Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Mađarska je u Evropsku komisiju delegirala sjajnog čoveka

U ličnosti Lasla Tročanjija Mađarska je delegirala sjajnog čoveka u Evropsku komisiju – izjavio je premijer Viktor Orban u jutarnjem programu Radija „Košut“.

U tradicionalnom jutarnjem intervjuu petkom premijer je rekao da Tročanjijevi kritičari jedino mogu da mu zamere da je iz njihovog aspekta „došao sa lošeg mesta, jer je Mađar“. Orban je naglasio važnost portfolija politike prema susedima i proširenju, koji je namenjen mađarskom kandidatu i da se ovaj zadatak odnosi na Zapadni Balkan, Ukrajinu, zemlje Kavkaza, kao i na zemlje Severne Afrike koje su važne iz aspekta migracije.

Naglasio je da očekuje „dodatne vrele trenutke“ tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom, što je najavila i mađarska opozicija.

Ključno pitanje je lična pogodnost, a Mađarska je delegirala sjajnog čoveka, što dokazuje intelektualne, duhovne sposobnosti i snagu mađarske politike i uopšte Mađarske, a na to možemo biti ponosni – rekao je premijer.

Hvalio je dosadašnje zasluge Lasla Tročanjija i istakao da je godinama bio član Venecijanske komisije – stručnog tela za ustavno-pravna pitanja Saveta Evrope.

Viktor Orban je ocenio da su protekli meseci u diplomatiji doneli više povoljnih procesa iz aspekta mađarskih nacionalnih interesa. Ojačale su zemlje Višegradske četvorke, a na čelo Međunarodnog monetarnog fonda će možda stati bugarski kandidat – istakao je.

„Latili smo se velikog posla, kada smo stali uz proširenje“

Govoreći o proširenju Unije on je rekao: „Latili smo se velikog posla, kada smo stali uz proširenje“, jer su mnogi u Zapadnoj Evropi umorni od toga, pa i svoje političke, ekonomske neuspehe objašnjavaju ranijim proširenjima. Istovremeno se može reći da značajan deo razvoja pada na Srednju Evropu.

Dodao je: da se Evropa nije premišljala, da su Makedonija, Crna Gora i Srbija već u Uniji, onda ilegalni imigranti 2015-e ne bi stigli do Nemačke.

Trudiće se da u to ubedi i premijere ostalih zemalja – rekao je Viktor Orban i podsetio da su premijeri V4 u četvrtak u zajedničkom saopštenju izneli svoj stav o podršci proširenju. (MTI)

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1. Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se...
18.10.2019
[ 20:46 ]
Savezna policija je naredila da se pojača kontrola celom dužinom granice, zadatak jedinica je da spreče ilegalne prelaske granice i međunarodni kriminal, kao i da otkriju nove metode krijumčara ljudi – objavio je nemački nedeljnik Der Spiegel. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio: savezna policija u čiji resor spada...
18.10.2019
[ 19:10 ]
Ako novi, pojačani talas migracije iz Turske ne krene prema Siriji, nego prema Evropi, onda će Češka, Poljska i Slovačka pružiti pomoć Mađarskoj u zaštiti granica – izjavio je za agenciju MTI premijerov portparol, nakon što su zemlje V4 održale savetovanje u Briselu, pre početka samita EU. Viktor Orban i premijeri ostalih zemalja...
17.10.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban