Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Saradnja Srednje Evrope i Nemačke određuje budućnost EU

Saradnja Srednje Evrope i Nemačke u osnovi određuje budućnost EU – izjavio je Peter Sijarto u Berlinu na Nemačko-mađarskom forumu koji se održava povodom 30. godišnjice otvaranja granice.

Prema mišljenju ministra spoljne trgovine i spoljnih poslova „smo pre trideset godina dokazali da ako Mađari i Nemci rade zajedno, to je dobro za celu Evropu“.

Saradnja Nemačke i Srednje Evrope je naročito važna sada, kada je Evropa suočenja sa mnoštvom izazova – izjavio je Sijarto.

Prijemom srednjeevropskih nacija u EU je Evropa postala mirnija, snažnija i bogatija, nego što je bila, region je postao lokomotivom evropskog rasta, tri od pet privreda koje se najbrže razvijaju su članice višegradske saradnje, a trgovinska razmena tih zemalja sa Nemačkom je za 74 odsto veća od obima nemačko-francuske trgovine – izložio je Sijarto, koji smatra da saradnja Nemačke i Srednje Evrope u osnovi određuje konkurentnost EU i buduće mesto EU u svetu.

Sijarto je naglasio da uniju treba proširiti, a integraciju Zapadnog Balkana ubrzati.

Mađarski ministar je u Berlinu govorio i o tome da u EU prednost treba dati hrišćanskoj kulturi, jer Evropa je izgrađena na hrišćanskim osnovama i vrednostima. (MTI)

Treba računati sa tim da će se migracioni pritisak na južnoj granici permanentno pojačavati, kako se poboljšava vreme, stiže sve više migranata i to organizovano – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Reski, gde je u društvu slovačkog premijera Petera Pelegrinija obišao graničnu ogradu. Mađarski premijer je u izjavi...
13.02.2020
[ 15:58 ]
U debati o migraciji treba zastupati i interese stanovnika Evrope – izjavio je Vojvođanin Andor Deli, poslanik Fidesa u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u okviru debate o humanitarnoj situaciji među migrantima. Poslanik je rekao da je položaj izbeglica na spoljnim granicama EU veoma važna tema, i bitna i iz...
13.02.2020
[ 8:57 ]
Migranti su dobili informacije da je mađarska granica otvorena, vredi poći ovamo, ali to nije istina – izjavio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost Đerđ Bakondi u sredu u jutarnjem programu aktuelnog kanala M1. Glavni savetnik premijera je rekao da su ovi ljudi dezinformacijama poslati na mađarsku granicu, a ona je...
12.02.2020
[ 9:53 ]
Beolvasás folyamatban