Izbor iz sadržaja na srpskom
Narodi Srednje Evrope mogu da obnove duhovnu samozaštitu Evrope

Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kever je u pozdravnom govoru na otvaranju školske godine na Univerzitetu „Janoš Šelje“ u Komarnu (Slovačka) izjavio da su narodi Srednje Evrope u stanju da obnove duhovnu samozaštitu Evrope i time ojačaju sposobnost evropske politike da se odbrani.

Jedini mađarski univerzitet u Slovačkoj, koji nosi ime Janoša Šelje, je osnovan pre 15 godina. Na svečanom otvaranju školske godine su bili prisutni brojni političari iz Slovačke i Mađarske, diplomate, crkveni velikodostojnici, rukovodioci drugih visokoškolskih institucija i poznate javne ličnosti.

Laslo Kever je još rekao da početak školske godine u Srednjoj Evropi ne znači samo nastavak obrazovnog rada, nego i šansu da narodi regiona kroz svoje škole i univerzitete osiguraju svoju budućnost u zavičaju.

Navodeći istorijske primere, predsednik mađarskog parlamenta je konstatovao: ranije u Srednjoj Evropi, kada je neko nešto dobio, njegov sused je nešto izgubio. Danas je, međutim, drugačije, i mladim naraštajima je prvi put data spoznaja da njihov zavičaj neće biti bezbedniji ako pobede svoje susede, nego ako narodi Srednje Evrope zajedno, u saradnji pobede ono što danas ugrožava Srednju Evropu.

„Narodi Srednje Evrope mogu pobediti sve što ih ugrožava, ako shvate da je prostor zajednički“ – rekao je Laslo Kever.

„U 21. veku u borbi za politiku i vrednosti, bez sposobnosti duhovne samozaštite, Evropa i Evropljani su osuđeni na propast“ – formulisao je Kever. Samo iz duhovne samozaštite sledi politička samozaštita, koja može zaštititi Evropu, i zbog toga je odgovornost država i pedagoga da njihove obrazovne institucije jačaju spremnost i sposobnost duhovne samozaštite. To je preduslov opstanka u 21. veku.

Rektor univerzitete Đerđ Juhas je u pozdravnom govoru istakao da je osnivanjem ove institucije ostvaren san mađarske zajednice u Slovačkoj, a proteklih 15 godina su potvrdile opravdanost njenog postojanja.

Slovački parlament je odobrio zakon o osnivanju univerziteta 2003-e godine, a institucija je počela sa radom 2004-e. Do sada je izdato više od osam hiljada diploma, ove godine ima 1400 studenata na osnovnim studijama, i skoro 400 na masteru, a dvadesetoro pripremaju doktorske disertacije. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban