Izbor iz sadržaja na srpskom
Senta: Počeli programi povodom Dana grada

U Senti se i ove godine priprema bogat program za proslavu Dana grada. Manifestacije traju od 5. do 11. septembra, u petak uveče nastupa grupa Eridanus, u subotu Hari Mata Hari, a u nedelju grupa Piramiš. U nedelju uveče sledi neizostavni vatromet. Svečana sednica će se održati 11-og, u sredu, kada će biti predane nagrade „Pro Urbe“.

Svečanosti su u četvrtak uveče počele XVI Međunarodnim festivalom i takmičenjem balona. Spektakularan defile je nastavljen nastupom žonglera s vatrom. Publika je potom mogla da se zabavlja u retro disku.

U petak se nastavlja predstavljanje balona, biće uličnog bala, ali je izložba Gradskog muzeja zbog tehničkih problema otkazana.

U subotu se održava teniski turnir, a od 10 časova šampionat u trčanju u organizaciji Nezavisnog sindikata Policije. Popodne će u sportskoj hali biti programa za decu, i otvara se izložba slatkiša i zanatskih manufaktura čokolade. Sledi nastup brojnih grupa koje neguju tradicionalne zanate, pesme, plesove, horova. Uveče nastupa grupa Hari Mata Hari.

U nedelju se nastavlja predstavljanje grupa za negovanje tradicija, strelaca, plesnih studija, do uveče, kada sledi tradicionalni vatromet na obali Tise.

U ponedeljak će u svečanoj sali Gradske kuće nastupiti horovi. U utorak će u crkvi Sv. Aranđela Mihajla biti održan parastos povodom 322. godišnjice senćanske bitke, potom otkrivena spomen-ploča kompozitoru, dirigentu i pijanisti Aleksandru Šaci Vujiću, koji je rođen u Senti.

U sredu će biti održan svečani koncert duvačkog orkestra, posle čega sledi svečana sednica opštinske skupštine. Tu će biti uručena priznanja grada. Književnim susretom u Srpskom kulturnom centru „Stevan Sremac“ se završava ovogodišnji niz svečanosti povodom Dana grada.

Marija Ruža
Integracija koja je u toku u regionu Istočne i Srednje Evrope nije samo mogućnost, nego nosi i odgovornost – smatra poljski hungarolog Maćej Šimanovski. Istraživač saradnje u regionu veli da kulturna pozadina potrebna za integraciju postoji, ali su potrebni i praktični koraci. Veliki je problem na primer, da mreža puteva koja spaja...
16.09.2019
[ 16:27 ]
Papa Franjo bi želeo da Srbija što pre pristupi Evropskoj uniji, jer se projekat ujedinjenja Evrope može završiti tek kada se integrišu i zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je za Novosti visoki velikodostojnik Vatikana. Podsetio je i da je Vatikan i do sada imao uticaja na politiku Brisela, gde su i ranije pozdravljali inicijative poglavara...
15.09.2019
[ 19:50 ]
Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever je u pozdravnom govoru na otvaranju školske godine na Univerzitetu „Janoš Šelje“ u Komarnu (Slovačka) izjavio da su narodi Srednje Evrope u stanju da obnove duhovnu samozaštitu Evrope i time ojačaju sposobnost evropske politike da se odbrani. Jedini mađarski univerzitet u Slovačkoj, koji...
14.09.2019
[ 18:35 ]
Beolvasás folyamatban