Izbor iz sadržaja na srpskom
Dan mađarske drame

Dan mađarske drame se održava od 1984. godine, u čast praizvedbe dela Čovekova tragedija Imrea Madača, koja je održana 21. septembra 1883-e godine.

Savez pisaca Mađarske je predložio da ovaj datum bude praznik mađarske drame. Ovom inicijativom su želeli ukazati na vrednosti dramske književnosti i podstaknuti pisce da stvaraju u tom žanru.

Imre Madač je svoje glavno delo počeo pisati 17. februara 1859., objavljeno je u januaru 1862. To je jedno od dela mađarske književnosti koja je najteźe tumačiti, dramska poema razmišljanja o sudbini čovečanstva, koju svakom novom inscenacijom pokušavaju odgonetnuti, tumačiti.

Praizvedba je održana skoro dvadeset godina posle Madačeve smrti, 21. septembra 1883., u Narodnom pozorištu u Budimpešti. Doživela je veliki uspeh, čemu je doprinela i tehnička opremljenost pozornice, naime prvi put primenjeno svetlo, spuštena bina i neke druge novine. Bili su odlični i glumci: Imre Nađ, Mari Jasai i početnik Laslo Đeneš u ulozi Lucifera, koji je do kraja života zadržao tu ulogu u Narodnom pozorištu.

Od tada je Čovekova tragedija prikazana u brojnim mađarskim i inostranim pozorištima, sa najslavnijim glumcima svoje epohe. Posle drugog svetskog rata je zabranjena, komunistički režim ju je dozvolio tek od 1957-e godine. Novo Narodno pozorište u Budimpešti je otvoreno 2002-e svežom, potpuno drugačije režiranom predstavom Čovekove tragedije.

Povodom Dana mađarske drame se predaju brojna pozorišna priznanja, a teatri pripremaju svečane programe. (MTVA Sajtóadatbank)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban