Izbor iz sadržaja na srpskom
Zagreb: Junker podržava prijem Hrvatske u Šengen zonu i uvođenje evra

Hrvatska je spremna za ulazak u Evropski mehanizam valutnih kurseva (ERM) i Šengen zonu – istakao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Zagrebu, na zajedničkoj pres konferenciji sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Rekao je da je zadivljen kako brzo je Hrvatska uspela poboljšati svoje finansijske rezultate od 2013-e, kada je primljena u Evropsku uniju (EU).

„Povećan je GDP, privreda se razvija, što pokazuje da su Hrvati vredan narod, a državom se dobro upravlja“ – rekao je Junker. Dodao je da će predložiti Komisiji da Hrvatska što pre pristupi Šengen zoni.

Rekao je još i da će učiniti sve da bi Zagreb uspešno predsedavao Savetom Evrope, koju funkciju preuzima 1. januara 2020., samo mu je žao što tada više neće on biti predsednik Evropske komisije.

Junker i Plenković su bili saglasni po pitanju da treba održati evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana. Zbog toga će uskoro početi pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Junker je 2004-e poslednji put bio u Hrvatskoj. Ovog puta je prvo posetio Dubrovnik, gde je pogledao dva važna projekta: aerodrom i Pelješački most, oba se finansiraju iz sredstava EU. Evropska komisija je odobrila 155 miliona evra za aerodrom i 357 miliona evra za Pelješački most.

Plenković je rekao da je političar iz Brisela imao priliku da se konkretno uveri u to da su evropska sredstva promenila Hrvatsku u dobrom pravcu. Izrazio je nadu da će Komisija u sadašnjem sastavu do završetka svog mandata pozitivno oceniti spremnost Hrvatske za prijem u Šengen zonu. Zagreb je u tu oblast uložio velike napore, i do sada je potrošio 240 miliona evra na utvrđivanje i obezbeđivanje svojih granica. Cilj Zagreba je da za vreme svog predsedavanja Savetom pristupi Šengen zoni i ERM-u. O potonjem odlučuje Evropska centralna banka.

Posle pres konferencije Plenković zajedno sa Junkerom putuje za Brisel, gde premijeri evropskih zemalja koje predstavljaju tri najveće grupacije stranaka (Evropska narodna partija, socijaldemokrate i liberali) – osim hrvatskog, premijeri Letonije, Španije, Portugalije, Holandije i Belgije – drže savetovanje o sledećem predsedniku Evropske komisije. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban