Izbor iz sadržaja na srpskom
Zakarpatska Ukrajina: Sakupljena pšenica koju su darovali mađarski seljaci

U selu Nagydobrony (Velika Dobrony) je sakupljena pšenica, ukupno više od 100 tona, koju su mađarski seljaci iz Zakarpatske Ukrajine darovali u okviru programa „Hleb Mađara - 15 miliona zrna pšenice“.

U pozdravnom govoru na prigodnoj svečanosti je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga Mađarske, potpredsednik parlamenta Ištvan Jakab naglasio da pšenica sakupljena u okviru programa „Hleb Mađara – 15 miliona zrna pšenice“ ponovo dokazuje da ako je neko ikada doživeo nemaštinu – a mađarski seljaci u Zakarpatskoj Ukrajini itekako jesu –, on će uvek od srca darovati.

„Gazde u Zakarpatskoj Ukrajini dobro znaju da živimo na istom hlebu, zajednička nam je sudbina, delimo radost, tugu, rad i borbu, pa svako daje koliko može za dobrobit svoje porodice, svoje zajednice“ – dodao je Jakab. Količina pšenice sakupljene u Zakarpatskoj Ukrajini pokazuje snagu, volju, odlučnost i veru u budućnost ovdašnjih mađarskih proizvođača.

Jakab je izrazio nadu da će ubuduće saradnja između Mađara Zakarpatske Ukrajine i matice biti još intenzivnija. Mađarska vlada je i u ovom regionu pokrenula program za razvoj privrede, čiji lavlji deo je namenjen upravo poljoprivrednicima.

Predsednik Fondacije „Pro Agricultura Carpathica“, koja je organizovala sakupljanje pšenice, Laslo Hidi je rekao da su u Zakarpatskoj Ukrajini gazde ove godine po šesti put darovale pšenicu u okviru ovog dobrotvornog programa. Iz sela u kojima žive Mađari je 1013 proizvođača dalo ukupno 104 tona, što je rekordna količina.

Cilj inicijative „Hleb Mađara – 15 miliona zrna pšenice“ je da poljoprivrednici u Karpatskom basenu daju deo svoje pšenice za decu. Podrška programu je svake godine sve veća, 2018-e je postignut rekord: iz 19 mađarskih županija i 12 prekograničnih regiona je 5019 darodavaca sakupilo ukupno više od 600 tona pšenice, što je dovoljno da se nahrani 80 hiljada siromašne dece. (MTI)

Austrija, Češka, Estonija, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija su se obratile Briselu zajedničkim predlogom, u kojem kažu da „treba razvijati proces pristupanja, učiniti održivom i bržom integraciju za Zapadni Balkan“. Prema novom „non paper‟ predlogu „razvijanje pregovora treba biti bazirano na...
11.12.2019
[ 19:15 ]
Do sada je u Mađarsku pokušalo ući dva puta više ilegalnih migranata nego prošle godine – izjavio je u intervjuu kanalu M1 premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost. Đerđ Bakondi je rekao da je prošle godine na ilegalan način pokušalo preći granicu 6 hiljada migranata, a ove godine su mađarske vlasti zaustavile već 13...
11.12.2019
[ 19:04 ]
Misija daje dostojanstvo mađarskom vojnom prisustvu na Kosovu – istakao je u utorak tokom posete kontingentu predsednik republike Mađarske Janoš Ader. Prisustvo na Kosovu i danas ima smisla i značaja: pomaže da se spreči ponovno izbijanje neprijateljstva, poštuje primirje, obezbedi mir građanskog života, da se bude spreman za...
10.12.2019
[ 18:05 ]
Beolvasás folyamatban