Izbor iz sadržaja na srpskom
Morahalom: Otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“

U mestu Morahalom u Mađarskoj je otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“, koji je izgrađen uz podršku Evropske unije.

Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je na svečanom otvaranju istakao da Mađarsku i Srbiju povezuju manjine dve zemlje, na koje se gleda kao na izvor resursa, a ne kao izvor napetosti.

Ovaj način razmišljanja je naročito važan kada se u određenim zemljama Karpatskog basena događa da se manjinama negiraju i već stečena prava. Srbija je izgradila model zaštite manjina koji bi za celu Evropu mogao biti primer – rekao je Sijarto. Dodao je da ima veoma malo zemalja koje su mogle usaglasiti svoj nacionalni ponos, privrženost teritorijalnom integritetu i istovremeno dale autonomiju nacionalnim zajednicama.

Što su snažnije nacionalne manjine u našoj zemlji, to više mogu doprineti jačanju Mađarske – rekao je političar. Mađarska vlada podržava nacionalne zajednice da koriste svoj maternji jezik, neguju svoju kulturu, održavaju svoje institucije i održavaju blisku saradnju sa maticom, jer time pomažu i jačanju bilateralnih odnosa.

Sijarto smatra da cilj politike prema nacionalnim manjinama ne može biti ništa drugo, do obezbediti ekonomske i kulturne uslove za opstanak date zajednice. Mađarska vlada konstantno povećava podršku koju pruža srpskoj manjini, ona je ove godine dosegla 2,5 milijardi forinti.

Poboljšanje mađarsko-srpskih kulturnih i međuljudskih odnosa ima i konkretne prednosti: vrednost trgovinske razmene dve zemlje je prošle godine dosegla rekordnih 2,5 milijardi evra. Srbija je partner broj jedan Mađarske u regionu Zapadnog Balkana, čija brza evropska integracija je u ekonomskom, bezbednosnom i strateškom interesu i Mađarske – rekao je Sijarto.

Ministar je naglasio da će sledećih godina Mađarska učiniti sve za prijem Srbije u EU. Moramo zaštititi evropsku hrišćansku civilizaciju, a Srbi su dokazali da na njih možemo računati – naglasio je.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je u pozdravnom govoru rekao: otvaranje kulturnog centra je dokaz da mađarsko-srpski kulturni odnosi jačaju iz dana u dan.

Osim privrede, važna oblast prekograničnih projekata je i kultura – rekao je ministar i dodao da se nada da će do kraja godine biti otvorena i bratska institucija Srpskog kulturnog centra „Kolo“ na Paliću.

Kulturni centar „Kolo“ je izgrađen u okviru pograničnog projekta mađarsko-srpske saradnje. Proteže se na hiljadu kvadrata prostora, u prizemlju ima veliku salu kapaciteta 400 gostiju, a na spratu su prostorije za izložbe i druge manje manifestacije.

Na svečanom otvaranju je gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi (Fides-KDNP) simbolično predao Ključ Balkana gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, da bi sledeće godine ovaj vojvođanski grad bio gost institucije. (MTI)

Počinje novi ciklus u okviru programa privrednog razvoja Vojvodine, zahvaljujući kojem će se sledeće godine moći ostvariti nove velike investicije – izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u Subotici agenciji MTI. Fondacija „Prosperitati“, koja sprovodi program privrednog razvoja, u subotu će na internetu...
19.07.2019
[ 19:32 ]
Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakvu autonomiju i kakva kolektivna prava žele ostvariti – izjavila je poverenica premijera Mađarske Katalin Sili na forumu letnjeg kampa Gombasek, koji je omladinska manifestacija sa najdužom tradicijom među Mađarima u Slovačkoj. Katalin Sili je o tome govorila na forumu pod nazivom „Autonomija...
19.07.2019
[ 4:08 ]
Između 22. i 29. jula će biti produženo radno vreme na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske Bački Vinogradi–Ašothalom. Građani će ga moći koristiti od 7 do 22 sata. O promeni radnog vremena graničnog prelaza je istaknut natpis na tri jezika. Verovatno će se u letnjem periodu produžiti radno vreme i drugih graničnih...
19.07.2019
[ 3:41 ]
Beolvasás folyamatban