Izbor iz sadržaja na srpskom
Senta: Počeli programi povodom Dana grada

U Senti se i ove godine priprema bogat program za proslavu Dana grada. Manifestacije traju od 5. do 11. septembra, u petak uveče nastupa grupa Eridanus, u subotu Hari Mata Hari, a u nedelju grupa Piramiš. U nedelju uveče sledi neizostavni vatromet. Svečana sednica će se održati 11-og, u sredu, kada će biti predane nagrade „Pro Urbe“.

Svečanosti su u četvrtak uveče počele XVI Međunarodnim festivalom i takmičenjem balona. Spektakularan defile je nastavljen nastupom žonglera s vatrom. Publika je potom mogla da se zabavlja u retro disku.

U petak se nastavlja predstavljanje balona, biće uličnog bala, ali je izložba Gradskog muzeja zbog tehničkih problema otkazana.

U subotu se održava teniski turnir, a od 10 časova šampionat u trčanju u organizaciji Nezavisnog sindikata Policije. Popodne će u sportskoj hali biti programa za decu, i otvara se izložba slatkiša i zanatskih manufaktura čokolade. Sledi nastup brojnih grupa koje neguju tradicionalne zanate, pesme, plesove, horova. Uveče nastupa grupa Hari Mata Hari.

U nedelju se nastavlja predstavljanje grupa za negovanje tradicija, strelaca, plesnih studija, do uveče, kada sledi tradicionalni vatromet na obali Tise.

U ponedeljak će u svečanoj sali Gradske kuće nastupiti horovi. U utorak će u crkvi Sv. Aranđela Mihajla biti održan parastos povodom 322. godišnjice senćanske bitke, potom otkrivena spomen-ploča kompozitoru, dirigentu i pijanisti Aleksandru Šaci Vujiću, koji je rođen u Senti.

U sredu će biti održan svečani koncert duvačkog orkestra, posle čega sledi svečana sednica opštinske skupštine. Tu će biti uručena priznanja grada. Književnim susretom u Srpskom kulturnom centru „Stevan Sremac“ se završava ovogodišnji niz svečanosti povodom Dana grada.

Marija Ruža
Mađarska i srpska drama narodnog pozorišta u Subotici će za vreme zabrane kretanja svoju publiku zabavljati onlajn produkcijama. Na poziv pozorišta je publika glasala koje predstave želi da vidi na svetskoj mreži. Rukovodilac mađarske drame Petronela Kermeci nam je govorila o tome, šta ih je motivisalo da svoje predstave stave na...
2.04.2020
[ 16:18 ]
Saradnja proizvođača iz Oroma i Čantavira služi za primer, naime poljoprivrednici su danas uzorali zemljani put koji spaja dva sela, dug oko 7 kilometara. To rade već više od 10 godina, da bi ovaj, inače prometan, put bio prolazan. Zemljani put je bio već skoro neupotrebljiv. Čak i za traktore. Poljoprivrednik iz Oroma Norbert Magoši,...
1.04.2020
[ 16:10 ]
Pre trideset godina osnovana je Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, VMDK. Grupa mađarskih intelektualaca iz Vojvodine, na čelu sa Andrašem Agoštonom je osnivanje stranke inicirala 18. decembra 1989-e. To je bila druga pluralistička politička inicijativa u Srbiji. Stranka, prema skraćenici mađarskog naziva VMDK, svoju...
31.03.2020
[ 16:44 ]
Beolvasás folyamatban