Izbor iz sadržaja na srpskom
Katalin Novak: Mnogi se interesuju za mađarski model podrške porodicama

Demografska konferencija održana u Budimpešti je privukla mnoge učesnike iz inostranstva, što pokazuje da se mnogi interesuju za mađarski model podrške porodicama – izjavila je državni sekretar zadužen za pitanja porodice i omladine Katalin Novak u emisiji Radija „Košut“.

Govoreći o III Demografskom samitu u Budimpešti, ona je rekla da je cilj konferencije bio da se govori o najvećem izazovu našeg doba, a to je demografija.

„Reč je o tome, ko ćemo biti, koliko će nas biti, kako ćemo živeti ovde u Evropi“ – naglasila je.

Katalin Novak je istakla da vlada pristupa ovom pitanju kroz porodice, a to je bila zajednička tačka i svih predavača, koji su pristigli sa raznih strana sveta – iz dvadeset zemalja –, tojest porodica.

Podrška porodicama nije privatna stvar neke vlade, a vlada i ne mora biti prvenstveni akter. Iako administracija igra značajnu ulogu u obezbeđivanju sistema podrške porodicama, važni su i „saveznici“, a to su crkve i porodične organizacije, kao i javnost, mediji, učesnici umetničkog i naučnog života.

Katalin Novak je još rekla da je zajednička tačka inostranih i mađarskih učesnika savetovanja bila i „seoba naroda“, koja se upravo događa i koja se tiče svih. Zajedničko je gledište učesnika samita: demografski problemi Zapadne Evrope se ne mogu rešiti tako što će se nekontrolisano dati prostora ovoj seobi naroda. (MTI)

Integracija koja je u toku u regionu Istočne i Srednje Evrope nije samo mogućnost, nego nosi i odgovornost – smatra poljski hungarolog Maćej Šimanovski. Istraživač saradnje u regionu veli da kulturna pozadina potrebna za integraciju postoji, ali su potrebni i praktični koraci. Veliki je problem na primer, da mreža puteva koja spaja...
16.09.2019
[ 16:27 ]
Papa Franjo bi želeo da Srbija što pre pristupi Evropskoj uniji, jer se projekat ujedinjenja Evrope može završiti tek kada se integrišu i zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je za Novosti visoki velikodostojnik Vatikana. Podsetio je i da je Vatikan i do sada imao uticaja na politiku Brisela, gde su i ranije pozdravljali inicijative poglavara...
15.09.2019
[ 19:50 ]
Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever je u pozdravnom govoru na otvaranju školske godine na Univerzitetu „Janoš Šelje“ u Komarnu (Slovačka) izjavio da su narodi Srednje Evrope u stanju da obnove duhovnu samozaštitu Evrope i time ojačaju sposobnost evropske politike da se odbrani. Jedini mađarski univerzitet u Slovačkoj, koji...
14.09.2019
[ 18:35 ]
Beolvasás folyamatban