Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Saopštenje Rumunije otežava poboljšanje odnosa

Rumunija je izdala saopštenje koje otežava poboljšanje bilateralnih odnosa – objavilo je ministarstvo spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske, nakon saopštenja ministarstva spoljnih poslova Rumunije.

Rumunsko ministarstvo je izdalo saopštenje povodom razgovora Petera Sijartoa i njegovog rumunskog kolege Teodora Meleskanua. Oni su razgovarali u utorak u okviru neformalnog susreta ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Slovačkoj.

Rumunska strana je saopštila da je Sijarto „tražio od rumunskog kolege da zanemari odluke pravosudnih organa i da se rumunska država umeša u poslove pravosuđa“ – saopštila je mađarska diplomatija.

Prema Bukureštu, Meleskanu je rekao: u znaku nezavisnosti grana vlasti vlada se ne može mešati u aktivnosti pravosuđa.

Reagujući na to, Peter Sijarto je izjavio: u pravnoj državi koja se drži evropskih vrednosti, ne kažnjavaju se oni koji na primer mirno demonstriraju pored jednog groblja, nego oni koji ih napadnu.

Izjavio je još: i dalje smatra da je zadatak rumunskog parlamenta i vlade da urade sve da bi stvorili odgovarajuće pravne uslove u kojima manjine mogu uživati svoja prava, i da niko ne kažnjava diskriminativno „hororističnim sumama“ članove nacionalne zajednice samo zato što koriste svoje simbole. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban