Izbor iz sadržaja na srpskom
Sili: Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakva kolektivna prava žele ostvariti

Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakvu autonomiju i kakva kolektivna prava žele ostvariti – izjavila je poverenica premijera Mađarske Katalin Sili na forumu letnjeg kampa Gombasek, koji je omladinska manifestacija sa najdužom tradicijom među Mađarima u Slovačkoj.

Katalin Sili je o tome govorila na forumu pod nazivom „Autonomija kao evropsko rešenje“.

Govoreći o tipovima autonomije, ona je rekla: neće se iz Budimpešte govoriti Mađarima (van matice) kakva kolektivna prava ili koji tip autonomije treba da žele, to oni sami moraju da odluče, a treba da se kaže i da se to može ostvariti „u evropskim okvirima“.

Dodala je i da se Evropa nerado bavi pravima starosedelačkih manjina.

„Pitanje migranata je svakodnevna tema za Evropu, a istovremeno izbegava pitanje prava starosedelačkih manjina, znači oko 50 miliona Evropljana“ – konstatovala je Sili.

Povodom težnji Mađara u Slovačkoj ona je naglasila da reč „autonomija“ u mnogima izaziva odbojnost ili strah, pa treba razjasniti pojmove vezane za autonomiju, da i većinsko slovačko društvo shvati kako Mađari ne teže otcepljenju, nego žele da stvore uslove samouprave u evropskim okvirima.

Da bi se stvorili uslovi za samoupravu, odnosno kolektivna prava, potrebno je da političke snage i civilne organizacije Mađara odrede minimum koji žele da ostvare.

Katalin Sili je govorila i o položaju drugih mađarskih zajednica u Karpatskom basenu. Konstatovala je da su po pitanju prava u najboljem položaju Mađari u Vojvodini. U Erdelju je ključno pitanje autonomija Sekelja, a najteža je situacija u Zakarpatskoj Ukrajini, jer se tamo treba boriti protiv oduzimanja već stečenih prava. (MTI)

Žiri za dodelu Likovne nagrade „Nađapati Kukac Peter“ (Ninkov Kovačev Olga, predsednik Atila Černik, Eva Narai) je na sastanku 15. avgusta 2019-e odlučio da ove godine nagradu dobije likovni umetnik, pisac, pesnik i kritičar Balint Sombati. Umetnost Balinta Sombatija, koja prelazi simbolične i stvarne granice, kao i njegovo teoretsko...
16.08.2019
[ 17:54 ]
Nacionalni atlas Mađarske objavljen u izdanju Geografskog instituta Mađarske akademije nauka je u Tokiju dobio najveće internacionalno stručno priznanje. Reprezentativna knjiga velikog formata je pobedila među 40 kandidata i dobila naslov „ICA International Cartographic Exhibition Award Winner“. Međunarodno udruženje kartografa...
15.08.2019
[ 21:30 ]
Na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske se kod Horgoša čeka dva sata, a ha prelazu Horgoš 2 i kod Kelebije jedan sat. Kako se približava kraj nedelje, na svim putevima se intenzivira saobraćaj, međutim, kod naplatnih rampi nema gužvi – saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Na prelazima prema Hrvatskoj kod Šida i...
15.08.2019
[ 21:09 ]
Beolvasás folyamatban