Izbor iz sadržaja na srpskom
Zakarpatska Ukrajina: Sakupljena pšenica koju su darovali mađarski seljaci

U selu Nagydobrony (Velika Dobrony) je sakupljena pšenica, ukupno više od 100 tona, koju su mađarski seljaci iz Zakarpatske Ukrajine darovali u okviru programa „Hleb Mađara - 15 miliona zrna pšenice“.

U pozdravnom govoru na prigodnoj svečanosti je predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga Mađarske, potpredsednik parlamenta Ištvan Jakab naglasio da pšenica sakupljena u okviru programa „Hleb Mađara – 15 miliona zrna pšenice“ ponovo dokazuje da ako je neko ikada doživeo nemaštinu – a mađarski seljaci u Zakarpatskoj Ukrajini itekako jesu –, on će uvek od srca darovati.

„Gazde u Zakarpatskoj Ukrajini dobro znaju da živimo na istom hlebu, zajednička nam je sudbina, delimo radost, tugu, rad i borbu, pa svako daje koliko može za dobrobit svoje porodice, svoje zajednice“ – dodao je Jakab. Količina pšenice sakupljene u Zakarpatskoj Ukrajini pokazuje snagu, volju, odlučnost i veru u budućnost ovdašnjih mađarskih proizvođača.

Jakab je izrazio nadu da će ubuduće saradnja između Mađara Zakarpatske Ukrajine i matice biti još intenzivnija. Mađarska vlada je i u ovom regionu pokrenula program za razvoj privrede, čiji lavlji deo je namenjen upravo poljoprivrednicima.

Predsednik Fondacije „Pro Agricultura Carpathica“, koja je organizovala sakupljanje pšenice, Laslo Hidi je rekao da su u Zakarpatskoj Ukrajini gazde ove godine po šesti put darovale pšenicu u okviru ovog dobrotvornog programa. Iz sela u kojima žive Mađari je 1013 proizvođača dalo ukupno 104 tona, što je rekordna količina.

Cilj inicijative „Hleb Mađara – 15 miliona zrna pšenice“ je da poljoprivrednici u Karpatskom basenu daju deo svoje pšenice za decu. Podrška programu je svake godine sve veća, 2018-e je postignut rekord: iz 19 mađarskih županija i 12 prekograničnih regiona je 5019 darodavaca sakupilo ukupno više od 600 tona pšenice, što je dovoljno da se nahrani 80 hiljada siromašne dece. (MTI)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla važnost trgovinske saradnje sa Mađarskom u gradu Šopronu, nakon razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Na pres konferenciji je nemačka kancelarka ponovo izrazila zahvalnost stanovništvu Mađarske za otvaranje granice, i time doprinos ponovnom uspostavljanju nemačkog...
19.08.2019
[ 17:05 ]
Nemci će uvek biti zahvalni Mađarskoj za doprinos ponovnom ujedinjenju Nemačke – izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u video poruci koju objavljuje svakog vikenda. Evocirala je uspomene na tzv. Panevropski piknik koji se dogodio pre trideset godina pored Šoprona. Na manifestaciji održanoj 19. avgusta 1989. na...
18.08.2019
[ 10:38 ]
Mađarski narod može biti podeljen granicama, ali se ne može podeliti – izjavio je u subotu uveče na Paliću, na svečanosti Saveza vojvođanskih Mađara povodom dana Svetog Stefana Mate Kočiš. Šef frakcije Fidesa je u svečanom govoru istakao da je odbrana našeg naroda misija ove epohe. Ako treba, moramo prihvatiti i konflikte za našu...
18.08.2019
[ 9:39 ]
Beolvasás folyamatban