Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Posle izbora će se ubrzati proširenje EU

Kao jedno od pozitivnih posledica izbora za Evropski parlament (EP) može doći do ubrzanja evropske integracije regiona Zapadnog Balkana, pa tako i prijema Crne Gore u Evropsku uniju (EU) – izjavio je predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever.

Kever je primio predsednika parlamenta Crne Gore Ivana Brajovića, posle čega je na zajedničkog konferenciji za štampu rekao: prijem Crne Gore u EU je samo pitanje dobre volje, a ciljni datum od 2025-e je neopravdano daleko.

Laslo Kever je izrazio nadu da će jedno od pozitivnih posledica izbora za EP, koji će se održati za dve nedelje, biti da će se promeniti pažnja i politika prema regionu, pa može doći do ubrzanja procesa integracije i Crna Gora kao prva od kandidata može postati članicom EU.

Dodao je da tom cilju služi i potpisani sporazum o saradnji između dva parlamenta, predsednika parlamenata i stručnih komisija.

Kever je rekao: Mađarska je spremna pružiti svu potrebnu podršku na političkom i diplomatskom planu Crnoj Gori, i smatra je istaknutim partnerom u regionu Zapadnog Balkana.

Kever je visoko ocenio ekonomske odnose dve zemlje, i ukazao na to da je među zemljama članicama EU Mađarska drugi najveći investitor u Crnoj Gori.

Izrazio je nadu da će Mađarska moći aktivno učestvovati u ekonomskog razvoju Crne Gore, pre svega na planu razvoja infrastrukture.

Ivan Brajović je istakao: Crna Gora je u proteklih 13 godina, od kada je ponovo stekla državnost, postigla značajne rezultate, tako je pre dve godine pristupila NATO-u, što se može zahvaliti i podršci Mađarske. Izrazio je zahvalnost Mađarskoj što postojano podržava evropsku integraciju Crne Gore. (MTI)

Na izborima za Evropski parlament treba poslati snažnu poruku Briselu o tome da „želimo promene, želimo Evropu koja štiti svoje granice na kopnu i na moru“ – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u jutarnjem programu Radija „Košut“. Rekao je još da „želimo videti lidere u Briselu koji imigraciju neće organizovati, nego...
18.05.2019
[ 20:02 ]
Prednost trebaju dobiti mladi useljenici koji su obrazovani, govore engleski i imaju ponudu za posao – izjavio je američki predsednik Donald Tramp prilikom predstavljanja novog sistema imigracije. Cilj novog sistema je da se obuzda ilegalna imigracija i promeni dosadašnja praksa, rekao je predsednik. Trump smatra da nove uredbe služe za...
17.05.2019
[ 16:26 ]
April ove godine je u skoro celom svetu bio najtopliji april svih vremena. U Iranu i drugim zemljama Bliskog Istoka je bilo neuobičajeno mnogo padavina što je izazvalo poplave. Na jugu Sibira i u Srednjoj, odnosno Istočnoj Evropi je bilo suvo, padavina je bilo manje od proseka. Zbog vrućine i suše je povećana opasnost od šumskih požara,...
16.05.2019
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban