Izbor iz sadržaja na srpskom
Češka anketa: Viktor Orban među najcenjenijim stranim liderima

Mađarski premijer Viktor Orban je jedan od jedanaest stranih političara koje češka javnost najviše ceni – pokazala je anketa zavoda za istraživanje javnog mnjenja iz Praga STEM.

Anketa je sprovedena u junu, i pokazala da Česi najviše cene ličnost i aktivnosti Zuzane Čaputove, koja je sredinom juna postala predsednica Slovačke. Slede papa Franjo i mađarski premijer Viktor Orban.

Za Čaputovu je glasalo 71 odsto upitanih, za papu 63 odsto, a za Orbana 48 odsto. U sličnoj anketi STEM-a pre tri godine je Orban bio na šestom mestu.

Na sadašnjoj listi slede bivša premijerka Velike Britanije Tereza Mej (za vreme ankete još je bila na funkciji), francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin sa 47, 40, odnosno 36 odsto pozitivnih ocena.

Ostali političari na listi su: bivši poljski premijer Jaroslav Kačinski (35 odsto), nemačka kancelarka Angela Merkel (25), američki predsednik Donald Tramp (24), predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (24) i kineski predsednik Si Đinping (18).

Što se negativnih ocena tiče, Zuzana Čaputova je dobila 14 odsto, papa Franjo 27 odsto, Viktor Orban 29 odsto, a ostali mnogo više. (MTI)

Austrija, Češka, Estonija, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija su se obratile Briselu zajedničkim predlogom, u kojem kažu da „treba razvijati proces pristupanja, učiniti održivom i bržom integraciju za Zapadni Balkan“. Prema novom „non paper‟ predlogu „razvijanje pregovora treba biti bazirano na...
11.12.2019
[ 19:15 ]
Do sada je u Mađarsku pokušalo ući dva puta više ilegalnih migranata nego prošle godine – izjavio je u intervjuu kanalu M1 premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost. Đerđ Bakondi je rekao da je prošle godine na ilegalan način pokušalo preći granicu 6 hiljada migranata, a ove godine su mađarske vlasti zaustavile već 13...
11.12.2019
[ 19:04 ]
Misija daje dostojanstvo mađarskom vojnom prisustvu na Kosovu – istakao je u utorak tokom posete kontingentu predsednik republike Mađarske Janoš Ader. Prisustvo na Kosovu i danas ima smisla i značaja: pomaže da se spreči ponovno izbijanje neprijateljstva, poštuje primirje, obezbedi mir građanskog života, da se bude spreman za...
10.12.2019
[ 18:05 ]
Beolvasás folyamatban