega je na zajedničkog konferenciji za štampu rekao: prijem Crne Gore u EU je samo pitanje dobre volje, a ciljni datum od 2025-e je neopravdano daleko.

Laslo Kever je izrazio nadu da će jedno od pozitivnih posledica izbora za EP, koji će se održati za dve nedelje, biti da će se promeniti pažnja i politika prema regionu, pa može doći do ubrzanja procesa integracije i Crna Gora kao prva od kandidata može postati članicom EU.

Dodao je da tom cilju služi i potpisani sporazum o saradnji između dva parlamenta, predsednika parlamenata i stručnih komisija.

Kever je rekao: Mađarska je spremna pružiti svu potrebnu podršku na političkom i diplomatskom planu Crnoj Gori, i smatra je istaknutim partnerom u regionu Zapadnog Balkana.

Kever je visoko ocenio ekonomske odnose dve zemlje, i ukazao na to da je među zemljama članicama EU Mađarska drugi najveći investitor u Crnoj Gori.

Izrazio je nadu da će Mađarska moći aktivno učestvovati u ekonomskog razvoju Crne Gore, pre svega na planu razvoja infrastrukture.

Ivan Brajović je istakao: Crna Gora je u proteklih 13 godina, od kada je ponovo stekla državnost, postigla značajne rezultate, tako je pre dve godine pristupila NATO-u, što se može zahvaliti i podršci Mađarske. Izrazio je zahvalnost Mađarskoj što postojano podržava evropsku integraciju Crne Gore. (MTI)

Policija će nastaviti potragu sve dok postoji realna šansa da će naći poslednju žrtvu koja se vodi kao nestala posle nesreće na Dunavu – saopštila je policija Mađarske. Glavna policijska kapetanija Budimpešte (BRFK) je na svom sajtu objavila: u saradnji sa specijalnim jedinicama policije, nadležnim županijskim kapetanijama, odnosno...
13.07.2019
[ 16:55 ]
Uveliko se radi u dvanaestom kampu MAdT, tj. pozorišnih amatera i đačkih družina Vojvodine, gde učesnicima u razvijanju njihovih kompetencija i ove godine pomažu poznati stručnjaci iz zemlje i inostranstva. MAdT već dvanaestu godinu zaredom pruža mogućnost zainteresovanima da upoznaju svet pozorišta i glume, učestvuju u zajedničkom...
12.07.2019
[ 19:55 ]
Nastupom grupe „PutriPop“ počeo je Domboš Fest u Malom Iđošu. Devetnaesti festival su otvorili osnivač i umetnički direktor Domboš Festa Laslo Horvat i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal. Festival će trajati do nedelje, na njemu će nastupiti grupa „Kiscsillag“, Feliks Lajko, „Mostar Sevdah Reunion“,...
12.07.2019
[ 10:08 ]
Beolvasás folyamatban