Izbor iz sadržaja na srpskom
Zakarpatska Ukrajina: Sakupljena pšenica koju su darovali mađarski seljaci
Betűméret:             

U selu Nagydobrony (Velika Dobrony) je sakupljena pšenica, ukupno više od 100 tona, koju su mađarski seljaci iz Zakarpatske Ukrajine darovali u okviru programa „Hleb Mađara - 15 miliona zrna pšenice“.

U pozdravnom govoru na prigodnoj svečanosti je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga Mađarske, potpredsednik parlamenta Ištvan Jakab naglasio da pšenica sakupljena u okviru programa „Hleb Mađara – 15 miliona zrna pšenice“ ponovo dokazuje da ako je neko ikada doživeo nemaštinu – a mađarski seljaci u Zakarpatskoj Ukrajini itekako jesu –, on će uvek od srca darovati.

„Gazde u Zakarpatskoj Ukrajini dobro znaju da živimo na istom hlebu, zajednička nam je sudbina, delimo radost, tugu, rad i borbu, pa svako daje koliko može za dobrobit svoje porodice, svoje zajednice“ – dodao je Jakab. Količina pšenice sakupljene u Zakarpatskoj Ukrajini pokazuje snagu, volju, odlučnost i veru u budućnost ovdašnjih mađarskih proizvođača.

Jakab je izrazio nadu da će ubuduće saradnja između Mađara Zakarpatske Ukrajine i matice biti još intenzivnija. Mađarska vlada je i u ovom regionu pokrenula program za razvoj privrede, čiji lavlji deo je namenjen upravo poljoprivrednicima.

Predsednik Fondacije „Pro Agricultura Carpathica“, koja je organizovala sakupljanje pšenice, Laslo Hidi je rekao da su u Zakarpatskoj Ukrajini gazde ove godine po šesti put darovale pšenicu u okviru ovog dobrotvornog programa. Iz sela u kojima žive Mađari je 1013 proizvođača dalo ukupno 104 tona, što je rekordna količina.

Cilj inicijative „Hleb Mađara – 15 miliona zrna pšenice“ je da poljoprivrednici u Karpatskom basenu daju deo svoje pšenice za decu. Podrška programu je svake godine sve veća, 2018-e je postignut rekord: iz 19 mađarskih županija i 12 prekograničnih regiona je 5019 darodavaca sakupilo ukupno više od 600 tona pšenice, što je dovoljno da se nahrani 80 hiljada siromašne dece. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban