Izbor iz sadržaja na srpskom
Dan mađarske drame

Dan mađarske drame se održava od 1984. godine, u čast praizvedbe dela Čovekova tragedija Imrea Madača, koja je održana 21. septembra 1883-e godine.

Savez pisaca Mađarske je predložio da ovaj datum bude praznik mađarske drame. Ovom inicijativom su želeli ukazati na vrednosti dramske književnosti i podstaknuti pisce da stvaraju u tom žanru.

Imre Madač je svoje glavno delo počeo pisati 17. februara 1859., objavljeno je u januaru 1862. To je jedno od dela mađarske književnosti koja je najteźe tumačiti, dramska poema razmišljanja o sudbini čovečanstva, koju svakom novom inscenacijom pokušavaju odgonetnuti, tumačiti.

Praizvedba je održana skoro dvadeset godina posle Madačeve smrti, 21. septembra 1883., u Narodnom pozorištu u Budimpešti. Doživela je veliki uspeh, čemu je doprinela i tehnička opremljenost pozornice, naime prvi put primenjeno svetlo, spuštena bina i neke druge novine. Bili su odlični i glumci: Imre Nađ, Mari Jasai i početnik Laslo Đeneš u ulozi Lucifera, koji je do kraja života zadržao tu ulogu u Narodnom pozorištu.

Od tada je Čovekova tragedija prikazana u brojnim mađarskim i inostranim pozorištima, sa najslavnijim glumcima svoje epohe. Posle drugog svetskog rata je zabranjena, komunistički režim ju je dozvolio tek od 1957-e godine. Novo Narodno pozorište u Budimpešti je otvoreno 2002-e svežom, potpuno drugačije režiranom predstavom Čovekove tragedije.

Povodom Dana mađarske drame se predaju brojna pozorišna priznanja, a teatri pripremaju svečane programe. (MTVA Sajtóadatbank)

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1. Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se...
18.10.2019
[ 20:46 ]
Savezna policija je naredila da se pojača kontrola celom dužinom granice, zadatak jedinica je da spreče ilegalne prelaske granice i međunarodni kriminal, kao i da otkriju nove metode krijumčara ljudi – objavio je nemački nedeljnik Der Spiegel. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio: savezna policija u čiji resor spada...
18.10.2019
[ 19:10 ]
Ako novi, pojačani talas migracije iz Turske ne krene prema Siriji, nego prema Evropi, onda će Češka, Poljska i Slovačka pružiti pomoć Mađarskoj u zaštiti granica – izjavio je za agenciju MTI premijerov portparol, nakon što su zemlje V4 održale savetovanje u Briselu, pre početka samita EU. Viktor Orban i premijeri ostalih zemalja...
17.10.2019
[ 22:39 ]
Beolvasás folyamatban