Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Pronađeni ostaci još jedne građevine iz doba Sulejmana Veličanstvenog kod Sigetvara

Arheolozi Univerziteta Pečuj su tokom istraživanja kompleksa oko groba sultana Sulejmana I kod Sigetvara naišli na ostatke još jedne građevine – objavio je tim univerziteta u četvrtak.

Građevina severno od turbea se nalazi tačno na mestu koje je Pal Esterhazi tokom posete naselju Turbek 1664-e opisao kao vojnu baraku.

Kompleks sa grobom je bio u graničnom području i često izložen napadima. Branilo ga je u početku 50, kasnije 100 vojnika, koji su pripadali straži u Sigetvaru. Trupe Nikole Zrinjskog su u februaru 1664-e spalile deo zgrada. Tokom 1688/89-e su hrišćanske trupe opsedale Sigetvar, njihovi vojnici su delom bili smešteni u kompleksu u Turbeku, što potvrđuju predmeti nađeni tokom iskopavanja.

Univerzitetski profesor Norbert Pap, stručni rukovodilac iskopavanja je izjavio da će uskoro završiti otkrivanje kompleksa zgrada, koji obuhvata turbe, džamiju i derviški manastir, koji su bili zaštićeni utvrđenjem. Građevina koju su našli je poslednja, koju su tražili. Arheološka i geološka iskopavanja na lokalitetu su počela 2013-e godine.

Tokom istraživanja su prvo nađeni ostaci turbea, 2014-e su instrumenti otkrili osnove važnijih zgrada, 2015-e je otkriven sultanov mauzolej, 2016-e džamija, a 2017-e važniji delovi derviškog manastira.

Na osnovu rezultata istraživanja je lokalitet stavljen pod državnu zaštitu, 2017-e je vlada donela uredbu da se iskopavanja moraju završiti u dogledno vreme, a mesto pripremiti za uspostavljanje kulturnog turističkog centra.

Kada je u leto 1664-e turski svetski putnik i istoričar Evlija Čelebi posetio Turbek, pisao je o gradilištu. Tada je u blizini turbea izgrađeno južno krilo derviškog manastira, za prihvat eminentnih gostiju. Najvažniji posetilac je bio veliki vezir Kara Mustafa, koji je Sulejmanov turbe obišao 1683-e, na putu za Beč, koji je hteo osvojiti.

U saopštenju stoji da je počela izrada kulturno-turističkih planova. Nadaju se da će oko osmanlijskog turbea iz XVI veka u sledećoj deceniji niknuti turistički centar od međunarodnog značaja, što bi dobro došlo jednom od najsiromašnijih i najzaostalijih regiona u Mađarskoj. (MTI)

Cilj klimatskog sporazuma iz Pariza je bio da se zaustavi globalno zagrevanje, da bi povećanje temperature ostalo ispod 2 stepena u odnosu na nivo od pre industrijalizacije. Tri godine kasnije se čini da je efekat staklene bašte izmakao kontroli. Generalni sekretar OUN Antonio Guteres je izjavio: „prirodu ne možemo izigrati, jer će...
19.09.2019
[ 14:29 ]
U Nemačkoj se neprekidno povećava broj azilanata iz Turske, ove godine oni čine jednu od najvećih grupa – prema statističkim podacima koji su objavljeni u sredu. Prema statistici savezne agencije za imigraciju i azilante, BAMF je u periodu od januara do avgusta 7221 državljanin Turske tražilo po prvi put azil u Nemačkoj. Ovo je...
18.09.2019
[ 20:32 ]
U okviru programa Knjige u dijasporu! Izdavački zavod „Forum“ u septembru posećuje Vršac, gde će predstaviti najnoviju knjige Rože Jodal, povodom 80. rođendana spisateljice koja je nedavno dobila nagradu „Janoš Herceg“. Promocija knjige Az éjszaka megérintése će se održati u okviru Spomen dana Ferenca Hercega (Vršac, ul....
18.09.2019
[ 18:49 ]
Beolvasás folyamatban