Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Orban primio predsednika Slobodarske partije Austrije
Premijer Mađarske se nada da će Austrija dobiti stabilnu i snažnu vladu, koja će reći ne političkom islamu

Interes Mađarske je da Austrija i ubuduće odlučno odbaci svaki vid terorizma, kaže ne političkom islamu, i pomogne da se Evropa odbrani od migranata – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, nakon što je primio predsednika Slobodarske partije (FPÖ) Austrije Norberta Hofera.

„Po tim pitanjima postoji saglasnost među nama“ – izjavio je premijer na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Ovo je delikatni period, pošto se u Austriji krajem septembra održavaju prevremeni parlamentarni izbori. Rekao je da Mađarska ne želi da se meša u unutrašnje stvari Austrije, ali se nada da će ova susedna zemlja dobiti stabilnu i snažnu vladu.

Norbert Hofer je rekao da veruje u izbornu pobedu i da se nada da će se nastaviti plodna saradnja sa Mađarskom.

Govorio je o i privrednim odnosima, koji su „veoma intenzivni“.

U vezi toga što je izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila kako je Laslu Tročanjiju namenila resor proširenja i politike prema susedima, Viktor Orban je odgovarajući na pitanje rekao: proširenje Evropske unije je lep i veliki zadatak, a Mađari vole takve zadatke.

Laslo Tročanji ima veliko iskustvo, razume suštinu Evrope, ume da pomogne zemljama kandidatima za prijem da bi preuzeli evropske propise, norme i vrednosti – formulisao je.

Orban je istakao: EU očekuje mnogo istorijskih izazova, a jedan od njih – i najvažniji za Mađare – jeste proširenje prema Balkanu. (MTI)

Mađarska i srpska drama narodnog pozorišta u Subotici će za vreme zabrane kretanja svoju publiku zabavljati onlajn produkcijama. Na poziv pozorišta je publika glasala koje predstave želi da vidi na svetskoj mreži. Rukovodilac mađarske drame Petronela Kermeci nam je govorila o tome, šta ih je motivisalo da svoje predstave stave na...
2.04.2020
[ 16:18 ]
Saradnja proizvođača iz Oroma i Čantavira služi za primer, naime poljoprivrednici su danas uzorali zemljani put koji spaja dva sela, dug oko 7 kilometara. To rade već više od 10 godina, da bi ovaj, inače prometan, put bio prolazan. Zemljani put je bio već skoro neupotrebljiv. Čak i za traktore. Poljoprivrednik iz Oroma Norbert Magoši,...
1.04.2020
[ 16:10 ]
Pre trideset godina osnovana je Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, VMDK. Grupa mađarskih intelektualaca iz Vojvodine, na čelu sa Andrašem Agoštonom je osnivanje stranke inicirala 18. decembra 1989-e. To je bila druga pluralistička politička inicijativa u Srbiji. Stranka, prema skraćenici mađarskog naziva VMDK, svoju...
31.03.2020
[ 16:44 ]
Beolvasás folyamatban