Izbor iz sadržaja na srpskom
Katalin Novak: Mnogi se interesuju za mađarski model podrške porodicama

Demografska konferencija održana u Budimpešti je privukla mnoge učesnike iz inostranstva, što pokazuje da se mnogi interesuju za mađarski model podrške porodicama – izjavila je državni sekretar zadužen za pitanja porodice i omladine Katalin Novak u emisiji Radija „Košut“.

Govoreći o III Demografskom samitu u Budimpešti, ona je rekla da je cilj konferencije bio da se govori o najvećem izazovu našeg doba, a to je demografija.

„Reč je o tome, ko ćemo biti, koliko će nas biti, kako ćemo živeti ovde u Evropi“ – naglasila je.

Katalin Novak je istakla da vlada pristupa ovom pitanju kroz porodice, a to je bila zajednička tačka i svih predavača, koji su pristigli sa raznih strana sveta – iz dvadeset zemalja –, tojest porodica.

Podrška porodicama nije privatna stvar neke vlade, a vlada i ne mora biti prvenstveni akter. Iako administracija igra značajnu ulogu u obezbeđivanju sistema podrške porodicama, važni su i „saveznici“, a to su crkve i porodične organizacije, kao i javnost, mediji, učesnici umetničkog i naučnog života.

Katalin Novak je još rekla da je zajednička tačka inostranih i mađarskih učesnika savetovanja bila i „seoba naroda“, koja se upravo događa i koja se tiče svih. Zajedničko je gledište učesnika samita: demografski problemi Zapadne Evrope se ne mogu rešiti tako što će se nekontrolisano dati prostora ovoj seobi naroda. (MTI)

Mađarska i srpska drama narodnog pozorišta u Subotici će za vreme zabrane kretanja svoju publiku zabavljati onlajn produkcijama. Na poziv pozorišta je publika glasala koje predstave želi da vidi na svetskoj mreži. Rukovodilac mađarske drame Petronela Kermeci nam je govorila o tome, šta ih je motivisalo da svoje predstave stave na...
2.04.2020
[ 16:18 ]
Saradnja proizvođača iz Oroma i Čantavira služi za primer, naime poljoprivrednici su danas uzorali zemljani put koji spaja dva sela, dug oko 7 kilometara. To rade već više od 10 godina, da bi ovaj, inače prometan, put bio prolazan. Zemljani put je bio već skoro neupotrebljiv. Čak i za traktore. Poljoprivrednik iz Oroma Norbert Magoši,...
1.04.2020
[ 16:10 ]
Pre trideset godina osnovana je Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, VMDK. Grupa mađarskih intelektualaca iz Vojvodine, na čelu sa Andrašem Agoštonom je osnivanje stranke inicirala 18. decembra 1989-e. To je bila druga pluralistička politička inicijativa u Srbiji. Stranka, prema skraćenici mađarskog naziva VMDK, svoju...
31.03.2020
[ 16:44 ]
Beolvasás folyamatban