Izbor iz sadržaja na srpskom
Kanjiža: Održan prvi Festival tiski cvet

Iako Tisa još nije procvetala, u Kanjiži je održan prvi Festival tiski cvet. Manifestacija je počela u Domu kulture smotrom filmova pod naslovom Lepa Tisa i drugo. Tokom prepodneva je prikazano 8 kratkih filmova o Tisi. Reditelj i producent iz Mađarske Žolt Pap je doneo svoj dokumentarni film, koji u 52 minuta predstavlja Tisu od izvora do ušća.

– Ljubav prema Tisi počinje tako što su nas, kada smo bili deca, oterali na turu kanuima. Bilo je to pre 30 godina, i sve od tada, izuzev jedne godine, vreme trovanja cijanom, redovno idemo na turu kanuima. Veoma volimo Tisu, volimo što je nedirnuta, romantična, prošli smo je brodom, i nismo našli ni jedan film koji bi prikazao celu reku. Tada smo odlučili da snimimo jedan – ispričao nam je Žolt Pap.

U nastavku programa su čitani tekstovi o Tisi i održan je okrugli sto na temu kako mogu uticati filmovi o prirodi na svest o ekologiji. Jedan od pozitivnih primera za to je Međunarodni festival filmova o prirodi u Gedeleu, u Mađarskoj, o kojem je publici govorio organizator te smotre Tamaš Sekeljhidi.

– Naša ciljna publika su porodice i deca. Do danas smo imali pet festivala, na poslednjem je bilo 40 hiljada ljudi, imali smo filmove iz 98 zemalja, goste iz 31 zemlje, dakle nema na svetu studija za filmove o prirodi koji se kod nas nije predstavio. Pozvali smo i predstavnike drugih grana umetnosti: likovne umetnike, fotografe, muzičare. Bio je tu i „Trash Art Magyarország“, čiji članovi rade sa recikliranim materijalima – rekao je Sekeljhidi.

Cilj manifestacije u Kanjiži je da stvore forum, na kojem će stvaraoci filmova o prirodi moći razmeniti iskustva, a da usput i gledaoci i deca nauče da razmišljaju o ekološkom pristupu stvarima i životu. Tako je posle stručnog dela festivala program nastavljen na obali Tise, gde su držane dečije radionice, pravljene fotografije iz vazduha i nastupila grupa NS Chamber Ensemble iz Novog Sada.

Festival tiski cvet u Kanjiži su podržali Cultstream program i Fond za nacionalnu saradnju.

Žofija Bartok
Sa dužnom skromnošću, ali sa samopouzdanjem 30-godišnjeg učinka i poznavajući situaciju u Evropi, možemo reći da smo pre 30 godina još mislili kako je Evropa budućnost Srednje Evrope, ali danas treba shvatiti da „smo mi budućnost Evrope“ i da smo „spremni za tu misiju“ – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu na...
17.11.2019
[ 16:16 ]
Udruženje mađarskih pedagoga Severne Bačke je u subotu po 24. put organizovalo takmičenje školaraca Karpatskog basena o poznavanju mađarske istorije. Pošto je ovo spomen godina Ferenca Rakocija II, pitanja su se odnosila na njega i njegovu epohu. Predsednica žirija i glavna organizatorka takmičenja Marta Čeke je rekla da su osim...
16.11.2019
[ 20:43 ]
U Gradskom muzeju u Senti je otvorena izložba dela savremenih vojvođanskih slikara pod naslovom Omaž. U centru pažnje su dela i motivi Jožefa Beneša, ali je namera bila i da se istraži uticaj velikih predaka na savremene tokove. U Gradskom muzeju u Senti je u četvrtak uveče otvorena izložba Omaž, čija autorka je istoričarka...
15.11.2019
[ 18:37 ]
Beolvasás folyamatban