Izbor iz sadržaja na srpskom
Sili: Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakva kolektivna prava žele ostvariti

Zajednice Mađara moraju same odlučiti kakvu autonomiju i kakva kolektivna prava žele ostvariti – izjavila je poverenica premijera Mađarske Katalin Sili na forumu letnjeg kampa Gombasek, koji je omladinska manifestacija sa najdužom tradicijom među Mađarima u Slovačkoj.

Katalin Sili je o tome govorila na forumu pod nazivom „Autonomija kao evropsko rešenje“.

Govoreći o tipovima autonomije, ona je rekla: neće se iz Budimpešte govoriti Mađarima (van matice) kakva kolektivna prava ili koji tip autonomije treba da žele, to oni sami moraju da odluče, a treba da se kaže i da se to može ostvariti „u evropskim okvirima“.

Dodala je i da se Evropa nerado bavi pravima starosedelačkih manjina.

„Pitanje migranata je svakodnevna tema za Evropu, a istovremeno izbegava pitanje prava starosedelačkih manjina, znači oko 50 miliona Evropljana“ – konstatovala je Sili.

Povodom težnji Mađara u Slovačkoj ona je naglasila da reč „autonomija“ u mnogima izaziva odbojnost ili strah, pa treba razjasniti pojmove vezane za autonomiju, da i većinsko slovačko društvo shvati kako Mađari ne teže otcepljenju, nego žele da stvore uslove samouprave u evropskim okvirima.

Da bi se stvorili uslovi za samoupravu, odnosno kolektivna prava, potrebno je da političke snage i civilne organizacije Mađara odrede minimum koji žele da ostvare.

Katalin Sili je govorila i o položaju drugih mađarskih zajednica u Karpatskom basenu. Konstatovala je da su po pitanju prava u najboljem položaju Mađari u Vojvodini. U Erdelju je ključno pitanje autonomija Sekelja, a najteža je situacija u Zakarpatskoj Ukrajini, jer se tamo treba boriti protiv oduzimanja već stečenih prava. (MTI)

Ser Rodžer Skruton je predvideo opasnosti ilegalne migracije i zaštitio Mađarsku od nepravednih kritičara – izjavio je u utorak u Londonu mađarski premijer Viktor Orban, koji je britanskom piscu i filozofu predao odlikovanje. Ser Rodžer – član Britanske akademije i Kraljevskog književnog društva, gostujući profesor Univerziteta...
3.12.2019
[ 17:37 ]
Neizostavno moramo održati i ubrzati razvoj, putem ocenjivanja prema zaslugama pojedinih zemalja kandidata, i dalje nuditi verodostojnu perspektivu u vezi buduće evropske integracije Zapadnog Balkana – naglasila je predsednica Evropske komisije u akreditivnom pismu upućenom mađarskom komesaru Oliveru Varheljiju. Varhelji je dobio portfelj...
3.12.2019
[ 8:43 ]
Zemlje višegradske saradnje (V4) očekuju ubrzavanje procesa proširenja Evropske unije od nove Evropske komisije – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. Peter Sijarto je posle susreta ministara spoljnih poslova V4 u Pragu izjavio: „Jedan od najvećih neuspeha prethodne Evropske komisije na čelu...
2.12.2019
[ 18:37 ]
Beolvasás folyamatban