Izbor iz sadržaja na srpskom
Kanjiža: Održan prvi Festival tiski cvet

Iako Tisa još nije procvetala, u Kanjiži je održan prvi Festival tiski cvet. Manifestacija je počela u Domu kulture smotrom filmova pod naslovom Lepa Tisa i drugo. Tokom prepodneva je prikazano 8 kratkih filmova o Tisi. Reditelj i producent iz Mađarske Žolt Pap je doneo svoj dokumentarni film, koji u 52 minuta predstavlja Tisu od izvora do ušća.

– Ljubav prema Tisi počinje tako što su nas, kada smo bili deca, oterali na turu kanuima. Bilo je to pre 30 godina, i sve od tada, izuzev jedne godine, vreme trovanja cijanom, redovno idemo na turu kanuima. Veoma volimo Tisu, volimo što je nedirnuta, romantična, prošli smo je brodom, i nismo našli ni jedan film koji bi prikazao celu reku. Tada smo odlučili da snimimo jedan – ispričao nam je Žolt Pap.

U nastavku programa su čitani tekstovi o Tisi i održan je okrugli sto na temu kako mogu uticati filmovi o prirodi na svest o ekologiji. Jedan od pozitivnih primera za to je Međunarodni festival filmova o prirodi u Gedeleu, u Mađarskoj, o kojem je publici govorio organizator te smotre Tamaš Sekeljhidi.

– Naša ciljna publika su porodice i deca. Do danas smo imali pet festivala, na poslednjem je bilo 40 hiljada ljudi, imali smo filmove iz 98 zemalja, goste iz 31 zemlje, dakle nema na svetu studija za filmove o prirodi koji se kod nas nije predstavio. Pozvali smo i predstavnike drugih grana umetnosti: likovne umetnike, fotografe, muzičare. Bio je tu i „Trash Art Magyarország“, čiji članovi rade sa recikliranim materijalima – rekao je Sekeljhidi.

Cilj manifestacije u Kanjiži je da stvore forum, na kojem će stvaraoci filmova o prirodi moći razmeniti iskustva, a da usput i gledaoci i deca nauče da razmišljaju o ekološkom pristupu stvarima i životu. Tako je posle stručnog dela festivala program nastavljen na obali Tise, gde su držane dečije radionice, pravljene fotografije iz vazduha i nastupila grupa NS Chamber Ensemble iz Novog Sada.

Festival tiski cvet u Kanjiži su podržali Cultstream program i Fond za nacionalnu saradnju.

Žofija Bartok
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban