Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Pronađeni ostaci još jedne građevine iz doba Sulejmana Veličanstvenog kod Sigetvara

Arheolozi Univerziteta Pečuj su tokom istraživanja kompleksa oko groba sultana Sulejmana I kod Sigetvara naišli na ostatke još jedne građevine – objavio je tim univerziteta u četvrtak.

Građevina severno od turbea se nalazi tačno na mestu koje je Pal Esterhazi tokom posete naselju Turbek 1664-e opisao kao vojnu baraku.

Kompleks sa grobom je bio u graničnom području i često izložen napadima. Branilo ga je u početku 50, kasnije 100 vojnika, koji su pripadali straži u Sigetvaru. Trupe Nikole Zrinjskog su u februaru 1664-e spalile deo zgrada. Tokom 1688/89-e su hrišćanske trupe opsedale Sigetvar, njihovi vojnici su delom bili smešteni u kompleksu u Turbeku, što potvrđuju predmeti nađeni tokom iskopavanja.

Univerzitetski profesor Norbert Pap, stručni rukovodilac iskopavanja je izjavio da će uskoro završiti otkrivanje kompleksa zgrada, koji obuhvata turbe, džamiju i derviški manastir, koji su bili zaštićeni utvrđenjem. Građevina koju su našli je poslednja, koju su tražili. Arheološka i geološka iskopavanja na lokalitetu su počela 2013-e godine.

Tokom istraživanja su prvo nađeni ostaci turbea, 2014-e su instrumenti otkrili osnove važnijih zgrada, 2015-e je otkriven sultanov mauzolej, 2016-e džamija, a 2017-e važniji delovi derviškog manastira.

Na osnovu rezultata istraživanja je lokalitet stavljen pod državnu zaštitu, 2017-e je vlada donela uredbu da se iskopavanja moraju završiti u dogledno vreme, a mesto pripremiti za uspostavljanje kulturnog turističkog centra.

Kada je u leto 1664-e turski svetski putnik i istoričar Evlija Čelebi posetio Turbek, pisao je o gradilištu. Tada je u blizini turbea izgrađeno južno krilo derviškog manastira, za prihvat eminentnih gostiju. Najvažniji posetilac je bio veliki vezir Kara Mustafa, koji je Sulejmanov turbe obišao 1683-e, na putu za Beč, koji je hteo osvojiti.

U saopštenju stoji da je počela izrada kulturno-turističkih planova. Nadaju se da će oko osmanlijskog turbea iz XVI veka u sledećoj deceniji niknuti turistički centar od međunarodnog značaja, što bi dobro došlo jednom od najsiromašnijih i najzaostalijih regiona u Mađarskoj. (MTI)

Počinje novi ciklus u okviru programa privrednog razvoja Vojvodine, zahvaljujući kojem će se sledeće godine moći ostvariti nove velike investicije – izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u Subotici agenciji MTI. Fondacija „Prosperitati“, koja sprovodi program privrednog razvoja, u subotu će na internetu...
19.07.2019
[ 19:32 ]
Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakvu autonomiju i kakva kolektivna prava žele ostvariti – izjavila je poverenica premijera Mađarske Katalin Sili na forumu letnjeg kampa Gombasek, koji je omladinska manifestacija sa najdužom tradicijom među Mađarima u Slovačkoj. Katalin Sili je o tome govorila na forumu pod nazivom „Autonomija...
19.07.2019
[ 4:08 ]
Između 22. i 29. jula će biti produženo radno vreme na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske Bački Vinogradi–Ašothalom. Građani će ga moći koristiti od 7 do 22 sata. O promeni radnog vremena graničnog prelaza je istaknut natpis na tri jezika. Verovatno će se u letnjem periodu produžiti radno vreme i drugih graničnih...
19.07.2019
[ 3:41 ]
Beolvasás folyamatban