Izbor iz sadržaja na srpskom
Evropska unija: Laslo Tročanji kandidovan za komesara EU za proširenje i politiku prema susedima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je predstavila planirani sastav tog tela koji stupa na dužnost u novembru. Bivšem ministru pravosuđa Mađarske Laslu Tročanjiju je namenila resor proširenja EU i politike prema susedima.

Objavljeno je pismo Ursule fon der Lajen upućeno Laslu Tročanjiju. U prvom delu dokumenta od šest stranica ona predstavlja svoju zamisao o budućem funkcionisanju Evropske komisije. Neke dužnosti želi prepustiti osmorici potpredsednika, koji će koordinirati poslove nekih većih oblasti, u bliskoj saradnji sa komesarima, odnosno generalnim sekretarom tela, i svaki komesar će biti član barem jedne takve grupe.

Portfolio namenjen Tročanjiju je nazvala od suštinske važnosti, da bi EU okruživale „stabilne, bezbedne i razvijene“ zemlje, pa je zbog toga potrebno aktivno prisustvo u ovim regionima.

Istakla je da zemljama Zapadnog Balkana treba ponuditi uverljivu perspektivu, što je naročito važno zbog toga, jer je u regionu u značajnoj meri povećan strani uticaj. Treba početi razgovore o pristupu sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a treba ubrzati i strukturalne i institucionalne reforme, fokusirajući se na pravnu državnost, privredni razvoj, reorganizaciju administracije, borbu protiv korupcije i dobrosusedske odnose.

Fon der Lajen je u vezi Turske naglasila da je proces približavanja praktično stao, jer se Ankara konstantno udaljava od EU, ali je saradnja dve strane i dalje izuzetno važna, na primer na planu bezbednosti, migracije, privrede i trgovine.

Osim toga treba jačati odnose sa šest zemalja Istočnog partnerstva, odnosno učiniti efikasnijim realizaciju sporazuma o pristupu sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Predsednica EK je istakla: Tročanji će raditi u suštini pod rukovodstvom glavnog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja, uz podršku uprave za politiku prema susedima i proširenju.

„Radujem se saradnji u ovom uzbudljivom periodu punom ozbiljnih izazova. Naravno možete računati na moju potpunu ličnu i političku podršku prilikom saslušanja pred Evropskim parlamentom i tokom mandata“ – zaključila je svoje pismo bivša nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen.

Na pres konferenciji je, odgovarajući na novinarsko pitanje izjavila: ciljevi Mađarske su jasni, i u skladu su sa stavom EK u vezi integracije Zapadnog Balkana. Dodala je da Tročanji ima veoma dobre veze sa zemljama regiona.

Ovaj resor je do sada imao Austrijanac Johanes Han.

Tročanjijev prethodnik, Tibor Navračić je u ciklusu 2014–2019 bio komesar odgovoran za obrazovanje, kulturu, omladinsku politiku i sport.

Ranije je u štampi objavljeno da bi Tročanji mogao dobiti resor humanitarne pomoći i rešavanje kriznih situacija, koji je po mišljenju stručnjaka manje važan.

Saslušanja u stručnim komisijama Evropskog parlamenta će početi krajem septembra, u toj fazi nije neuobičajeno da se kandidati ili resori odbiju, a o konačnom sastavu Evropske komisije će poslanici glasati u oktobru. Konačnu reč ima Evropski savet koji čine predsednici ili premijeri zemalja članica EU.

Mađarska vlada očekuje novu eru u migracionoj politici

Mađarska vlada očekuje novu eru u migracionoj politici Evropske unije – reagovao je informativni centar administracije Mađarske na najavu Ursule fon der Lajen da je resor proširenja i politike prema susedima namenila Laslu Tročanjiju.

Mađarska vlada ima poverenje u novi sastav Evropske komisije, ali ima i određena očekivanja – naglašeno je u reagovanju. Budimpešta je ubeđena da će nova EK biti izbalansiranija, trezvenija i po pitanju migracione politike. Mađarska očekuje da EU zaustavi imigraciju, zaštiti Evropu nacija i hrišćansku kulturu.

U saopštenju se podvlači: i Laslo Tročanji kao kandidat mađarske vlade i budući komesar EU zastupa te vrednosti.

Polje politike prema susedima i proširenju EU je jedan od najvažnijih portfolija i šansa da se EU ojača novim članicama. Važan cilj je stabilnost balkanskih zemalja, i iz aspekta zaustavljanja migracije.

Poslanička grupa Fides-KDNP pozdravlja Tročanjijevu kandidaturu

Grupa parlamentaraca Fides-KDNP pozdravila je odluku Ursule fon der Lajen da jedan od najvažnijih resora da Laslu Tročanjiju. To je već decenijama jedan od najvažnijih oblasti, naglašavaju parlamentarci.

Ističu da je Mađarska od početka vodeća zemlja u podršci proširenju EU, bila je jedan od najvažnijih saveznika prilikom prijema Hrvatske. Među prioritetnim ciljevima mađarske vlade je i sada integracija zemalja Zapadnog Balkana.

„Ubeđeni smo da se putem proširenja može ostvariti istinsko novo ujedinjenje Evrope“ – stoji u saopštenju.

Laslo Tročanji je međunarodno priznat ekspert. Ima za sobom duge godine diplomatskog iskustva, što ga čini pogodnim za ovu funkciju. (MTI)

Mađarska i srpska drama narodnog pozorišta u Subotici će za vreme zabrane kretanja svoju publiku zabavljati onlajn produkcijama. Na poziv pozorišta je publika glasala koje predstave želi da vidi na svetskoj mreži. Rukovodilac mađarske drame Petronela Kermeci nam je govorila o tome, šta ih je motivisalo da svoje predstave stave na...
2.04.2020
[ 16:18 ]
Saradnja proizvođača iz Oroma i Čantavira služi za primer, naime poljoprivrednici su danas uzorali zemljani put koji spaja dva sela, dug oko 7 kilometara. To rade već više od 10 godina, da bi ovaj, inače prometan, put bio prolazan. Zemljani put je bio već skoro neupotrebljiv. Čak i za traktore. Poljoprivrednik iz Oroma Norbert Magoši,...
1.04.2020
[ 16:10 ]
Pre trideset godina osnovana je Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, VMDK. Grupa mađarskih intelektualaca iz Vojvodine, na čelu sa Andrašem Agoštonom je osnivanje stranke inicirala 18. decembra 1989-e. To je bila druga pluralistička politička inicijativa u Srbiji. Stranka, prema skraćenici mađarskog naziva VMDK, svoju...
31.03.2020
[ 16:44 ]
Beolvasás folyamatban