Izbor iz sadržaja na srpskom
Zagreb: Nedelja mađarskog filma po prvi put

U zagrebačkom bioskopu Tuškanac u sredu počinje prva Nedelja mađarskog filma projekcijom „Mefista“ reditelja Ištvana Saboa, dobitnika Oskara i nagrade Košut – izjavio je za MTI direktor Mađarskog instituta u Zagrebu Janoš Deže.

U saradnji sa bioskopom Tuškanac Mađarski institut je organizovao prikazivanje devet filmova ovog velikog reditelja u najpoznatijem umetničkom bioskopu glavnog grada Hrvatske.

Hrvatska publika će između ostalog videti filmove „Otac“, „Pukovnik Redl“ i „Hanusen“.

U Tuškancu se svake godine prikazuju filmovi neke velike filmske nacije.

Ištvan Sabo je diplomirao na Filmskoj akademiji u Budimpešti i snimio više od trideset filmova. Prvi veliki film, „Vreme sanjarenja“ je režirao na uticaj francuskog novog vala početkom 1960-ih godina. U trilogiji „Mefisto“ (1981), „Hanusen“ (1988) i „Pukovnik Redl“ (1985) je predstavio živote istaknutih pojedinaca, koji su se sukobili sa društvenim tradicijama, izazovima koje nose sa sobom vlast i slava, kao i sopstvenim moralnim dilemama.

„Mefisto“ je 1982-e kao prvi mađarski igrani film dobio nagradu Oskar za najbolji strani film. Za Oskara su nominovani i „Poverenje“, „Pukovnik Redl“ i „Hanusen“. „Poverenje“ je 1980-e u Berlinu dobilo Srebrnog medveda, a „Hanusen“ 1985-e u Kanu specijalnu nagradu žirija.

Osim što snima filmove, Ištvan Sabo predaje na nizu filmskih akademija kao gostujući profesor, do 2008-e je bio predsednik Federacije filmskih reditelja Evrope (FERA), u međuvremenu je postavio na scenu više operskih predstava – naglašava se u najavi Nedelje mađarskog filma u Zagrebu. (MTI)

Policija će nastaviti potragu sve dok postoji realna šansa da će naći poslednju žrtvu koja se vodi kao nestala posle nesreće na Dunavu – saopštila je policija Mađarske. Glavna policijska kapetanija Budimpešte (BRFK) je na svom sajtu objavila: u saradnji sa specijalnim jedinicama policije, nadležnim županijskim kapetanijama, odnosno...
13.07.2019
[ 16:55 ]
Uveliko se radi u dvanaestom kampu MAdT, tj. pozorišnih amatera i đačkih družina Vojvodine, gde učesnicima u razvijanju njihovih kompetencija i ove godine pomažu poznati stručnjaci iz zemlje i inostranstva. MAdT već dvanaestu godinu zaredom pruža mogućnost zainteresovanima da upoznaju svet pozorišta i glume, učestvuju u zajedničkom...
12.07.2019
[ 19:55 ]
Nastupom grupe „PutriPop“ počeo je Domboš Fest u Malom Iđošu. Devetnaesti festival su otvorili osnivač i umetnički direktor Domboš Festa Laslo Horvat i predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal. Festival će trajati do nedelje, na njemu će nastupiti grupa „Kiscsillag“, Feliks Lajko, „Mostar Sevdah Reunion“,...
12.07.2019
[ 10:08 ]
Beolvasás folyamatban