Izbor iz sadržaja na srpskom
Klima: Priroda će uzvratiti udarac, ako ovako nastavimo, upozorava generalni sekretar OUN

Cilj klimatskog sporazuma iz Pariza je bio da se zaustavi globalno zagrevanje, da bi povećanje temperature ostalo ispod 2 stepena u odnosu na nivo od pre industrijalizacije. Tri godine kasnije se čini da je efekat staklene bašte izmakao kontroli.

Generalni sekretar OUN Antonio Guteres je izjavio: „prirodu ne možemo izigrati, jer će priroda uzvratiti udarac, a to je veoma ozbiljan problem“.

Prema sporazumu iz Pariza svaka zemlja sama odlučuje, u kolikoj meri će doprineti smanjenju globalnog zagrevanja. Ako ne smanjimo korišćenje fosilnih goriva i zagađivanje atmosfere, u sledećem veku će prosečna temperatura biti viša za 7 stepeni, što može dovesti u pitanje opstanak čovečanstva.

I povećanje od 2 stepena šteti ekosistemu, ali se najradikalnijim merama može postići. Istraživači klime upozoravaju da celo društvo mora podržati zaštitu klime i doprineti smanjenju emisije materija koje zagađuju atmosferu.

Prema Blumbergovom izveštaju se obnovljivim izvorima energije na globalnom nivou proizvodi samo oko deset odsto struje. Za to vreme je emisija fosilnih gasova porasla za 2 odsto, dakle da je zagađenje 15 puta veće od onoga što se uštedelo obnovljivim izvorima energije. (euronews)

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1. Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se...
18.10.2019
[ 20:46 ]
Savezna policija je naredila da se pojača kontrola celom dužinom granice, zadatak jedinica je da spreče ilegalne prelaske granice i međunarodni kriminal, kao i da otkriju nove metode krijumčara ljudi – objavio je nemački nedeljnik Der Spiegel. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio: savezna policija u čiji resor spada...
18.10.2019
[ 19:10 ]
Ako novi, pojačani talas migracije iz Turske ne krene prema Siriji, nego prema Evropi, onda će Češka, Poljska i Slovačka pružiti pomoć Mađarskoj u zaštiti granica – izjavio je za agenciju MTI premijerov portparol, nakon što su zemlje V4 održale savetovanje u Briselu, pre početka samita EU. Viktor Orban i premijeri ostalih zemalja...
17.10.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban