Izbor iz sadržaja na srpskom
Karačonj: Isključivo autonomija samouprava može biti protivteža sadašnjoj vlasti
Betűméret:             

Isključivo autonomija samouprava izgrađenih na lokalnim zajednicama može biti protivteža koncentrisanoj vlasti sadašnje mađarske vlade – izjavio je zajednički kandidat opozicije za glavnog gradonačelnika Budimpešte Gergelj Karačonj.

U predavanju na konferenciji Pokreta mađarske solidarnosti pod naslovom Dan levičarskih odgovora on je rekao da se demokratsko takmičenje u Mađarskoj samo izdaleka čini stvarnim, iza kulisa se u stvari odvija veoma neravnopravno društveno i političko takmičenje. U takvoj situaciji se koncentracija vlasti na vladinoj strani veoma teško može prekinuti političkim sredstvima, pa se današnji režim slobodno može nazvati partijskom državom.

Naglasio je da u jednoj idealnoj takmičarskoj demokratiji gradonačelnici iz redova vladine stranke hrabro ulaze u konflikt sa kabinetom u interesu odbrane svojih lokalnih zajednica. Nasuprot tome gradonačelnici Fidesa se „stapaju sa režimom“ i ne istupaju protivno interesima vlade, ni u slučaju da time ugroze svoj reizbor.

Gergelj Karačonj smatra da je u takvoj situaciji ulog lokalnih izbora da se zaštite preostale društvene autonomije, odnosno da li će građanima uspeti izabrati rukovodioce koji će ih zaista zastupati.

Zadatak opozicije nije da pobedi na izborima, da bi uspostavila ravnotežu vlasti nasuprot vladi, nego da pomogne obnovu samouprave lokalnih zajednica.

Kandidat opozicije za glavnog gradonačelnika Budimpešte je o tome rekao da desničarski populizam manipuliše usamljenim i zastrašenim društvenim slojevima, a da levica istovremeno mora pokazati – oslanjajući se na društvenu solidarnost – da se u politici lokalnih samouprava radi o zajednicama u kojima se ljudi poštuju i žive bezbedno. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban