Izbor iz sadržaja na srpskom
Subotica: Počela 23. Letnja akademija pedagoga

U ponedeljak je u Subotici počela 23. Letnja akademija pedagoga. Među oko 250 učesnika ima učitelja i nastavnika ne samo iz Vojvodine, nego i drugih regiona Karpatskog basena. Tema ovogodišnje akademije su metode aktivnog učenja u školama. Cilj manifestacije je da što pripremljeniji pedagozi učine konkurentnim obrazovanje na mađarskom jeziku, i da po mogućnosti svi mađarski đaci uče na svom maternjem jeziku.

Na otvaranju akademije u svečanoj sali gradske kuće je učesnike u ime organizatora prva pozdravila predsednica Udruženja mađarskih pedagoga Severne Bačke Ibolja De Negri. Rekla je da letnja akademija pomaže pedagozima da se stručno i duhovno obogate, i da na zajedničkoj osnovi našeg maternjeg jezika, tradicija, kulture, sa svešću o pripadnosti Evropi skupe snage i veru potrebnu u svakodnevnom radu.

– Metode aktivnog učenja u školi, to je centralna tema ovogodišnjeg programa, tražeći odgovor na pitanje, kakve su promene potrebne u sadržaju i shvatanju obrazovanja da bismo odgojili uspešne, srećne generacije – rekla je Ibolja De Negri.

Zamenik državnog sekretara Ministarstva za ljudske resurse Mađarske dr Zoltan Lerinci je citirao reči Jožefa Etveša, koji je rekao da u nastavi nije važno šta se predaje, nego kako se predaje. Ono što naučimo u školi, većim delom zaboravimo, ali uticaj koji jedan dobar obrazovni sistem vrši na duhovne sposobnosti, on ostaje.

– Etveš je ovo sročio pre 150 godina, ali su njegove reči i danas aktuelne i stoje. Iako se svet uveliko promenio, uvek će biti istina koje treba da nam budu ideje vodilje. Pedagozi i njihove metode uvek imaju odlučujuću ulogu u formiranju ličnosti svojih učenika, nezavisno od tehničkog okruženja. Važno je da deca razviju svoje sposobnosti i nađu aktivnosti koje ih interesuju, u kojima mogu biti uspešni.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal je govorio o tome da poziv pedagoga zahteva stalno usavršavanje:

– Dobar pedagog može biti samo onaj koji i sam stalno uči, istražuje, traži novine, želi da shvati novine – naglasio je Hajnal. Dodao je da oni koji ocenjuju rad pedagoga, često svoje konstatacije izvode posle samo sat-dva, i nemaju potpunu sliku o njihovom kompletnom radu. Pedagozi bi i u našoj zajednici morali uživati veće poštovanje, rekao je.

Na 23. Letnjoj akademiji pedagoga u Subotici se rad odvija u osam grupa, a to su: primena bajki u pedagogiji, logopedija, horsko pevanje, pedagogija, prirodne nauke, matematika, nauka vaspitanja i istorija. Predavanja se održavaju paralelno u prostorijama više obrazovnih ustanova, akademija se završava u petak zajedničkim studijskim izletom u nacionalni park „Opustaser“.

Erne Nemet
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban