Izbor iz sadržaja na srpskom
Feketić: Dan sela i Dani višnje

Ove godine niz manifestacija povodom Dana sela i Dana višnje u Feketiću traje četiri dana, a poseban naglasak su dobili programi za decu. A nadaleko poznata amaterska pozorišna trupa slavi četvrt veka svog postojanja.

U Feketiću su manifestacije počele u četvrtak povodom XV Dana sela i XVI Dana feketićke višnje. Slavlje obično traje tri dana, ali ove godine će trajati četiri dana, jer je u četvrtak održana promocija knjige o istorijatu pozorišne trupe „Šoma“, koja slavi 25 godina postojanja, a potom je otvorena i prigodna izložba.

U petak uveče su amateri „Šome“ odigrali predstavu Mandragora u režiji Čabe Ralbovskog, i požnjeli veliki uspeh. Jedan od osnivača i dan danas aktivan član trupe Bela Sukola je u lokalnom listu o jubileju napisao da je „…pravo čudo u ovom nemirnom vremenu, kada se često moramo boriti za puki opstanak, da je trupa uopšte opstala“.

U toku svečanosti su posebnu pažnju posvetili programima za decu. U petak je Senćansko mađarsko kamerno pozorište nastupilo sa predstavom za decu, koju je režirala Silvija Križan. Pre toga je održana karnevalska parada najmlađih. Uveče je na letnjoj pozornici nastupila rok grupa iz Pečuja u Mađarskoj, The Minds.

Subota je bila glavni dan svečanosti, organizovan je vašar zanatlijskih proizvoda i razni programi i radionice: izložba fotografija o Kumanima filmskog reditelja Šandora Karačonjija, koncert za decu orkestra „Juhas“, takmičenje u kuvanju junećeg paprikaša, degustacija specijaliteta od višanja, kao i pravljenje skulptura od povrća i voća, što je bilo šareni i interesantan momenat ovog dana.

Objavljeni su rezultati književnih i likovnih konkursa, kao i takmičenja za najlepše dvorište, i uručene su nagrade. Uveče se slavlje nastavilo kod letnje pozornice uz muziku DJ-a Stivija i Dekija.

Manifestacije se završavaju u nedelju svečanom liturgijom u reformatskoj crkvi, a uveče će amaterska trupa „Greda“ iz Bačkog Dobrog Polja odigrati predstavu na srpskom, Čovek koji je jeo smrt.

Programi su ostvareni uz podršku mesne zajednice Feketić, Društva za razvoj okoline i zajednice „Zöld Dombok“ i Mađarskog udruženja za negovanje kulture i očuvanje lokalne istorije „Feketić” u saradnji sa brojnim lokalnim civilnim organizacijama.

Peter Tot
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban