Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Trijumf kod Nandorfehervara je bio najveća vojna pobeda u mađarskoj istoriji

Trijumf kod Nandorfehervara (danas Beograd) je bio najveća vojna pobeda u mađarsko-turskim ratovima ili možda u celoj hiljadugodišnjoj mađarskoj istoriji – izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Silard Nemet povodom jubileja bitke kod Nandorfehervara 1456-e godine.

U Budimpešti je svečanost održana na budimskoj tvrđavi kod spomenika Janošu Hunjadiju (kojeg Srbi zovu Janko Sibinjanin), nakon podnevnog zvona. Silard Nemet je rekao: kao više puta tokom istorije, i bitkom kod Beograda koja je trajala skoro tri nedelje, Mađarska nije branila samo sebe nego celu Evropu i hrišćanski svet. Nenadana i sjajna pobeda je zaustavila dalje širenje Otomanskog carstva na skoro sedamdeset godina.

Pobeda kod Nandorfehervara je vezana za ime Janoša Hunjadija – kao i Janoša Kapistrana –, njegove zasluge i sposobnost su mu priznali i savremenici. Hunjadi je duboko verovao u važnost borbe protiv Otomanskog carstva i za hrišćansku Evropu, jer se odlučivalo o daljoj sudbini Ugarske – naglasio je državni sekretar.

Silard Nemet je govorio o tome da se danas borbe vode za pregovaračkim stolovima, a i pretnje poprimaju drugačije oblike, ali Mađarska i u XXI veku igra važnu ulogu u zaštiti evropskih granica. „Kao otprilike pre 600 godina, kada većina Evrope nije uzimala ozbiljno pretnju, Mađarska je opet prepoznala opasnost“ – naglasio je Nemet.

Tadašnja situacija liči na današnju i po drugim aspektima. Kao tada, odbrana hrišćanske Evrope je i sada na Srednjoj Evropi. Ubeđeni smo da je za ponovno uspostavljanje bezbednosti u Evropi potrebno zaustaviti imigraciju, treba zaštiti evropsku hrišćansku kulturu i poštovati narode, rekao je političar.

„Herojstvo i žrtve naših predaka od pre 563 godina predstavljaju vredno istorijsko iskustvo koje je potrebno i danas, pa ne smemo dozvoliti da se zaborave“ – naglasio je Silard Nemet.

Na kraju svečanosti su položeni venci kod spomenika Janošu Hunjadiju.

Hrišćanske snage su kod Nandorfehervara 22. jula 1456. godine posle više od dve nedelje borbi izvojevale pobedu nad vojskom turskog sultana Mehmeda II, i time na sedamdeset godina zaustavile turske pohode na Evropu i pokušaje zauzimanja Ugarske. Takvu pobedu do tada hrišćanske snage nisu uspele izvojevati nad sultanskom vojskom.

Parlament Mađarske je 2011. godine doneo odluku da se obeležava jubilej trijumfa kod Nandorfehervara. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban