Izbor iz sadržaja na srpskom
Klima: Priroda će uzvratiti udarac, ako ovako nastavimo, upozorava generalni sekretar OUN

Cilj klimatskog sporazuma iz Pariza je bio da se zaustavi globalno zagrevanje, da bi povećanje temperature ostalo ispod 2 stepena u odnosu na nivo od pre industrijalizacije. Tri godine kasnije se čini da je efekat staklene bašte izmakao kontroli.

Generalni sekretar OUN Antonio Guteres je izjavio: „prirodu ne možemo izigrati, jer će priroda uzvratiti udarac, a to je veoma ozbiljan problem“.

Prema sporazumu iz Pariza svaka zemlja sama odlučuje, u kolikoj meri će doprineti smanjenju globalnog zagrevanja. Ako ne smanjimo korišćenje fosilnih goriva i zagađivanje atmosfere, u sledećem veku će prosečna temperatura biti viša za 7 stepeni, što može dovesti u pitanje opstanak čovečanstva.

I povećanje od 2 stepena šteti ekosistemu, ali se najradikalnijim merama može postići. Istraživači klime upozoravaju da celo društvo mora podržati zaštitu klime i doprineti smanjenju emisije materija koje zagađuju atmosferu.

Prema Blumbergovom izveštaju se obnovljivim izvorima energije na globalnom nivou proizvodi samo oko deset odsto struje. Za to vreme je emisija fosilnih gasova porasla za 2 odsto, dakle da je zagađenje 15 puta veće od onoga što se uštedelo obnovljivim izvorima energije. (euronews)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban