Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Orban primio predsednika Slobodarske partije Austrije
Premijer Mađarske se nada da će Austrija dobiti stabilnu i snažnu vladu, koja će reći ne političkom islamu

Interes Mađarske je da Austrija i ubuduće odlučno odbaci svaki vid terorizma, kaže ne političkom islamu, i pomogne da se Evropa odbrani od migranata – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, nakon što je primio predsednika Slobodarske partije (FPÖ) Austrije Norberta Hofera.

„Po tim pitanjima postoji saglasnost među nama“ – izjavio je premijer na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Ovo je delikatni period, pošto se u Austriji krajem septembra održavaju prevremeni parlamentarni izbori. Rekao je da Mađarska ne želi da se meša u unutrašnje stvari Austrije, ali se nada da će ova susedna zemlja dobiti stabilnu i snažnu vladu.

Norbert Hofer je rekao da veruje u izbornu pobedu i da se nada da će se nastaviti plodna saradnja sa Mađarskom.

Govorio je o i privrednim odnosima, koji su „veoma intenzivni“.

U vezi toga što je izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila kako je Laslu Tročanjiju namenila resor proširenja i politike prema susedima, Viktor Orban je odgovarajući na pitanje rekao: proširenje Evropske unije je lep i veliki zadatak, a Mađari vole takve zadatke.

Laslo Tročanji ima veliko iskustvo, razume suštinu Evrope, ume da pomogne zemljama kandidatima za prijem da bi preuzeli evropske propise, norme i vrednosti – formulisao je.

Orban je istakao: EU očekuje mnogo istorijskih izazova, a jedan od njih – i najvažniji za Mađare – jeste proširenje prema Balkanu. (MTI)

Integracija koja je u toku u regionu Istočne i Srednje Evrope nije samo mogućnost, nego nosi i odgovornost – smatra poljski hungarolog Maćej Šimanovski. Istraživač saradnje u regionu veli da kulturna pozadina potrebna za integraciju postoji, ali su potrebni i praktični koraci. Veliki je problem na primer, da mreža puteva koja spaja...
16.09.2019
[ 16:27 ]
Papa Franjo bi želeo da Srbija što pre pristupi Evropskoj uniji, jer se projekat ujedinjenja Evrope može završiti tek kada se integrišu i zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je za Novosti visoki velikodostojnik Vatikana. Podsetio je i da je Vatikan i do sada imao uticaja na politiku Brisela, gde su i ranije pozdravljali inicijative poglavara...
15.09.2019
[ 19:50 ]
Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever je u pozdravnom govoru na otvaranju školske godine na Univerzitetu „Janoš Šelje“ u Komarnu (Slovačka) izjavio da su narodi Srednje Evrope u stanju da obnove duhovnu samozaštitu Evrope i time ojačaju sposobnost evropske politike da se odbrani. Jedini mađarski univerzitet u Slovačkoj, koji...
14.09.2019
[ 18:35 ]
Beolvasás folyamatban