Izbor iz sadržaja na srpskom
Rumunija: Ombudsman smatra da pravilnik o upisu studenata omogućuje diskriminaciju pripadnika manjina

Pravna zastupnica naroda (ombudsman) je zvanično zatražila od ministarstva obrazovanja Rumunije da izmeni pravilnik o upisu studenata na sve stepene studija, koji je donet 2016-e uredbom ministarstva, jer on omogućuje diskriminaciju rumunskih državljana koji pripadaju nacionalnim manjinama.

Renate Veber je za zaštitnicu građana izabrana prošlog meseca, a njeno pismo od 16. jula je objavljeno na stručnom portalu za obrazovanje Edupedu.ro ovog vikenda. Ona smatra da pravilnik o upisu studenata diskriminiše pripadnike manjina time što dopušta univerzitetima da na prijemnom ispitu provere njihove kompetencije iz rumunskog jezika. Ombudsman smatra da su te kompetencije već proverene na rumunskom usmenom maturskom ispitu.

Renate Veber je izjavila da je po službenoj dužnosti analizirala pravilnike o upisu studenata više univerziteta i konstatovala da neke obrazovne institucije prilikom prijema zahtevaju i ispit iz rumunskog jezika od onih kandidata koji su srednju školu završili na jeziku neke od manjina.

Dodala je da na maturskom ispitu iz rumunskog jezika za pripadnike manjina važe isti zahtevi kao za učenike koji su školu pohađali na rumunskom jeziku, pa nema nikakvog opravdanja za ponovno proveravanje njihovih jezičkih kompetencija.

Portal je intervjuisao i rektora Univerziteta za medicinu, farmakologiju i tehnologiju u Targu Murešu Leonarda Azamfirea, koji je izjavio: matura ne odražava uvek stvarno stanje, i često se dešava da se upisuju studenti mađarske nacionalnosti, koji nemaju odgovarajuće jezičke kompetencije.

Zamenik rektora Eled Nađ je agenciji MTI priznao da je bilo takvih izolovanih slučajeva, ali da nisu karakteristični. Dodao je da rukovodstvo univerziteta već nekoliko godina drži na dnevnom redu pitanje provere znanja rumunskog jezika onih studenata koji se upisuju na mađarske odseke, ali senat univerziteta nije doneo odluku kojom bi to propisao. (MTI)

Žiri za dodelu Likovne nagrade „Nađapati Kukac Peter“ (Ninkov Kovačev Olga, predsednik Atila Černik, Eva Narai) je na sastanku 15. avgusta 2019-e odlučio da ove godine nagradu dobije likovni umetnik, pisac, pesnik i kritičar Balint Sombati. Umetnost Balinta Sombatija, koja prelazi simbolične i stvarne granice, kao i njegovo teoretsko...
16.08.2019
[ 17:54 ]
Nacionalni atlas Mađarske objavljen u izdanju Geografskog instituta Mađarske akademije nauka je u Tokiju dobio najveće internacionalno stručno priznanje. Reprezentativna knjiga velikog formata je pobedila među 40 kandidata i dobila naslov „ICA International Cartographic Exhibition Award Winner“. Međunarodno udruženje kartografa...
15.08.2019
[ 21:30 ]
Na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske se kod Horgoša čeka dva sata, a ha prelazu Horgoš 2 i kod Kelebije jedan sat. Kako se približava kraj nedelje, na svim putevima se intenzivira saobraćaj, međutim, kod naplatnih rampi nema gužvi – saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Na prelazima prema Hrvatskoj kod Šida i...
15.08.2019
[ 21:09 ]
Beolvasás folyamatban