Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Klimatske promene, energetika i migracija su bile teme razgovora predsednika Mađarske i Slovačke
Betűméret:             

O zaštiti od klimatskih promena, energetici i pitanjima migracije su razgovarali u Budimpešti predsednik Mađarske Janoš Ader i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Mađarski predsednik je prvi put sreo slovačku koleginicu koja je na toj funkciji od pre mesec dana.

Na pres konferenciji posle susreta je Ader izjavio da su saglasni oko toga da je na planu zaštite od klimatskih promena čovečanstvo stiglo do poslednjeg časa. „Uglavnom zbog toga da generacijama koje slede ne uzrokujemo nerešive probleme“ – rekao je Ader.

Dodao je da je očuvanje vodenih baza barem tako važno kao zaštita od klimatskih promena. Zbog toga pažljivo prati zakon, koji je od pre pola godine na snazi u Slovačkoj, a koji garantuje ustavnu zaštitu tamošnjoj vodenoj bazi.

Istog su mišljenja i što se tiče toga da svaka zemlja treba samostalno da određuje svoju energetsku politiku, a nuklearna energije je neizostavna da bi se postigli ciljevi zaštite klime.

Po pitanju migracije su predsednici bili saglasni da treba zaštititi spoljne granice Evrope, a da obavezne kvote nisu u redu, ne mogu se podržati. Tu je prevencija najvažnija, odnosno da se spreči nastajanje razloga koji dovode do migracija. U tom cilju se pomoć mora poslati tamo gde je potrebna, da ljudi ne bi krenuli u emigraciju – rekao je Ader.

Zuzana Čaputova je izjavila da u skladu sa obećanjem koje je dala u kampanji, želi biti predsednica svih stanovnika Slovačke, pa tako i 450 hiljada građana koji se izjašnjavaju kao Mađari. Rekla je da je ubeđena da: „liberalna demokratija, koja svima garantuje ravnopravnost, jeste najefikasnije sredstvo i za zaštitu manjina“.

Predsednica Slovačke je o saradnji Višegradske četvorke rekla da ona ima smisla ako se ne zadovolje zastupanjem regionalnih interesa, nego se zauzmu i za vrednosti kao što su pravna državnost, demokratija i sloboda. To je važno i zato „da nas ne gledaju kao zemlje koje žele oslabiti, odnosno razbiti Evropsku uniju“ – podvukla je.

Zuzana Čaputova je rekla da na planu saradnje najviše obećava industrijska automatizacija i robotizacija, što i za Evropu može biti povoljno. Izrazila je žaljenje što po prvi put među liderima EU nema nikoga iz Višegradske četvorke. A ove zemlje povezuje to što njihovi građani povoljno ocenjuju članstvo u EU. Istakla je da ako stvari u Slovačkoj sada dobro stoje, to se u velikoj meri može zahvaliti evropskoj integraciji, a ne povratku „isključivoj nacionalnoj državi“.

Zuzana Čaputova je rekla da će u toku dana razgovarati i sa premijerom Viktorom Orbanom, a potom posetiti grob bivšeg predsednika Arpada Genca. O njemu je rekla da je bio otelotvorenje vrednosti slobode i demokratije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čaputova je pozdravila to što će novi lider Evropske komisije biti Nemica Ursula fon der Lajen.

Janoš Ader je o tome rekao da bez ostatka može podržati novu predsednicu Evropske komisije, ukoliko ona bude pomogla Mađarskoj i Slovačkoj u povećanju nuklearnih kapaciteta, suprotno Austriji koja se tome protivi.

Predsednik je naglasio da će Mađarska do 2030-e ispuniti obaveze na planu zaštite od klimatskih promena. Do tada će više od 90 odsto proizvodnje električne struje biti bez emisije ugljen dioksida, ako se završe dva nova bloka nuklearne elektrane Pakš i ako se i dalje svake godine dupliraju kapaciteti korišćenja sunčeve energije.

Zuzana Čaputova je rekla da se Slovačka prihvatila obaveze da do 2050-e postigne klimatsku neutralnost, i obećala prestanak bilo kakvog korišćenja uglja do 2023-e godine.

Odgovarajući na pitanje Ader je susret nazvao veoma prijateljskim, i dodao da će možda ubuduće biti razlike u mišljenjima, ali da to neće uticati na bilateralnu, odnosno saradnju u okviru V4.

Slično je odgovorila i predsednica Slovačke, dodavši da je među partnerima prirodno, čak poželjno da imaju različita mišljenja, ali da uz uzajamno poštovanje, razlike u mišljenjima neće sprečiti saradnju.

Susret Orban–Čaputova: Mađarsko-slovački odnosi su iz godine u godinu sve bolji

Zuzana Čaputova je sa premijerom Viktorom Orbanom razgovarala o saradnji V4, o bilateralnim odnosima i o evropskim temama.

Orban je čestitao Čaputovoj na izboru na funkciju na kojoj se nalazi od juna. Zahvalio se i što je za cilj prve posete inostranstvu izabrala Mađarsku.

Konstatovali su da su Mađarska i Slovačka uzajamno važni partneri, obzirom i na zajedničku istorijsku prošlost i nacionalne manjine dve zemlje.

Mađarski premijer je rekao da su mađarsko-slovački odnosi od 2010-e iz godine u godinu sve bolji, i da su dve zemlje zajednički do danas postigle odlične rezultate.

Oboje su istakli važnost višegradske saradnje, koja je „strateško pitanje za Srednju Evropu“, naročito u ovim vremenima, kada se unutar EU vodi polemika o pitanjima važnim za budućnost kontinenta – saopštio je portparol Viktora Orbana. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban