Izbor iz sadržaja na srpskom
Feketić: Dan sela i Dani višnje

Ove godine niz manifestacija povodom Dana sela i Dana višnje u Feketiću traje četiri dana, a poseban naglasak su dobili programi za decu. A nadaleko poznata amaterska pozorišna trupa slavi četvrt veka svog postojanja.

U Feketiću su manifestacije počele u četvrtak povodom XV Dana sela i XVI Dana feketićke višnje. Slavlje obično traje tri dana, ali ove godine će trajati četiri dana, jer je u četvrtak održana promocija knjige o istorijatu pozorišne trupe „Šoma“, koja slavi 25 godina postojanja, a potom je otvorena i prigodna izložba.

U petak uveče su amateri „Šome“ odigrali predstavu Mandragora u režiji Čabe Ralbovskog, i požnjeli veliki uspeh. Jedan od osnivača i dan danas aktivan član trupe Bela Sukola je u lokalnom listu o jubileju napisao da je „…pravo čudo u ovom nemirnom vremenu, kada se često moramo boriti za puki opstanak, da je trupa uopšte opstala“.

U toku svečanosti su posebnu pažnju posvetili programima za decu. U petak je Senćansko mađarsko kamerno pozorište nastupilo sa predstavom za decu, koju je režirala Silvija Križan. Pre toga je održana karnevalska parada najmlađih. Uveče je na letnjoj pozornici nastupila rok grupa iz Pečuja u Mađarskoj, The Minds.

Subota je bila glavni dan svečanosti, organizovan je vašar zanatlijskih proizvoda i razni programi i radionice: izložba fotografija o Kumanima filmskog reditelja Šandora Karačonjija, koncert za decu orkestra „Juhas“, takmičenje u kuvanju junećeg paprikaša, degustacija specijaliteta od višanja, kao i pravljenje skulptura od povrća i voća, što je bilo šareni i interesantan momenat ovog dana.

Objavljeni su rezultati književnih i likovnih konkursa, kao i takmičenja za najlepše dvorište, i uručene su nagrade. Uveče se slavlje nastavilo kod letnje pozornice uz muziku DJ-a Stivija i Dekija.

Manifestacije se završavaju u nedelju svečanom liturgijom u reformatskoj crkvi, a uveče će amaterska trupa „Greda“ iz Bačkog Dobrog Polja odigrati predstavu na srpskom, Čovek koji je jeo smrt.

Programi su ostvareni uz podršku mesne zajednice Feketić, Društva za razvoj okoline i zajednice „Zöld Dombok“ i Mađarskog udruženja za negovanje kulture i očuvanje lokalne istorije „Feketić” u saradnji sa brojnim lokalnim civilnim organizacijama.

Peter Tot
Bečejsko udruženje mladih očekuje zainteresovane, bez ograničenja uzrasta, na svoju tradicionalnu manifestaciju „Igre bez granica“ 23. avgusta sa početkom u 15 časova u sportski centar „Đorđe Predin Badža“. Kako organizatori ističu, učešće je besplatno, igrači treba da ponesu samo svoje dobro raspoloženje. Učesnici...
21.08.2019
[ 18:20 ]
Tokom tri dana koliko se slavio državni praznik Mađarske, na raznim manifestacijama je bilo više desetine hiljada posetilaca, a vatromet u utorak uveče je gledalo 700 hiljada ljudi – obavestio je premijerov kabinet agenciju MTI. Operativno štab odgovoran za bezbedno održavanje programa je zasedao od 7.30 ujutru, i prema prispelim...
21.08.2019
[ 8:30 ]
„Posle trideset godina, danas s pravom možemo biti ponosni na sve što smo uradili 1989-e godine“ – izjavio je predsednik republike Mađarske povodom državnog praznika, na svečanosti unapređenja oficira ispred parlamenta u Budimpešti. Ader je rekao da su Mađari ostvarili mnogo od svojih snova – demokratiju, višestranački režim,...
20.08.2019
[ 15:17 ]
Beolvasás folyamatban