Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Trijumf kod Nandorfehervara je bio najveća vojna pobeda u mađarskoj istoriji
Betűméret:             

Trijumf kod Nandorfehervara (danas Beograd) je bio najveća vojna pobeda u mađarsko-turskim ratovima ili možda u celoj hiljadugodišnjoj mađarskoj istoriji – izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Silard Nemet povodom jubileja bitke kod Nandorfehervara 1456-e godine.

U Budimpešti je svečanost održana na budimskoj tvrđavi kod spomenika Janošu Hunjadiju (kojeg Srbi zovu Janko Sibinjanin), nakon podnevnog zvona. Silard Nemet je rekao: kao više puta tokom istorije, i bitkom kod Beograda koja je trajala skoro tri nedelje, Mađarska nije branila samo sebe nego celu Evropu i hrišćanski svet. Nenadana i sjajna pobeda je zaustavila dalje širenje Otomanskog carstva na skoro sedamdeset godina.

Pobeda kod Nandorfehervara je vezana za ime Janoša Hunjadija – kao i Janoša Kapistrana –, njegove zasluge i sposobnost su mu priznali i savremenici. Hunjadi je duboko verovao u važnost borbe protiv Otomanskog carstva i za hrišćansku Evropu, jer se odlučivalo o daljoj sudbini Ugarske – naglasio je državni sekretar.

Silard Nemet je govorio o tome da se danas borbe vode za pregovaračkim stolovima, a i pretnje poprimaju drugačije oblike, ali Mađarska i u XXI veku igra važnu ulogu u zaštiti evropskih granica. „Kao otprilike pre 600 godina, kada većina Evrope nije uzimala ozbiljno pretnju, Mađarska je opet prepoznala opasnost“ – naglasio je Nemet.

Tadašnja situacija liči na današnju i po drugim aspektima. Kao tada, odbrana hrišćanske Evrope je i sada na Srednjoj Evropi. Ubeđeni smo da je za ponovno uspostavljanje bezbednosti u Evropi potrebno zaustaviti imigraciju, treba zaštiti evropsku hrišćansku kulturu i poštovati narode, rekao je političar.

„Herojstvo i žrtve naših predaka od pre 563 godina predstavljaju vredno istorijsko iskustvo koje je potrebno i danas, pa ne smemo dozvoliti da se zaborave“ – naglasio je Silard Nemet.

Na kraju svečanosti su položeni venci kod spomenika Janošu Hunjadiju.

Hrišćanske snage su kod Nandorfehervara 22. jula 1456. godine posle više od dve nedelje borbi izvojevale pobedu nad vojskom turskog sultana Mehmeda II, i time na sedamdeset godina zaustavile turske pohode na Evropu i pokušaje zauzimanja Ugarske. Takvu pobedu do tada hrišćanske snage nisu uspele izvojevati nad sultanskom vojskom.

Parlament Mađarske je 2011. godine doneo odluku da se obeležava jubilej trijumfa kod Nandorfehervara. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban