Izbor iz sadržaja na srpskom
Ištvan Pastor: Počinje novi ciklus u okviru programa privrednog razvoja Vojvodine

Počinje novi ciklus u okviru programa privrednog razvoja Vojvodine, zahvaljujući kojem će se sledeće godine moći ostvariti nove velike investicije – izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u Subotici agenciji MTI.

Fondacija „Prosperitati“, koja sprovodi program privrednog razvoja, u subotu će na internetu objaviti upitnik u kojem se traži odgovor na pitanje, o kakvim razvojnim pravcima razmišljaju privrednici u Vojvodini. Očekuju se odgovori od preduzetnika koji planiraju razvoj vredan najmanje 100 hiljada evra – dodao je Pastor.

„I tokom dosadašnjih razvojnih ciklusa smo tražili mišljenje potencijalnih kandidata, jer sam ubeđen da uvek treba odgovoriti na potrebe i zahteve zajednice“ – naglasio je političar.

Namera fondacije je da podrži one koji se budu javili na konkurs iz oblasti turizma, poljoprivredne prerađivačke industrije i industrijske aktivnosti koja zahteva naprednu tehnologiju. Konkurs za velike investicije će biti raspisan krajem godine, a realizacija projekata može da počne sredinom sledeće godine.

Ištvan Pastor je naglasio da će ovaj razvojni ciklus trajati tri godine i u njega će biti uloženo oko dva puta više finansijskih sredstava nego što je podeljeno u prvom ciklusu.

Za prvu fazu zajedničkog programa privrednog razvoja Vojvodine (2016–2018) vlade Mađarske i Saveza vojvođanskih Mađara, Budimpešta je u početku namenila 50 milijardi forinti, ali je posle ta suma povećana. Naglasak je bio na razvoju poljoprivrede, turizma, kao i malih i srednjih preduzeća, a cilj je bio da se zaustavi odliv mladih u inostranstvo, odnosno njihovo stimulisanje da se vrate. Druga faza programa privrednog razvoja je počela ove godine. (MTI)

Ser Rodžer Skruton je predvideo opasnosti ilegalne migracije i zaštitio Mađarsku od nepravednih kritičara – izjavio je u utorak u Londonu mađarski premijer Viktor Orban, koji je britanskom piscu i filozofu predao odlikovanje. Ser Rodžer – član Britanske akademije i Kraljevskog književnog društva, gostujući profesor Univerziteta...
3.12.2019
[ 17:37 ]
Neizostavno moramo održati i ubrzati razvoj, putem ocenjivanja prema zaslugama pojedinih zemalja kandidata, i dalje nuditi verodostojnu perspektivu u vezi buduće evropske integracije Zapadnog Balkana – naglasila je predsednica Evropske komisije u akreditivnom pismu upućenom mađarskom komesaru Oliveru Varheljiju. Varhelji je dobio portfelj...
3.12.2019
[ 8:43 ]
Zemlje višegradske saradnje (V4) očekuju ubrzavanje procesa proširenja Evropske unije od nove Evropske komisije – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. Peter Sijarto je posle susreta ministara spoljnih poslova V4 u Pragu izjavio: „Jedan od najvećih neuspeha prethodne Evropske komisije na čelu...
2.12.2019
[ 18:37 ]
Beolvasás folyamatban