Izbor iz sadržaja na srpskom
Zagreb: Junker podržava prijem Hrvatske u Šengen zonu i uvođenje evra

Hrvatska je spremna za ulazak u Evropski mehanizam valutnih kurseva (ERM) i Šengen zonu – istakao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Zagrebu, na zajedničkoj pres konferenciji sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Rekao je da je zadivljen kako brzo je Hrvatska uspela poboljšati svoje finansijske rezultate od 2013-e, kada je primljena u Evropsku uniju (EU).

„Povećan je GDP, privreda se razvija, što pokazuje da su Hrvati vredan narod, a državom se dobro upravlja“ – rekao je Junker. Dodao je da će predložiti Komisiji da Hrvatska što pre pristupi Šengen zoni.

Rekao je još i da će učiniti sve da bi Zagreb uspešno predsedavao Savetom Evrope, koju funkciju preuzima 1. januara 2020., samo mu je žao što tada više neće on biti predsednik Evropske komisije.

Junker i Plenković su bili saglasni po pitanju da treba održati evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana. Zbog toga će uskoro početi pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Junker je 2004-e poslednji put bio u Hrvatskoj. Ovog puta je prvo posetio Dubrovnik, gde je pogledao dva važna projekta: aerodrom i Pelješački most, oba se finansiraju iz sredstava EU. Evropska komisija je odobrila 155 miliona evra za aerodrom i 357 miliona evra za Pelješački most.

Plenković je rekao da je političar iz Brisela imao priliku da se konkretno uveri u to da su evropska sredstva promenila Hrvatsku u dobrom pravcu. Izrazio je nadu da će Komisija u sadašnjem sastavu do završetka svog mandata pozitivno oceniti spremnost Hrvatske za prijem u Šengen zonu. Zagreb je u tu oblast uložio velike napore, i do sada je potrošio 240 miliona evra na utvrđivanje i obezbeđivanje svojih granica. Cilj Zagreba je da za vreme svog predsedavanja Savetom pristupi Šengen zoni i ERM-u. O potonjem odlučuje Evropska centralna banka.

Posle pres konferencije Plenković zajedno sa Junkerom putuje za Brisel, gde premijeri evropskih zemalja koje predstavljaju tri najveće grupacije stranaka (Evropska narodna partija, socijaldemokrate i liberali) – osim hrvatskog, premijeri Letonije, Španije, Portugalije, Holandije i Belgije – drže savetovanje o sledećem predsedniku Evropske komisije. (MTI)

Bečejsko udruženje mladih očekuje zainteresovane, bez ograničenja uzrasta, na svoju tradicionalnu manifestaciju „Igre bez granica“ 23. avgusta sa početkom u 15 časova u sportski centar „Đorđe Predin Badža“. Kako organizatori ističu, učešće je besplatno, igrači treba da ponesu samo svoje dobro raspoloženje. Učesnici...
21.08.2019
[ 18:20 ]
Tokom tri dana koliko se slavio državni praznik Mađarske, na raznim manifestacijama je bilo više desetine hiljada posetilaca, a vatromet u utorak uveče je gledalo 700 hiljada ljudi – obavestio je premijerov kabinet agenciju MTI. Operativno štab odgovoran za bezbedno održavanje programa je zasedao od 7.30 ujutru, i prema prispelim...
21.08.2019
[ 8:30 ]
„Posle trideset godina, danas s pravom možemo biti ponosni na sve što smo uradili 1989-e godine“ – izjavio je predsednik republike Mađarske povodom državnog praznika, na svečanosti unapređenja oficira ispred parlamenta u Budimpešti. Ader je rekao da su Mađari ostvarili mnogo od svojih snova – demokratiju, višestranački režim,...
20.08.2019
[ 15:17 ]
Beolvasás folyamatban