Izbor iz sadržaja na srpskom
Češka anketa: Viktor Orban među najcenjenijim stranim liderima

Mađarski premijer Viktor Orban je jedan od jedanaest stranih političara koje češka javnost najviše ceni – pokazala je anketa zavoda za istraživanje javnog mnjenja iz Praga STEM.

Anketa je sprovedena u junu, i pokazala da Česi najviše cene ličnost i aktivnosti Zuzane Čaputove, koja je sredinom juna postala predsednica Slovačke. Slede papa Franjo i mađarski premijer Viktor Orban.

Za Čaputovu je glasalo 71 odsto upitanih, za papu 63 odsto, a za Orbana 48 odsto. U sličnoj anketi STEM-a pre tri godine je Orban bio na šestom mestu.

Na sadašnjoj listi slede bivša premijerka Velike Britanije Tereza Mej (za vreme ankete još je bila na funkciji), francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin sa 47, 40, odnosno 36 odsto pozitivnih ocena.

Ostali političari na listi su: bivši poljski premijer Jaroslav Kačinski (35 odsto), nemačka kancelarka Angela Merkel (25), američki predsednik Donald Tramp (24), predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (24) i kineski predsednik Si Đinping (18).

Što se negativnih ocena tiče, Zuzana Čaputova je dobila 14 odsto, papa Franjo 27 odsto, Viktor Orban 29 odsto, a ostali mnogo više. (MTI)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla važnost trgovinske saradnje sa Mađarskom u gradu Šopronu, nakon razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Na pres konferenciji je nemačka kancelarka ponovo izrazila zahvalnost stanovništvu Mađarske za otvaranje granice, i time doprinos ponovnom uspostavljanju nemačkog...
19.08.2019
[ 17:05 ]
Nemci će uvek biti zahvalni Mađarskoj za doprinos ponovnom ujedinjenju Nemačke – izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u video poruci koju objavljuje svakog vikenda. Evocirala je uspomene na tzv. Panevropski piknik koji se dogodio pre trideset godina pored Šoprona. Na manifestaciji održanoj 19. avgusta 1989. na...
18.08.2019
[ 10:38 ]
Mađarski narod može biti podeljen granicama, ali se ne može podeliti – izjavio je u subotu uveče na Paliću, na svečanosti Saveza vojvođanskih Mađara povodom dana Svetog Stefana Mate Kočiš. Šef frakcije Fidesa je u svečanom govoru istakao da je odbrana našeg naroda misija ove epohe. Ako treba, moramo prihvatiti i konflikte za našu...
18.08.2019
[ 9:39 ]
Beolvasás folyamatban