Izbor iz sadržaja na srpskom
Kanjiža: Održan prvi Festival tiski cvet

Iako Tisa još nije procvetala, u Kanjiži je održan prvi Festival tiski cvet. Manifestacija je počela u Domu kulture smotrom filmova pod naslovom Lepa Tisa i drugo. Tokom prepodneva je prikazano 8 kratkih filmova o Tisi. Reditelj i producent iz Mađarske Žolt Pap je doneo svoj dokumentarni film, koji u 52 minuta predstavlja Tisu od izvora do ušća.

– Ljubav prema Tisi počinje tako što su nas, kada smo bili deca, oterali na turu kanuima. Bilo je to pre 30 godina, i sve od tada, izuzev jedne godine, vreme trovanja cijanom, redovno idemo na turu kanuima. Veoma volimo Tisu, volimo što je nedirnuta, romantična, prošli smo je brodom, i nismo našli ni jedan film koji bi prikazao celu reku. Tada smo odlučili da snimimo jedan – ispričao nam je Žolt Pap.

U nastavku programa su čitani tekstovi o Tisi i održan je okrugli sto na temu kako mogu uticati filmovi o prirodi na svest o ekologiji. Jedan od pozitivnih primera za to je Međunarodni festival filmova o prirodi u Gedeleu, u Mađarskoj, o kojem je publici govorio organizator te smotre Tamaš Sekeljhidi.

– Naša ciljna publika su porodice i deca. Do danas smo imali pet festivala, na poslednjem je bilo 40 hiljada ljudi, imali smo filmove iz 98 zemalja, goste iz 31 zemlje, dakle nema na svetu studija za filmove o prirodi koji se kod nas nije predstavio. Pozvali smo i predstavnike drugih grana umetnosti: likovne umetnike, fotografe, muzičare. Bio je tu i „Trash Art Magyarország“, čiji članovi rade sa recikliranim materijalima – rekao je Sekeljhidi.

Cilj manifestacije u Kanjiži je da stvore forum, na kojem će stvaraoci filmova o prirodi moći razmeniti iskustva, a da usput i gledaoci i deca nauče da razmišljaju o ekološkom pristupu stvarima i životu. Tako je posle stručnog dela festivala program nastavljen na obali Tise, gde su držane dečije radionice, pravljene fotografije iz vazduha i nastupila grupa NS Chamber Ensemble iz Novog Sada.

Festival tiski cvet u Kanjiži su podržali Cultstream program i Fond za nacionalnu saradnju.

Žofija Bartok
Predstavnici lokalne samouprave u Senti su održali razgovor sa zainteresovanima i ujedno i konferenciju za novinare na kojoj su obećali da će uskoro početi novi ciklus uništavanja komaraca. Ovaj važan posao će biti obavljen nakon koordinisanja rada sa rukovodstvima susednih mesta, imajući u vidu da je rezutat prskanja protiv komaraca mnogo...
24.06.2019
[ 22:09 ]
Zbog radova na održavanju objekata graničnog prelaza Reske na autoputu na srpsko-mađarskoj granici u utorak, 25. juna će između 9 i 11 časova biti isključena struja, što znači da će kontrola putnika biti onemogućena. U tom tom periodu će biti zaustavljen prelazak preko granice kod ovog prelaza. Zbog ovog zastoja se na graničnom...
24.06.2019
[ 21:44 ]
Mis Mađarske 2019. godine je postala Kristina Nađpal, koja je u finalu takmičenja 23. juna osvojila ovu titulu ispred druge pratilje Rebeke Čonke i prve pratilje Timeje Gal. Finalno takmičenje su direktno prenosile televizije “Duna” i “Duna World” uz mogućnost glasanja publike. Najviše glasova od publike je dobila Lila...
24.06.2019
[ 15:30 ]
Beolvasás folyamatban