Izbor iz sadržaja na srpskom
Budimpešta: Orban primio predsednika Slobodarske partije Austrije
Premijer Mađarske se nada da će Austrija dobiti stabilnu i snažnu vladu, koja će reći ne političkom islamu

Interes Mađarske je da Austrija i ubuduće odlučno odbaci svaki vid terorizma, kaže ne političkom islamu, i pomogne da se Evropa odbrani od migranata – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, nakon što je primio predsednika Slobodarske partije (FPÖ) Austrije Norberta Hofera.

„Po tim pitanjima postoji saglasnost među nama“ – izjavio je premijer na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Ovo je delikatni period, pošto se u Austriji krajem septembra održavaju prevremeni parlamentarni izbori. Rekao je da Mađarska ne želi da se meša u unutrašnje stvari Austrije, ali se nada da će ova susedna zemlja dobiti stabilnu i snažnu vladu.

Norbert Hofer je rekao da veruje u izbornu pobedu i da se nada da će se nastaviti plodna saradnja sa Mađarskom.

Govorio je o i privrednim odnosima, koji su „veoma intenzivni“.

U vezi toga što je izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila kako je Laslu Tročanjiju namenila resor proširenja i politike prema susedima, Viktor Orban je odgovarajući na pitanje rekao: proširenje Evropske unije je lep i veliki zadatak, a Mađari vole takve zadatke.

Laslo Tročanji ima veliko iskustvo, razume suštinu Evrope, ume da pomogne zemljama kandidatima za prijem da bi preuzeli evropske propise, norme i vrednosti – formulisao je.

Orban je istakao: EU očekuje mnogo istorijskih izazova, a jedan od njih – i najvažniji za Mađare – jeste proširenje prema Balkanu. (MTI)

Treba računati sa tim da će se migracioni pritisak na južnoj granici permanentno pojačavati, kako se poboljšava vreme, stiže sve više migranata i to organizovano – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Reski, gde je u društvu slovačkog premijera Petera Pelegrinija obišao graničnu ogradu. Mađarski premijer je u izjavi...
13.02.2020
[ 15:58 ]
U debati o migraciji treba zastupati i interese stanovnika Evrope – izjavio je Vojvođanin Andor Deli, poslanik Fidesa u sredu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, u okviru debate o humanitarnoj situaciji među migrantima. Poslanik je rekao da je položaj izbeglica na spoljnim granicama EU veoma važna tema, i bitna i iz...
13.02.2020
[ 8:57 ]
Migranti su dobili informacije da je mađarska granica otvorena, vredi poći ovamo, ali to nije istina – izjavio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost Đerđ Bakondi u sredu u jutarnjem programu aktuelnog kanala M1. Glavni savetnik premijera je rekao da su ovi ljudi dezinformacijama poslati na mađarsku granicu, a ona je...
12.02.2020
[ 9:53 ]
Beolvasás folyamatban