Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Pronađeni ostaci još jedne građevine iz doba Sulejmana Veličanstvenog kod Sigetvara

Arheolozi Univerziteta Pečuj su tokom istraživanja kompleksa oko groba sultana Sulejmana I kod Sigetvara naišli na ostatke još jedne građevine – objavio je tim univerziteta u četvrtak.

Građevina severno od turbea se nalazi tačno na mestu koje je Pal Esterhazi tokom posete naselju Turbek 1664-e opisao kao vojnu baraku.

Kompleks sa grobom je bio u graničnom području i često izložen napadima. Branilo ga je u početku 50, kasnije 100 vojnika, koji su pripadali straži u Sigetvaru. Trupe Nikole Zrinjskog su u februaru 1664-e spalile deo zgrada. Tokom 1688/89-e su hrišćanske trupe opsedale Sigetvar, njihovi vojnici su delom bili smešteni u kompleksu u Turbeku, što potvrđuju predmeti nađeni tokom iskopavanja.

Univerzitetski profesor Norbert Pap, stručni rukovodilac iskopavanja je izjavio da će uskoro završiti otkrivanje kompleksa zgrada, koji obuhvata turbe, džamiju i derviški manastir, koji su bili zaštićeni utvrđenjem. Građevina koju su našli je poslednja, koju su tražili. Arheološka i geološka iskopavanja na lokalitetu su počela 2013-e godine.

Tokom istraživanja su prvo nađeni ostaci turbea, 2014-e su instrumenti otkrili osnove važnijih zgrada, 2015-e je otkriven sultanov mauzolej, 2016-e džamija, a 2017-e važniji delovi derviškog manastira.

Na osnovu rezultata istraživanja je lokalitet stavljen pod državnu zaštitu, 2017-e je vlada donela uredbu da se iskopavanja moraju završiti u dogledno vreme, a mesto pripremiti za uspostavljanje kulturnog turističkog centra.

Kada je u leto 1664-e turski svetski putnik i istoričar Evlija Čelebi posetio Turbek, pisao je o gradilištu. Tada je u blizini turbea izgrađeno južno krilo derviškog manastira, za prihvat eminentnih gostiju. Najvažniji posetilac je bio veliki vezir Kara Mustafa, koji je Sulejmanov turbe obišao 1683-e, na putu za Beč, koji je hteo osvojiti.

U saopštenju stoji da je počela izrada kulturno-turističkih planova. Nadaju se da će oko osmanlijskog turbea iz XVI veka u sledećoj deceniji niknuti turistički centar od međunarodnog značaja, što bi dobro došlo jednom od najsiromašnijih i najzaostalijih regiona u Mađarskoj. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban