Izbor iz sadržaja na srpskom
Feketić: Dan sela i Dani višnje

Ove godine niz manifestacija povodom Dana sela i Dana višnje u Feketiću traje četiri dana, a poseban naglasak su dobili programi za decu. A nadaleko poznata amaterska pozorišna trupa slavi četvrt veka svog postojanja.

U Feketiću su manifestacije počele u četvrtak povodom XV Dana sela i XVI Dana feketićke višnje. Slavlje obično traje tri dana, ali ove godine će trajati četiri dana, jer je u četvrtak održana promocija knjige o istorijatu pozorišne trupe „Šoma“, koja slavi 25 godina postojanja, a potom je otvorena i prigodna izložba.

U petak uveče su amateri „Šome“ odigrali predstavu Mandragora u režiji Čabe Ralbovskog, i požnjeli veliki uspeh. Jedan od osnivača i dan danas aktivan član trupe Bela Sukola je u lokalnom listu o jubileju napisao da je „…pravo čudo u ovom nemirnom vremenu, kada se često moramo boriti za puki opstanak, da je trupa uopšte opstala“.

U toku svečanosti su posebnu pažnju posvetili programima za decu. U petak je Senćansko mađarsko kamerno pozorište nastupilo sa predstavom za decu, koju je režirala Silvija Križan. Pre toga je održana karnevalska parada najmlađih. Uveče je na letnjoj pozornici nastupila rok grupa iz Pečuja u Mađarskoj, The Minds.

Subota je bila glavni dan svečanosti, organizovan je vašar zanatlijskih proizvoda i razni programi i radionice: izložba fotografija o Kumanima filmskog reditelja Šandora Karačonjija, koncert za decu orkestra „Juhas“, takmičenje u kuvanju junećeg paprikaša, degustacija specijaliteta od višanja, kao i pravljenje skulptura od povrća i voća, što je bilo šareni i interesantan momenat ovog dana.

Objavljeni su rezultati književnih i likovnih konkursa, kao i takmičenja za najlepše dvorište, i uručene su nagrade. Uveče se slavlje nastavilo kod letnje pozornice uz muziku DJ-a Stivija i Dekija.

Manifestacije se završavaju u nedelju svečanom liturgijom u reformatskoj crkvi, a uveče će amaterska trupa „Greda“ iz Bačkog Dobrog Polja odigrati predstavu na srpskom, Čovek koji je jeo smrt.

Programi su ostvareni uz podršku mesne zajednice Feketić, Društva za razvoj okoline i zajednice „Zöld Dombok“ i Mađarskog udruženja za negovanje kulture i očuvanje lokalne istorije „Feketić” u saradnji sa brojnim lokalnim civilnim organizacijama.

Peter Tot
Sa ciljem da se zaštite i bolje održavaju vodena staništa na teritoriji Male Kumanije, regiona na jugoistoku Mađarske, i Severne Vojvodine, mađarski i vojvođanski stručnjaci su pokrenuli projekat, u čijem okviru traže bolja rešenja za upravljanje tim prirodnim resursima – saopštila je uprava Univerziteta Segedin. Mreža...
13.06.2019
[ 10:59 ]
Konzorcijum CRE je sklopio ugovor o sveukupnom planiranju i realizaciji deonice pruge Budimpešta-Beograd kroz Mađarsku do Kelebije – saopšteno je agenciji MTI. Konzorcijum čine deoničarska društva iz Kine i Mađarske. Ugovor o realizaciji može stupiti na snagu u trećem kvartalu 2019-e prema sporazumu o finansiranju između...
12.06.2019
[ 12:55 ]
U Mađarskoj je stupio na snagu crveni meteo alarm. Najveći stepen upozorenja važi do nedelje u ponoć. Meteo alarm se uvodi kada tri dana uzastopce dnevna prosečna temperatura dostigne ili pređe 27 stepeni. Nacionalni centar za javno zdravlje Mađarske preporučuje da se u vreme najvećih vrućina, između 11 i 15 časova ljudi ne...
12.06.2019
[ 10:15 ]
Beolvasás folyamatban