Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Saopštenje Rumunije otežava poboljšanje odnosa

Rumunija je izdala saopštenje koje otežava poboljšanje bilateralnih odnosa – objavilo je ministarstvo spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske, nakon saopštenja ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Rumunsko ministarstvo je izdalo saopštenje povodom razgovora Petera Sijartoa i njegovog rumunskog kolege Teodora Meleskanua. Oni su razgovarali u utorak u okviru neformalnog susreta ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Slovačkoj.

Rumunska strana je saopštila da je Sijarto „tražio od rumunskog kolege da zanemari odluke pravosudnih organa i da se rumunska država umeša u poslove pravosuđa“ – saopštila je mađarska diplomatija.

Prema Bukureštu, Meleskanu je rekao: u znaku nezavisnosti grana vlasti vlada se ne može mešati u aktivnosti pravosuđa.

Reagujući na to, Peter Sijarto je izjavio: u pravnoj državi koja se drži evropskih vrednosti, ne kažnjavaju se oni koji na primer mirno demonstriraju pored jednog groblja, nego oni koji ih napadnu.

Izjavio je još: i dalje smatra da je zadatak rumunskog parlamenta i vlade da urade sve da bi stvorili odgovarajuće pravne uslove u kojima manjine mogu uživati svoja prava, i da niko ne kažnjava diskriminativno „hororističnim sumama“ članove nacionalne zajednice samo zato što koriste svoje simbole. (MTI)

Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakvu autonomiju i kakva kolektivna prava žele ostvariti – izjavila je poverenica premijera Mađarske Katalin Sili na forumu letnjeg kampa Gombasek, koji je omladinska manifestacija sa najdužom tradicijom među Mađarima u Slovačkoj. Katalin Sili je o tome govorila na forumu pod nazivom „Autonomija...
19.07.2019
[ 4:08 ]
Između 22. i 29. jula će biti produženo radno vreme na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske Bački Vinogradi–Ašothalom. Građani će ga moći koristiti od 7 do 22 sata. O promeni radnog vremena graničnog prelaza je istaknut natpis na tri jezika. Verovatno će se u letnjem periodu produžiti radno vreme i drugih graničnih...
19.07.2019
[ 3:41 ]
„Stabilnost i jedinstvo Evrope su od ključne važnosti, oko toga su svi saglasni. Za to je, međutim, neizbežan što skoriji prijem zemalja kandidata sa prostora Zapadnog Balkana“ – naglasio je poslanik Evropskog parlamenta iz redova Fidesa Andor Deli na plenarnoj sednici posle predstavljanja finskog predsedništva. Finska je od...
17.07.2019
[ 13:48 ]
Beolvasás folyamatban