Izbor iz sadržaja na srpskom
Narodi Srednje Evrope mogu da obnove duhovnu samozaštitu Evrope

Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever je u pozdravnom govoru na otvaranju školske godine na Univerzitetu „Janoš Šelje“ u Komarnu (Slovačka) izjavio da su narodi Srednje Evrope u stanju da obnove duhovnu samozaštitu Evrope i time ojačaju sposobnost evropske politike da se odbrani.

Jedini mađarski univerzitet u Slovačkoj, koji nosi ime Janoša Šelje, je osnovan pre 15 godina. Na svečanom otvaranju školske godine su bili prisutni brojni političari iz Slovačke i Mađarske, diplomate, crkveni velikodostojnici, rukovodioci drugih visokoškolskih institucija i poznate javne ličnosti.

Laslo Kever je još rekao da početak školske godine u Srednjoj Evropi ne znači samo nastavak obrazovnog rada, nego i šansu da narodi regiona kroz svoje škole i univerzitete osiguraju svoju budućnost u zavičaju.

Navodeći istorijske primere, predsednik mađarskog parlamenta je konstatovao: ranije u Srednjoj Evropi, kada je neko nešto dobio, njegov sused je nešto izgubio. Danas je, međutim, drugačije, i mladim naraštajima je prvi put data spoznaja da njihov zavičaj neće biti bezbedniji ako pobede svoje susede, nego ako narodi Srednje Evrope zajedno, u saradnji pobede ono što danas ugrožava Srednju Evropu.

„Narodi Srednje Evrope mogu pobediti sve što ih ugrožava, ako shvate da je prostor zajednički“ – rekao je Laslo Kever.

„U 21. veku u borbi za politiku i vrednosti, bez sposobnosti duhovne samozaštite, Evropa i Evropljani su osuđeni na propast“ – formulisao je Kever. Samo iz duhovne samozaštite sledi politička samozaštita, koja može zaštititi Evropu, i zbog toga je odgovornost država i pedagoga da njihove obrazovne institucije jačaju spremnost i sposobnost duhovne samozaštite. To je preduslov opstanka u 21. veku.

Rektor univerzitete Đerđ Juhas je u pozdravnom govoru istakao da je osnivanjem ove institucije ostvaren san mađarske zajednice u Slovačkoj, a proteklih 15 godina su potvrdile opravdanost njenog postojanja.

Slovački parlament je odobrio zakon o osnivanju univerziteta 2003-e godine, a institucija je počela sa radom 2004-e. Do sada je izdato više od osam hiljada diploma, ove godine ima 1400 studenata na osnovnim studijama, i skoro 400 na masteru, a dvadesetoro pripremaju doktorske disertacije. (MTI)

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1. Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se...
18.10.2019
[ 20:46 ]
Savezna policija je naredila da se pojača kontrola celom dužinom granice, zadatak jedinica je da spreče ilegalne prelaske granice i međunarodni kriminal, kao i da otkriju nove metode krijumčara ljudi – objavio je nemački nedeljnik Der Spiegel. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio: savezna policija u čiji resor spada...
18.10.2019
[ 19:10 ]
Ako novi, pojačani talas migracije iz Turske ne krene prema Siriji, nego prema Evropi, onda će Češka, Poljska i Slovačka pružiti pomoć Mađarskoj u zaštiti granica – izjavio je za agenciju MTI premijerov portparol, nakon što su zemlje V4 održale savetovanje u Briselu, pre početka samita EU. Viktor Orban i premijeri ostalih zemalja...
17.10.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban