Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Mađarska je u Evropsku komisiju delegirala sjajnog čoveka

U ličnosti Lasla Tročanjija Mađarska je delegirala sjajnog čoveka u Evropsku komisiju – izjavio je premijer Viktor Orban u jutarnjem programu Radija „Košut“.

U tradicionalnom jutarnjem intervjuu petkom premijer je rekao da Tročanjijevi kritičari jedino mogu da mu zamere da je iz njihovog aspekta „došao sa lošeg mesta, jer je Mađar“. Orban je naglasio važnost portfolija politike prema susedima i proširenju, koji je namenjen mađarskom kandidatu i da se ovaj zadatak odnosi na Zapadni Balkan, Ukrajinu, zemlje Kavkaza, kao i na zemlje Severne Afrike koje su važne iz aspekta migracije.

Naglasio je da očekuje „dodatne vrele trenutke“ tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom, što je najavila i mađarska opozicija.

Ključno pitanje je lična pogodnost, a Mađarska je delegirala sjajnog čoveka, što dokazuje intelektualne, duhovne sposobnosti i snagu mađarske politike i uopšte Mađarske, a na to možemo biti ponosni – rekao je premijer.

Hvalio je dosadašnje zasluge Lasla Tročanjija i istakao da je godinama bio član Venecijanske komisije – stručnog tela za ustavno-pravna pitanja Saveta Evrope.

Viktor Orban je ocenio da su protekli meseci u diplomatiji doneli više povoljnih procesa iz aspekta mađarskih nacionalnih interesa. Ojačale su zemlje Višegradske četvorke, a na čelo Međunarodnog monetarnog fonda će možda stati bugarski kandidat – istakao je.

„Latili smo se velikog posla, kada smo stali uz proširenje“

Govoreći o proširenju Unije on je rekao: „Latili smo se velikog posla, kada smo stali uz proširenje“, jer su mnogi u Zapadnoj Evropi umorni od toga, pa i svoje političke, ekonomske neuspehe objašnjavaju ranijim proširenjima. Istovremeno se može reći da značajan deo razvoja pada na Srednju Evropu.

Dodao je: da se Evropa nije premišljala, da su Makedonija, Crna Gora i Srbija već u Uniji, onda ilegalni imigranti 2015-e ne bi stigli do Nemačke.

Trudiće se da u to ubedi i premijere ostalih zemalja – rekao je Viktor Orban i podsetio da su premijeri V4 u četvrtak u zajedničkom saopštenju izneli svoj stav o podršci proširenju. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban