Izbor iz sadržaja na srpskom
Ištvan Pastor: Počinje novi ciklus u okviru programa privrednog razvoja Vojvodine

Počinje novi ciklus u okviru programa privrednog razvoja Vojvodine, zahvaljujući kojem će se sledeće godine moći ostvariti nove velike investicije – izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u Subotici agenciji MTI.

Fondacija „Prosperitati“, koja sprovodi program privrednog razvoja, u subotu će na internetu objaviti upitnik u kojem se traži odgovor na pitanje, o kakvim razvojnim pravcima razmišljaju privrednici u Vojvodini. Očekuju se odgovori od preduzetnika koji planiraju razvoj vredan najmanje 100 hiljada evra – dodao je Pastor.

„I tokom dosadašnjih razvojnih ciklusa smo tražili mišljenje potencijalnih kandidata, jer sam ubeđen da uvek treba odgovoriti na potrebe i zahteve zajednice“ – naglasio je političar.

Namera fondacije je da podrži one koji se budu javili na konkurs iz oblasti turizma, poljoprivredne prerađivačke industrije i industrijske aktivnosti koja zahteva naprednu tehnologiju. Konkurs za velike investicije će biti raspisan krajem godine, a realizacija projekata može da počne sredinom sledeće godine.

Ištvan Pastor je naglasio da će ovaj razvojni ciklus trajati tri godine i u njega će biti uloženo oko dva puta više finansijskih sredstava nego što je podeljeno u prvom ciklusu.

Za prvu fazu zajedničkog programa privrednog razvoja Vojvodine (2016–2018) vlade Mađarske i Saveza vojvođanskih Mađara, Budimpešta je u početku namenila 50 milijardi forinti, ali je posle ta suma povećana. Naglasak je bio na razvoju poljoprivrede, turizma, kao i malih i srednjih preduzeća, a cilj je bio da se zaustavi odliv mladih u inostranstvo, odnosno njihovo stimulisanje da se vrate. Druga faza programa privrednog razvoja je počela ove godine. (MTI)

Žiri za dodelu Likovne nagrade „Nađapati Kukac Peter“ (Ninkov Kovačev Olga, predsednik Atila Černik, Eva Narai) je na sastanku 15. avgusta 2019-e odlučio da ove godine nagradu dobije likovni umetnik, pisac, pesnik i kritičar Balint Sombati. Umetnost Balinta Sombatija, koja prelazi simbolične i stvarne granice, kao i njegovo teoretsko...
16.08.2019
[ 17:54 ]
Nacionalni atlas Mađarske objavljen u izdanju Geografskog instituta Mađarske akademije nauka je u Tokiju dobio najveće internacionalno stručno priznanje. Reprezentativna knjiga velikog formata je pobedila među 40 kandidata i dobila naslov „ICA International Cartographic Exhibition Award Winner“. Međunarodno udruženje kartografa...
15.08.2019
[ 21:30 ]
Na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske se kod Horgoša čeka dva sata, a ha prelazu Horgoš 2 i kod Kelebije jedan sat. Kako se približava kraj nedelje, na svim putevima se intenzivira saobraćaj, međutim, kod naplatnih rampi nema gužvi – saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Na prelazima prema Hrvatskoj kod Šida i...
15.08.2019
[ 21:09 ]
Beolvasás folyamatban