Izbor iz sadržaja na srpskom
Rumunija: Ombudsman smatra da pravilnik o upisu studenata omogućuje diskriminaciju pripadnika manjina

Pravna zastupnica naroda (ombudsman) je zvanično zatražila od ministarstva obrazovanja Rumunije da izmeni pravilnik o upisu studenata na sve stepene studija, koji je donet 2016-e uredbom ministarstva, jer on omogućuje diskriminaciju rumunskih državljana koji pripadaju nacionalnim manjinama.

Renate Veber je za zaštitnicu građana izabrana prošlog meseca, a njeno pismo od 16. jula je objavljeno na stručnom portalu za obrazovanje Edupedu.ro ovog vikenda. Ona smatra da pravilnik o upisu studenata diskriminiše pripadnike manjina time što dopušta univerzitetima da na prijemnom ispitu provere njihove kompetencije iz rumunskog jezika. Ombudsman smatra da su te kompetencije već proverene na rumunskom usmenom maturskom ispitu.

Renate Veber je izjavila da je po službenoj dužnosti analizirala pravilnike o upisu studenata više univerziteta i konstatovala da neke obrazovne institucije prilikom prijema zahtevaju i ispit iz rumunskog jezika od onih kandidata koji su srednju školu završili na jeziku neke od manjina.

Dodala je da na maturskom ispitu iz rumunskog jezika za pripadnike manjina važe isti zahtevi kao za učenike koji su školu pohađali na rumunskom jeziku, pa nema nikakvog opravdanja za ponovno proveravanje njihovih jezičkih kompetencija.

Portal je intervjuisao i rektora Univerziteta za medicinu, farmakologiju i tehnologiju u Targu Murešu Leonarda Azamfirea, koji je izjavio: matura ne odražava uvek stvarno stanje, i često se dešava da se upisuju studenti mađarske nacionalnosti, koji nemaju odgovarajuće jezičke kompetencije.

Zamenik rektora Eled Nađ je agenciji MTI priznao da je bilo takvih izolovanih slučajeva, ali da nisu karakteristični. Dodao je da rukovodstvo univerziteta već nekoliko godina drži na dnevnom redu pitanje provere znanja rumunskog jezika onih studenata koji se upisuju na mađarske odseke, ali senat univerziteta nije doneo odluku kojom bi to propisao. (MTI)

Ser Rodžer Skruton je predvideo opasnosti ilegalne migracije i zaštitio Mađarsku od nepravednih kritičara – izjavio je u utorak u Londonu mađarski premijer Viktor Orban, koji je britanskom piscu i filozofu predao odlikovanje. Ser Rodžer – član Britanske akademije i Kraljevskog književnog društva, gostujući profesor Univerziteta...
3.12.2019
[ 17:37 ]
Neizostavno moramo održati i ubrzati razvoj, putem ocenjivanja prema zaslugama pojedinih zemalja kandidata, i dalje nuditi verodostojnu perspektivu u vezi buduće evropske integracije Zapadnog Balkana – naglasila je predsednica Evropske komisije u akreditivnom pismu upućenom mađarskom komesaru Oliveru Varheljiju. Varhelji je dobio portfelj...
3.12.2019
[ 8:43 ]
Zemlje višegradske saradnje (V4) očekuju ubrzavanje procesa proširenja Evropske unije od nove Evropske komisije – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. Peter Sijarto je posle susreta ministara spoljnih poslova V4 u Pragu izjavio: „Jedan od najvećih neuspeha prethodne Evropske komisije na čelu...
2.12.2019
[ 18:37 ]
Beolvasás folyamatban