Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Orban primio predsednika Slobodarske partije Austrije
Premijer Mađarske se nada da će Austrija dobiti stabilnu i snažnu vladu, koja će reći ne političkom islamu
Betűméret:             

Interes Mađarske je da Austrija i ubuduće odlučno odbaci svaki vid terorizma, kaže ne političkom islamu, i pomogne da se Evropa odbrani od migranata – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, nakon što je primio predsednika Slobodarske partije (FPÖ) Austrije Norberta Hofera.

„Po tim pitanjima postoji saglasnost među nama“ – izjavio je premijer na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Ovo je delikatni period, pošto se u Austriji krajem septembra održavaju prevremeni parlamentarni izbori. Rekao je da Mađarska ne želi da se meša u unutrašnje stvari Austrije, ali se nada da će ova susedna zemlja dobiti stabilnu i snažnu vladu.

Norbert Hofer je rekao da veruje u izbornu pobedu i da se nada da će se nastaviti plodna saradnja sa Mađarskom.

Govorio je o i privrednim odnosima, koji su „veoma intenzivni“.

U vezi toga što je izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila kako je Laslu Tročanjiju namenila resor proširenja i politike prema susedima, Viktor Orban je odgovarajući na pitanje rekao: proširenje Evropske unije je lep i veliki zadatak, a Mađari vole takve zadatke.

Laslo Tročanji ima veliko iskustvo, razume suštinu Evrope, ume da pomogne zemljama kandidatima za prijem da bi preuzeli evropske propise, norme i vrednosti – formulisao je.

Orban je istakao: EU očekuje mnogo istorijskih izazova, a jedan od njih – i najvažniji za Mađare – jeste proširenje prema Balkanu. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban