Izbor iz sadržaja na srpskom
Morahalom: Otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“

U mestu Morahalom u Mađarskoj je otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“, koji je izgrađen uz podršku Evropske unije.

Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je na svečanom otvaranju istakao da Mađarsku i Srbiju povezuju manjine dve zemlje, na koje se gleda kao na izvor resursa, a ne kao izvor napetosti.

Ovaj način razmišljanja je naročito važan kada se u određenim zemljama Karpatskog basena događa da se manjinama negiraju i već stečena prava. Srbija je izgradila model zaštite manjina koji bi za celu Evropu mogao biti primer – rekao je Sijarto. Dodao je da ima veoma malo zemalja koje su mogle usaglasiti svoj nacionalni ponos, privrženost teritorijalnom integritetu i istovremeno dale autonomiju nacionalnim zajednicama.

Što su snažnije nacionalne manjine u našoj zemlji, to više mogu doprineti jačanju Mađarske – rekao je političar. Mađarska vlada podržava nacionalne zajednice da koriste svoj maternji jezik, neguju svoju kulturu, održavaju svoje institucije i održavaju blisku saradnju sa maticom, jer time pomažu i jačanju bilateralnih odnosa.

Sijarto smatra da cilj politike prema nacionalnim manjinama ne može biti ništa drugo, do obezbediti ekonomske i kulturne uslove za opstanak date zajednice. Mađarska vlada konstantno povećava podršku koju pruža srpskoj manjini, ona je ove godine dosegla 2,5 milijardi forinti.

Poboljšanje mađarsko-srpskih kulturnih i međuljudskih odnosa ima i konkretne prednosti: vrednost trgovinske razmene dve zemlje je prošle godine dosegla rekordnih 2,5 milijardi evra. Srbija je partner broj jedan Mađarske u regionu Zapadnog Balkana, čija brza evropska integracija je u ekonomskom, bezbednosnom i strateškom interesu i Mađarske – rekao je Sijarto.

Ministar je naglasio da će sledećih godina Mađarska učiniti sve za prijem Srbije u EU. Moramo zaštititi evropsku hrišćansku civilizaciju, a Srbi su dokazali da na njih možemo računati – naglasio je.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je u pozdravnom govoru rekao: otvaranje kulturnog centra je dokaz da mađarsko-srpski kulturni odnosi jačaju iz dana u dan.

Osim privrede, važna oblast prekograničnih projekata je i kultura – rekao je ministar i dodao da se nada da će do kraja godine biti otvorena i bratska institucija Srpskog kulturnog centra „Kolo“ na Paliću.

Kulturni centar „Kolo“ je izgrađen u okviru pograničnog projekta mađarsko-srpske saradnje. Proteže se na hiljadu kvadrata prostora, u prizemlju ima veliku salu kapaciteta 400 gostiju, a na spratu su prostorije za izložbe i druge manje manifestacije.

Na svečanom otvaranju je gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi (Fides-KDNP) simbolično predao Ključ Balkana gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, da bi sledeće godine ovaj vojvođanski grad bio gost institucije. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban