Izbor iz sadržaja na srpskom
Morahalom: Otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“

U mestu Morahalom u Mađarskoj je otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“, koji je izgrađen uz podršku Evropske unije.

Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je na svečanom otvaranju istakao da Mađarsku i Srbiju povezuju manjine dve zemlje, na koje se gleda kao na izvor resursa, a ne kao izvor napetosti.

Ovaj način razmišljanja je naročito važan kada se u određenim zemljama Karpatskog basena događa da se manjinama negiraju i već stečena prava. Srbija je izgradila model zaštite manjina koji bi za celu Evropu mogao biti primer – rekao je Sijarto. Dodao je da ima veoma malo zemalja koje su mogle usaglasiti svoj nacionalni ponos, privrženost teritorijalnom integritetu i istovremeno dale autonomiju nacionalnim zajednicama.

Što su snažnije nacionalne manjine u našoj zemlji, to više mogu doprineti jačanju Mađarske – rekao je političar. Mađarska vlada podržava nacionalne zajednice da koriste svoj maternji jezik, neguju svoju kulturu, održavaju svoje institucije i održavaju blisku saradnju sa maticom, jer time pomažu i jačanju bilateralnih odnosa.

Sijarto smatra da cilj politike prema nacionalnim manjinama ne može biti ništa drugo, do obezbediti ekonomske i kulturne uslove za opstanak date zajednice. Mađarska vlada konstantno povećava podršku koju pruža srpskoj manjini, ona je ove godine dosegla 2,5 milijardi forinti.

Poboljšanje mađarsko-srpskih kulturnih i međuljudskih odnosa ima i konkretne prednosti: vrednost trgovinske razmene dve zemlje je prošle godine dosegla rekordnih 2,5 milijardi evra. Srbija je partner broj jedan Mađarske u regionu Zapadnog Balkana, čija brza evropska integracija je u ekonomskom, bezbednosnom i strateškom interesu i Mađarske – rekao je Sijarto.

Ministar je naglasio da će sledećih godina Mađarska učiniti sve za prijem Srbije u EU. Moramo zaštititi evropsku hrišćansku civilizaciju, a Srbi su dokazali da na njih možemo računati – naglasio je.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je u pozdravnom govoru rekao: otvaranje kulturnog centra je dokaz da mađarsko-srpski kulturni odnosi jačaju iz dana u dan.

Osim privrede, važna oblast prekograničnih projekata je i kultura – rekao je ministar i dodao da se nada da će do kraja godine biti otvorena i bratska institucija Srpskog kulturnog centra „Kolo“ na Paliću.

Kulturni centar „Kolo“ je izgrađen u okviru pograničnog projekta mađarsko-srpske saradnje. Proteže se na hiljadu kvadrata prostora, u prizemlju ima veliku salu kapaciteta 400 gostiju, a na spratu su prostorije za izložbe i druge manje manifestacije.

Na svečanom otvaranju je gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi (Fides-KDNP) simbolično predao Ključ Balkana gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, da bi sledeće godine ovaj vojvođanski grad bio gost institucije. (MTI)

Cilj klimatskog sporazuma iz Pariza je bio da se zaustavi globalno zagrevanje, da bi povećanje temperature ostalo ispod 2 stepena u odnosu na nivo od pre industrijalizacije. Tri godine kasnije se čini da je efekat staklene bašte izmakao kontroli. Generalni sekretar OUN Antonio Guteres je izjavio: „prirodu ne možemo izigrati, jer će...
19.09.2019
[ 14:29 ]
U Nemačkoj se neprekidno povećava broj azilanata iz Turske, ove godine oni čine jednu od najvećih grupa – prema statističkim podacima koji su objavljeni u sredu. Prema statistici savezne agencije za imigraciju i azilante, BAMF je u periodu od januara do avgusta 7221 državljanin Turske tražilo po prvi put azil u Nemačkoj. Ovo je...
18.09.2019
[ 20:32 ]
U okviru programa Knjige u dijasporu! Izdavački zavod „Forum“ u septembru posećuje Vršac, gde će predstaviti najnoviju knjige Rože Jodal, povodom 80. rođendana spisateljice koja je nedavno dobila nagradu „Janoš Herceg“. Promocija knjige Az éjszaka megérintése će se održati u okviru Spomen dana Ferenca Hercega (Vršac, ul....
18.09.2019
[ 18:49 ]
Beolvasás folyamatban