Izbor iz sadržaja na srpskom
Katalin Novak: Mnogi se interesuju za mađarski model podrške porodicama

Demografska konferencija održana u Budimpešti je privukla mnoge učesnike iz inostranstva, što pokazuje da se mnogi interesuju za mađarski model podrške porodicama – izjavila je državni sekretar zadužen za pitanja porodice i omladine Katalin Novak u emisiji Radija „Košut“.

Govoreći o III Demografskom samitu u Budimpešti, ona je rekla da je cilj konferencije bio da se govori o najvećem izazovu našeg doba, a to je demografija.

„Reč je o tome, ko ćemo biti, koliko će nas biti, kako ćemo živeti ovde u Evropi“ – naglasila je.

Katalin Novak je istakla da vlada pristupa ovom pitanju kroz porodice, a to je bila zajednička tačka i svih predavača, koji su pristigli sa raznih strana sveta – iz dvadeset zemalja –, tojest porodica.

Podrška porodicama nije privatna stvar neke vlade, a vlada i ne mora biti prvenstveni akter. Iako administracija igra značajnu ulogu u obezbeđivanju sistema podrške porodicama, važni su i „saveznici“, a to su crkve i porodične organizacije, kao i javnost, mediji, učesnici umetničkog i naučnog života.

Katalin Novak je još rekla da je zajednička tačka inostranih i mađarskih učesnika savetovanja bila i „seoba naroda“, koja se upravo događa i koja se tiče svih. Zajedničko je gledište učesnika samita: demografski problemi Zapadne Evrope se ne mogu rešiti tako što će se nekontrolisano dati prostora ovoj seobi naroda. (MTI)

Treba računati sa tim da će se migracioni pritisak na južnoj granici permanentno pojačavati, kako se poboljšava vreme, stiže sve više migranata i to organizovano – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Reski, gde je u društvu slovačkog premijera Petera Pelegrinija obišao graničnu ogradu. Mađarski premijer je u izjavi...
13.02.2020
[ 15:58 ]
U debati o migraciji treba zastupati i interese stanovnika Evrope – izjavio je Vojvođanin Andor Deli, poslanik Fidesa u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u okviru debate o humanitarnoj situaciji među migrantima. Poslanik je rekao da je položaj izbeglica na spoljnim granicama EU veoma važna tema, i bitna i iz...
13.02.2020
[ 8:57 ]
Migranti su dobili informacije da je mađarska granica otvorena, vredi poći ovamo, ali to nije istina – izjavio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost Đerđ Bakondi u sredu u jutarnjem programu aktuelnog kanala M1. Glavni savetnik premijera je rekao da su ovi ljudi dezinformacijama poslati na mađarsku granicu, a ona je...
12.02.2020
[ 9:53 ]
Beolvasás folyamatban