Izbor iz sadržaja na srpskom
Kanjiža: Održan prvi Festival tiski cvet

Iako Tisa još nije procvetala, u Kanjiži je održan prvi Festival tiski cvet. Manifestacija je počela u Domu kulture smotrom filmova pod naslovom Lepa Tisa i drugo. Tokom prepodneva je prikazano 8 kratkih filmova o Tisi. Reditelj i producent iz Mađarske Žolt Pap je doneo svoj dokumentarni film, koji u 52 minuta predstavlja Tisu od izvora do ušća.

– Ljubav prema Tisi počinje tako što su nas, kada smo bili deca, oterali na turu kanuima. Bilo je to pre 30 godina, i sve od tada, izuzev jedne godine, vreme trovanja cijanom, redovno idemo na turu kanuima. Veoma volimo Tisu, volimo što je nedirnuta, romantična, prošli smo je brodom, i nismo našli ni jedan film koji bi prikazao celu reku. Tada smo odlučili da snimimo jedan – ispričao nam je Žolt Pap.

U nastavku programa su čitani tekstovi o Tisi i održan je okrugli sto na temu kako mogu uticati filmovi o prirodi na svest o ekologiji. Jedan od pozitivnih primera za to je Međunarodni festival filmova o prirodi u Gedeleu, u Mađarskoj, o kojem je publici govorio organizator te smotre Tamaš Sekeljhidi.

– Naša ciljna publika su porodice i deca. Do danas smo imali pet festivala, na poslednjem je bilo 40 hiljada ljudi, imali smo filmove iz 98 zemalja, goste iz 31 zemlje, dakle nema na svetu studija za filmove o prirodi koji se kod nas nije predstavio. Pozvali smo i predstavnike drugih grana umetnosti: likovne umetnike, fotografe, muzičare. Bio je tu i „Trash Art Magyarország“, čiji članovi rade sa recikliranim materijalima – rekao je Sekeljhidi.

Cilj manifestacije u Kanjiži je da stvore forum, na kojem će stvaraoci filmova o prirodi moći razmeniti iskustva, a da usput i gledaoci i deca nauče da razmišljaju o ekološkom pristupu stvarima i životu. Tako je posle stručnog dela festivala program nastavljen na obali Tise, gde su držane dečije radionice, pravljene fotografije iz vazduha i nastupila grupa NS Chamber Ensemble iz Novog Sada.

Festival tiski cvet u Kanjiži su podržali Cultstream program i Fond za nacionalnu saradnju.

Žofija Bartok
Interni centar za praćenje raseljavanja sa sedištem u Ženevi IDMC je objavio podatak, prema kojem se u drugoj polovini godine obično dešava više ekstremnih vremenskih pojava, pa se broj raseljenih može triplirati i dostići čak 22 miliona. U izveštaju organizacije se spominje ciklon Fani, koji je pogodio Indiju i Bangladeš i primorao...
13.09.2019
[ 14:33 ]
Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu. Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje...
12.09.2019
[ 19:49 ]
U okviru 67. Književnog kampa u Kanjiži je predstavljen dokumentarni roman pravnika, pisca Tibora Varadija, koji je priču ispleo oko sudskih procesa vezanih za imanje Ečka. Prezentacija knjige je bila ujedno i čestitka profesoru za 80. rođendan, dobio je i prelazni ključ književnog kampa. Ečka u Banatu je do Trijanonskog mirovnog...
12.09.2019
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban