Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Saopštenje Rumunije otežava poboljšanje odnosa

Rumunija je izdala saopštenje koje otežava poboljšanje bilateralnih odnosa – objavilo je ministarstvo spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske, nakon saopštenja ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Rumunsko ministarstvo je izdalo saopštenje povodom razgovora Petera Sijartoa i njegovog rumunskog kolege Teodora Meleskanua. Oni su razgovarali u utorak u okviru neformalnog susreta ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Slovačkoj.

Rumunska strana je saopštila da je Sijarto „tražio od rumunskog kolege da zanemari odluke pravosudnih organa i da se rumunska država umeša u poslove pravosuđa“ – saopštila je mađarska diplomatija.

Prema Bukureštu, Meleskanu je rekao: u znaku nezavisnosti grana vlasti vlada se ne može mešati u aktivnosti pravosuđa.

Reagujući na to, Peter Sijarto je izjavio: u pravnoj državi koja se drži evropskih vrednosti, ne kažnjavaju se oni koji na primer mirno demonstriraju pored jednog groblja, nego oni koji ih napadnu.

Izjavio je još: i dalje smatra da je zadatak rumunskog parlamenta i vlade da urade sve da bi stvorili odgovarajuće pravne uslove u kojima manjine mogu uživati svoja prava, i da niko ne kažnjava diskriminativno „hororističnim sumama“ članove nacionalne zajednice samo zato što koriste svoje simbole. (MTI)

Cilj klimatskog sporazuma iz Pariza je bio da se zaustavi globalno zagrevanje, da bi povećanje temperature ostalo ispod 2 stepena u odnosu na nivo od pre industrijalizacije. Tri godine kasnije se čini da je efekat staklene bašte izmakao kontroli. Generalni sekretar OUN Antonio Guteres je izjavio: „prirodu ne možemo izigrati, jer će...
19.09.2019
[ 14:29 ]
U Nemačkoj se neprekidno povećava broj azilanata iz Turske, ove godine oni čine jednu od najvećih grupa – prema statističkim podacima koji su objavljeni u sredu. Prema statistici savezne agencije za imigraciju i azilante, BAMF je u periodu od januara do avgusta 7221 državljanin Turske tražilo po prvi put azil u Nemačkoj. Ovo je...
18.09.2019
[ 20:32 ]
U okviru programa Knjige u dijasporu! Izdavački zavod „Forum“ u septembru posećuje Vršac, gde će predstaviti najnoviju knjige Rože Jodal, povodom 80. rođendana spisateljice koja je nedavno dobila nagradu „Janoš Herceg“. Promocija knjige Az éjszaka megérintése će se održati u okviru Spomen dana Ferenca Hercega (Vršac, ul....
18.09.2019
[ 18:49 ]
Beolvasás folyamatban