Izbor iz sadržaja na srpskom
Sijarto: Saradnja Srednje Evrope i Nemačke određuje budućnost EU

Saradnja Srednje Evrope i Nemačke u osnovi određuje budućnost EU – izjavio je Peter Sijarto u Berlinu na Nemačko-mađarskom forumu koji se održava povodom 30. godišnjice otvaranja granice.

Prema mišljenju ministra spoljne trgovine i spoljnih poslova „smo pre trideset godina dokazali da ako Mađari i Nemci rade zajedno, to je dobro za celu Evropu“.

Saradnja Nemačke i Srednje Evrope je naročito važna sada, kada je Evropa suočenja sa mnoštvom izazova – izjavio je Sijarto.

Prijemom srednjeevropskih nacija u EU je Evropa postala mirnija, snažnija i bogatija, nego što je bila, region je postao lokomotivom evropskog rasta, tri od pet privreda koje se najbrže razvijaju su članice višegradske saradnje, a trgovinska razmena tih zemalja sa Nemačkom je za 74 odsto veća od obima nemačko-francuske trgovine – izložio je Sijarto, koji smatra da saradnja Nemačke i Srednje Evrope u osnovi određuje konkurentnost EU i buduće mesto EU u svetu.

Sijarto je naglasio da uniju treba proširiti, a integraciju Zapadnog Balkana ubrzati.

Mađarski ministar je u Berlinu govorio i o tome da u EU prednost treba dati hrišćanskoj kulturi, jer Evropa je izgrađena na hrišćanskim osnovama i vrednostima. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban