Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Izvađena olupina potonulog turističkog broda
Tokom akcije spašavanja u brodu nađeno četiri tela, traga se za još četiri nestalih

U toku sedmočasovne akcije spašavanja iz Dunava je po planu izvađena olupina turističkog broda Hableány, koji je 29. maja posle sudara potonuo u blizini mosta Margit.

Brod Hableány je potonuo u blizini mosta Margit 29. maja uveče, posle sudara sa brodom hotelom Viking Sigyn. Na njemu se nalazilo 33 turista iz Južne Koreje i dvočlana mađarska posada. Brod je potonuo veoma brzo, neposredno posle nesreće je spašeno sedam njegovih putnika.

Posle višednevnih priprema vađenje olupine je počelo u utorak ujutru, u više etapa. Usput su ronioci pretraživali unutrašnjost broda i našli još četiri tela. Između ostalih i jedino dete među žrtvama.

Olupina se u potpunosti izdigla iz Dunava u rano popodne. Brod kran Clark Ádám ju je podigao na šlep, kojim će biti otpremljen u luku u Čepelu, gde će eksperti na nautiku i inženjeri u prisustvu predstavnika tužilaštva ispitati ostatke – saopštio je portparol Glavne policijske kapetanije Mađarske.

Portparol je podsetio da istragu o nesreći vodi Glavna policijska kapetanija Budimpešte, i da trenutno postoji samo jedan osumnjičeni, a to je kapetan broda hotela, po narodnosti Ukrajinac. On je u pritvoru.

Viking Sigyn je u ponedeljak opet stigao u Mađarsku, i pošto je bilo potrebno potražiti dodatne dokaze, na njemu je opet izvršen pregled. Odgovarajući na pitanje, portparol je rekao da će nađeni materijal verovatno pomoći da se o dešavanjima te večeri dobije potpunija slika.

Panorama Deck Doo, u čijem vlasništvu je nastradali turistički brod je saopštio: ako rodbina bude saglasna i ne kosi se sa oporukom njihovih kolega, firma im želi prirediti mornarsku sahranu.

Kapetan Zoltan Tolnai, koji je u trenutku tragedije takođe bio u službi i plovio Dunavom, izjavio je televiziji M1 da tada ni na jednom brodarskom kanalu nije bilo poruka o kritičnoj situaciji. Samo se odjednom čulo da se u vodi nalaze ljudi. Rekao je i da je Viking Sigyn kao veći brod trebao stupiti u komunikaciju sa manjim brodom. Tragedija je duboko potresla brodare, dodao je.

Brodski inženjer Šandor Gec je izjavio da su na oba broda trebali postojati sistem za praćenje položaja ostalih plovila i uređaj za komunikaciju, pomoću kojeg su mogli stupiti u kontakt. Uz to, brod hotel treba da ima uređaj koji beleži i arhivira podatke GPS-a.

U vezi nesreće ima još veoma mnogo otvorenih pitanja, kao što su: zašto je brod hotel posle sudara manevrisao u rikverc, a potom udaljio sa lica mesta. Trebao je da učestvuje u spašavanju.

Brod Hableány je sagrađen 1949-e, dug je 27,2 metara, širok 4,8 metra i visok 5,2 metra, teži 50 tona. Brod kran je došao iz Komarna, može podići do 200 tona tereta. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban