Izbor iz sadržaja na srpskom
Zagreb: Nedelja mađarskog filma po prvi put

U zagrebačkom bioskopu Tuškanac u sredu počinje prva Nedelja mađarskog filma projekcijom „Mefista“ reditelja Ištvana Saboa, dobitnika Oskara i nagrade Košut – izjavio je za MTI direktor Mađarskog instituta u Zagrebu Janoš Deže.

U saradnji sa bioskopom Tuškanac Mađarski institut je organizovao prikazivanje devet filmova ovog velikog reditelja u najpoznatijem umetničkom bioskopu glavnog grada Hrvatske.

Hrvatska publika će između ostalog videti filmove „Otac“, „Pukovnik Redl“ i „Hanusen“.

U Tuškancu se svake godine prikazuju filmovi neke velike filmske nacije.

Ištvan Sabo je diplomirao na Filmskoj akademiji u Budimpešti i snimio više od trideset filmova. Prvi veliki film, „Vreme sanjarenja“ je režirao na uticaj francuskog novog vala početkom 1960-ih godina. U trilogiji „Mefisto“ (1981), „Hanusen“ (1988) i „Pukovnik Redl“ (1985) je predstavio živote istaknutih pojedinaca, koji su se sukobili sa društvenim tradicijama, izazovima koje nose sa sobom vlast i slava, kao i sopstvenim moralnim dilemama.

„Mefisto“ je 1982-e kao prvi mađarski igrani film dobio nagradu Oskar za najbolji strani film. Za Oskara su nominovani i „Poverenje“, „Pukovnik Redl“ i „Hanusen“. „Poverenje“ je 1980-e u Berlinu dobilo Srebrnog medveda, a „Hanusen“ 1985-e u Kanu specijalnu nagradu žirija.

Osim što snima filmove, Ištvan Sabo predaje na nizu filmskih akademija kao gostujući profesor, do 2008-e je bio predsednik Federacije filmskih reditelja Evrope (FERA), u međuvremenu je postavio na scenu više operskih predstava – naglašava se u najavi Nedelje mađarskog filma u Zagrebu. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban