Izbor iz sadržaja na srpskom
Etnolog o 20. avgustu: U seljačkoj kulturi su hleb i pšenica uživali veliko poštovanje

Iako je praznik novog hleba običaj novijeg datuma, u seljačkoj kulturi su hleb i pšenica uživali veliko poštovanje – izjavila je etnolog istraživač Doma tradicija Veronika Kalina u programu mađarskog tv kanala M1.

U seljačkom domaćinstvu je pripremanje i pečenje hleba bio ženski posao, a to je, ako uzmemo u obzir i mešenje i pripremu kvasca, moglo značiti i posao od 18-20 časova. Jedna četvoro- ili petočlana seljačka porodica je obično pekla hleb i pecivo svake dve nedelje, ali tada više komada. Jedan hleb je bio težak četiri-pet kilograma, i imao je mnogo deblju koricu od današnjeg.

Za dve nedelje je porodica potrošila oko 30 kg hleba – rekla je Veronika Kalina.

Zavisno od regiona, hleb su pravili od različitog brašna: negde samo od pšeničnog, negde od ražanog, a negde od mešanog.

Ona je pričala i o tome da je kult kralja Svetog Stefana u narodnoj tradiciji živeo uglavnom preko toga da su mnoga deca nazivana po njemu.

Dvadeseti avgust je i dan predskazivanje vremena: ako je lepo vreme, voće će bogato roditi i lepo vreme će se nastaviti. Za ovaj dan se vezuje odlazak roda, kao i to da će od sada biti manje komaraca, jer „ovog dana se sahranjuje kralj komaraca“ – dodala je Veronika Kalina. (MTI)

Ministar unutrašnjih polova Mađarske Šandor Pinter je u ponedeljak u Bačalmašu sazvao vanrednu konferenciju glavnih policijskih kapetana zemlje zbog jačanja migracionog pritiska na šengenskoj deonici mađarske granice – saopštilo je resorno ministarstvo. U saopštenju se kaže: sastanku su prisustvovali glavni direktor za javnu...
21.01.2020
[ 15:30 ]
Veoma je pojačan migracioni pritisak na južnoj granici, uprkos vremenskim prilikama se osim na kopnu, pokušaji ilegalnog prelaska granice registruju i na vodi – izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane Mađarske u ponedeljak u Segedinu. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične luke u Segedinu rekao da je...
20.01.2020
[ 15:51 ]
Građanske straže su strateški partneri vlade, učestvuju u zaštiti granice i time u značajnoj meri doprinose tome da je javna bezbednost u Mađarskoj dobra – izjavio je premijerov opunomoćenik za društvena pitanja od izuzetne važnosti. Na konferenciji za štampu održanoj u Budimpešti, Žolt Njitrai je rekao da su ograda i zaštita...
19.01.2020
[ 18:55 ]
Beolvasás folyamatban