Izbor iz sadržaja na srpskom
Češka anketa: Viktor Orban među najcenjenijim stranim liderima
Betűméret:             

Mađarski premijer Viktor Orban je jedan od jedanaest stranih političara koje češka javnost najviše ceni – pokazala je anketa zavoda za istraživanje javnog mnjenja iz Praga STEM.

Anketa je sprovedena u junu, i pokazala da Česi najviše cene ličnost i aktivnosti Zuzane Čaputove, koja je sredinom juna postala predsednica Slovačke. Slede papa Franjo i mađarski premijer Viktor Orban.

Za Čaputovu je glasalo 71 odsto upitanih, za papu 63 odsto, a za Orbana 48 odsto. U sličnoj anketi STEM-a pre tri godine je Orban bio na šestom mestu.

Na sadašnjoj listi slede bivša premijerka Velike Britanije Tereza Mej (za vreme ankete još je bila na funkciji), francuski predsednik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin sa 47, 40, odnosno 36 odsto pozitivnih ocena.

Ostali političari na listi su: bivši poljski premijer Jaroslav Kačinski (35 odsto), nemačka kancelarka Angela Merkel (25), američki predsednik Donald Tramp (24), predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (24) i kineski predsednik Si Đinping (18).

Što se negativnih ocena tiče, Zuzana Čaputova je dobila 14 odsto, papa Franjo 27 odsto, Viktor Orban 29 odsto, a ostali mnogo više. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban