Izbor iz sadržaja na srpskom
Subotica: Počela 23. Letnja akademija pedagoga

U ponedeljak je u Subotici počela 23. Letnja akademija pedagoga. Među oko 250 učesnika ima učitelja i nastavnika ne samo iz Vojvodine, nego i drugih regiona Karpatskog basena. Tema ovogodišnje akademije su metode aktivnog učenja u školama. Cilj manifestacije je da što pripremljeniji pedagozi učine konkurentnim obrazovanje na mađarskom jeziku, i da po mogućnosti svi mađarski đaci uče na svom maternjem jeziku.

Na otvaranju akademije u svečanoj sali gradske kuće je učesnike u ime organizatora prva pozdravila predsednica Udruženja mađarskih pedagoga Severne Bačke Ibolja De Negri. Rekla je da letnja akademija pomaže pedagozima da se stručno i duhovno obogate, i da na zajedničkoj osnovi našeg maternjeg jezika, tradicija, kulture, sa svešću o pripadnosti Evropi skupe snage i veru potrebnu u svakodnevnom radu.

– Metode aktivnog učenja u školi, to je centralna tema ovogodišnjeg programa, tražeći odgovor na pitanje, kakve su promene potrebne u sadržaju i shvatanju obrazovanja da bismo odgojili uspešne, srećne generacije – rekla je Ibolja De Negri.

Zamenik državnog sekretara Ministarstva za ljudske resurse Mađarske dr Zoltan Lerinci je citirao reči Jožefa Etveša, koji je rekao da u nastavi nije važno šta se predaje, nego kako se predaje. Ono što naučimo u školi, većim delom zaboravimo, ali uticaj koji jedan dobar obrazovni sistem vrši na duhovne sposobnosti, on ostaje.

– Etveš je ovo sročio pre 150 godina, ali su njegove reči i danas aktuelne i stoje. Iako se svet uveliko promenio, uvek će biti istina koje treba da nam budu ideje vodilje. Pedagozi i njihove metode uvek imaju odlučujuću ulogu u formiranju ličnosti svojih učenika, nezavisno od tehničkog okruženja. Važno je da deca razviju svoje sposobnosti i nađu aktivnosti koje ih interesuju, u kojima mogu biti uspešni.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal je govorio o tome da poziv pedagoga zahteva stalno usavršavanje:

– Dobar pedagog može biti samo onaj koji i sam stalno uči, istražuje, traži novine, želi da shvati novine – naglasio je Hajnal. Dodao je da oni koji ocenjuju rad pedagoga, često svoje konstatacije izvode posle samo sat-dva, i nemaju potpunu sliku o njihovom kompletnom radu. Pedagozi bi i u našoj zajednici morali uživati veće poštovanje, rekao je.

Na 23. Letnjoj akademiji pedagoga u Subotici se rad odvija u osam grupa, a to su: primena bajki u pedagogiji, logopedija, horsko pevanje, pedagogija, prirodne nauke, matematika, nauka vaspitanja i istorija. Predavanja se održavaju paralelno u prostorijama više obrazovnih ustanova, akademija se završava u petak zajedničkim studijskim izletom u nacionalni park „Opustaser“.

Erne Nemet
U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u...
17.01.2020
[ 18:46 ]
Sledeći meseci će biti od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Upozorio je istovremeno i na rizike sa kojima EU može da se suoči, ako ne pošalje jasne poruke regionu. „Treba naći novi konsenzus za otpočinjanje pristupnih pregovora sa...
17.01.2020
[ 11:45 ]
Austrija je prirodni partner Mađarske i zemalja Višegradske saradnje (V4), saradnja između njih je moguća u više oblasti – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu, na samitu V4 i Austrije. Premijeri zemalja Višegradske saradnje (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) su razgovarali sa austrijskim kancelarom, i posle toga...
16.01.2020
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban