Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Trijumf kod Nandorfehervara je bio najveća vojna pobeda u mađarskoj istoriji

Trijumf kod Nandorfehervara (danas Beograd) je bio najveća vojna pobeda u mađarsko-turskim ratovima ili možda u celoj hiljadugodišnjoj mađarskoj istoriji – izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Silard Nemet povodom jubileja bitke kod Nandorfehervara 1456-e godine.

U Budimpešti je svečanost održana na budimskoj tvrđavi kod spomenika Janošu Hunjadiju (kojeg Srbi zovu Janko Sibinjanin), nakon podnevnog zvona. Silard Nemet je rekao: kao više puta tokom istorije, i bitkom kod Beograda koja je trajala skoro tri nedelje, Mađarska nije branila samo sebe nego celu Evropu i hrišćanski svet. Nenadana i sjajna pobeda je zaustavila dalje širenje Otomanskog carstva na skoro sedamdeset godina.

Pobeda kod Nandorfehervara je vezana za ime Janoša Hunjadija – kao i Janoša Kapistrana –, njegove zasluge i sposobnost su mu priznali i savremenici. Hunjadi je duboko verovao u važnost borbe protiv Otomanskog carstva i za hrišćansku Evropu, jer se odlučivalo o daljoj sudbini Ugarske – naglasio je državni sekretar.

Silard Nemet je govorio o tome da se danas borbe vode za pregovaračkim stolovima, a i pretnje poprimaju drugačije oblike, ali Mađarska i u XXI veku igra važnu ulogu u zaštiti evropskih granica. „Kao otprilike pre 600 godina, kada većina Evrope nije uzimala ozbiljno pretnju, Mađarska je opet prepoznala opasnost“ – naglasio je Nemet.

Tadašnja situacija liči na današnju i po drugim aspektima. Kao tada, odbrana hrišćanske Evrope je i sada na Srednjoj Evropi. Ubeđeni smo da je za ponovno uspostavljanje bezbednosti u Evropi potrebno zaustaviti imigraciju, treba zaštiti evropsku hrišćansku kulturu i poštovati narode, rekao je političar.

„Herojstvo i žrtve naših predaka od pre 563 godina predstavljaju vredno istorijsko iskustvo koje je potrebno i danas, pa ne smemo dozvoliti da se zaborave“ – naglasio je Silard Nemet.

Na kraju svečanosti su položeni venci kod spomenika Janošu Hunjadiju.

Hrišćanske snage su kod Nandorfehervara 22. jula 1456. godine posle više od dve nedelje borbi izvojevale pobedu nad vojskom turskog sultana Mehmeda II, i time na sedamdeset godina zaustavile turske pohode na Evropu i pokušaje zauzimanja Ugarske. Takvu pobedu do tada hrišćanske snage nisu uspele izvojevati nad sultanskom vojskom.

Parlament Mađarske je 2011. godine doneo odluku da se obeležava jubilej trijumfa kod Nandorfehervara. (MTI)

Žiri za dodelu Likovne nagrade „Nađapati Kukac Peter“ (Ninkov Kovačev Olga, predsednik Atila Černik, Eva Narai) je na sastanku 15. avgusta 2019-e odlučio da ove godine nagradu dobije likovni umetnik, pisac, pesnik i kritičar Balint Sombati. Umetnost Balinta Sombatija, koja prelazi simbolične i stvarne granice, kao i njegovo teoretsko...
16.08.2019
[ 17:54 ]
Nacionalni atlas Mađarske objavljen u izdanju Geografskog instituta Mađarske akademije nauka je u Tokiju dobio najveće internacionalno stručno priznanje. Reprezentativna knjiga velikog formata je pobedila među 40 kandidata i dobila naslov „ICA International Cartographic Exhibition Award Winner“. Međunarodno udruženje kartografa...
15.08.2019
[ 21:30 ]
Na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske se kod Horgoša čeka dva sata, a ha prelazu Horgoš 2 i kod Kelebije jedan sat. Kako se približava kraj nedelje, na svim putevima se intenzivira saobraćaj, međutim, kod naplatnih rampi nema gužvi – saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Na prelazima prema Hrvatskoj kod Šida i...
15.08.2019
[ 21:09 ]
Beolvasás folyamatban