Izbor iz sadržaja na srpskom
Etnolog o 20. avgustu: U seljačkoj kulturi su hleb i pšenica uživali veliko poštovanje

Iako je praznik novog hleba običaj novijeg datuma, u seljačkoj kulturi su hleb i pšenica uživali veliko poštovanje – izjavila je etnolog istraživač Doma tradicija Veronika Kalina u programu mađarskog tv kanala M1.

U seljačkom domaćinstvu je pripremanje i pečenje hleba bio ženski posao, a to je, ako uzmemo u obzir i mešenje i pripremu kvasca, moglo značiti i posao od 18-20 časova. Jedna četvoro- ili petočlana seljačka porodica je obično pekla hleb i pecivo svake dve nedelje, ali tada više komada. Jedan hleb je bio težak četiri-pet kilograma, i imao je mnogo deblju koricu od današnjeg.

Za dve nedelje je porodica potrošila oko 30 kg hleba – rekla je Veronika Kalina.

Zavisno od regiona, hleb su pravili od različitog brašna: negde samo od pšeničnog, negde od ražanog, a negde od mešanog.

Ona je pričala i o tome da je kult kralja Svetog Stefana u narodnoj tradiciji živeo uglavnom preko toga da su mnoga deca nazivana po njemu.

Dvadeseti avgust je i dan predskazivanje vremena: ako je lepo vreme, voće će bogato roditi i lepo vreme će se nastaviti. Za ovaj dan se vezuje odlazak roda, kao i to da će od sada biti manje komaraca, jer „ovog dana se sahranjuje kralj komaraca“ – dodala je Veronika Kalina. (MTI)

Interni centar za praćenje raseljavanja sa sedištem u Ženevi IDMC je objavio podatak, prema kojem se u drugoj polovini godine obično dešava više ekstremnih vremenskih pojava, pa se broj raseljenih može triplirati i dostići čak 22 miliona. U izveštaju organizacije se spominje ciklon Fani, koji je pogodio Indiju i Bangladeš i primorao...
13.09.2019
[ 14:33 ]
Članice Višegradske četvorke (V4) odlučno podržavaju evropsku integraciju zemalja Zapadnog Balkana – istaknuto je u saopštenju samita ove grupe zemalja održanog u Pragu. Premijeri V4 su ponovo potvrdili mišljenje da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez ovih zemalja. Politika proširenja EU je sredstvo bez premca za osiguranje...
12.09.2019
[ 19:49 ]
U okviru 67. Književnog kampa u Kanjiži je predstavljen dokumentarni roman pravnika, pisca Tibora Varadija, koji je priču ispleo oko sudskih procesa vezanih za imanje Ečka. Prezentacija knjige je bila ujedno i čestitka profesoru za 80. rođendan, dobio je i prelazni ključ književnog kampa. Ečka u Banatu je do Trijanonskog mirovnog...
12.09.2019
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban