Izbor iz sadržaja na srpskom
Zagreb: Nedelja mađarskog filma po prvi put

U zagrebačkom bioskopu Tuškanac u sredu počinje prva Nedelja mađarskog filma projekcijom „Mefista“ reditelja Ištvana Saboa, dobitnika Oskara i nagrade Košut – izjavio je za MTI direktor Mađarskog instituta u Zagrebu Janoš Deže.

U saradnji sa bioskopom Tuškanac Mađarski institut je organizovao prikazivanje devet filmova ovog velikog reditelja u najpoznatijem umetničkom bioskopu glavnog grada Hrvatske.

Hrvatska publika će između ostalog videti filmove „Otac“, „Pukovnik Redl“ i „Hanusen“.

U Tuškancu se svake godine prikazuju filmovi neke velike filmske nacije.

Ištvan Sabo je diplomirao na Filmskoj akademiji u Budimpešti i snimio više od trideset filmova. Prvi veliki film, „Vreme sanjarenja“ je režirao na uticaj francuskog novog vala početkom 1960-ih godina. U trilogiji „Mefisto“ (1981), „Hanusen“ (1988) i „Pukovnik Redl“ (1985) je predstavio živote istaknutih pojedinaca, koji su se sukobili sa društvenim tradicijama, izazovima koje nose sa sobom vlast i slava, kao i sopstvenim moralnim dilemama.

„Mefisto“ je 1982-e kao prvi mađarski igrani film dobio nagradu Oskar za najbolji strani film. Za Oskara su nominovani i „Poverenje“, „Pukovnik Redl“ i „Hanusen“. „Poverenje“ je 1980-e u Berlinu dobilo Srebrnog medveda, a „Hanusen“ 1985-e u Kanu specijalnu nagradu žirija.

Osim što snima filmove, Ištvan Sabo predaje na nizu filmskih akademija kao gostujući profesor, do 2008-e je bio predsednik Federacije filmskih reditelja Evrope (FERA), u međuvremenu je postavio na scenu više operskih predstava – naglašava se u najavi Nedelje mađarskog filma u Zagrebu. (MTI)

Na izborima za Evropski parlament treba poslati snažnu poruku Briselu o tome da „želimo promene, želimo Evropu koja štiti svoje granice na kopnu i na moru“ – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u jutarnjem programu Radija „Košut“. Rekao je još da „želimo videti lidere u Briselu koji imigraciju neće organizovati, nego...
18.05.2019
[ 20:02 ]
Prednost trebaju dobiti mladi useljenici koji su obrazovani, govore engleski i imaju ponudu za posao – izjavio je američki predsednik Donald Tramp prilikom predstavljanja novog sistema imigracije. Cilj novog sistema je da se obuzda ilegalna imigracija i promeni dosadašnja praksa, rekao je predsednik. Trump smatra da nove uredbe služe za...
17.05.2019
[ 16:26 ]
April ove godine je u skoro celom svetu bio najtopliji april svih vremena. U Iranu i drugim zemljama Bliskog Istoka je bilo neuobičajeno mnogo padavina što je izazvalo poplave. Na jugu Sibira i u Srednjoj, odnosno Istočnoj Evropi je bilo suvo, padavina je bilo manje od proseka. Zbog vrućine i suše je povećana opasnost od šumskih požara,...
16.05.2019
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban