Izbor iz sadržaja na srpskom
Karačonj: Isključivo autonomija samouprava može biti protivteža sadašnjoj vlasti

Isključivo autonomija samouprava izgrađenih na lokalnim zajednicama može biti protivteža koncentrisanoj vlasti sadašnje mađarske vlade – izjavio je zajednički kandidat opozicije za glavnog gradonačelnika Budimpešte Gergelj Karačonj.

U predavanju na konferenciji Pokreta mađarske solidarnosti pod naslovom Dan levičarskih odgovora on je rekao da se demokratsko takmičenje u Mađarskoj samo izdaleka čini stvarnim, iza kulisa se u stvari odvija veoma neravnopravno društveno i političko takmičenje. U takvoj situaciji se koncentracija vlasti na vladinoj strani veoma teško može prekinuti političkim sredstvima, pa se današnji režim slobodno može nazvati partijskom državom.

Naglasio je da u jednoj idealnoj takmičarskoj demokratiji gradonačelnici iz redova vladine stranke hrabro ulaze u konflikt sa kabinetom u interesu odbrane svojih lokalnih zajednica. Nasuprot tome gradonačelnici Fidesa se „stapaju sa režimom“ i ne istupaju protivno interesima vlade, ni u slučaju da time ugroze svoj reizbor.

Gergelj Karačonj smatra da je u takvoj situaciji ulog lokalnih izbora da se zaštite preostale društvene autonomije, odnosno da li će građanima uspeti izabrati rukovodioce koji će ih zaista zastupati.

Zadatak opozicije nije da pobedi na izborima, da bi uspostavila ravnotežu vlasti nasuprot vladi, nego da pomogne obnovu samouprave lokalnih zajednica.

Kandidat opozicije za glavnog gradonačelnika Budimpešte je o tome rekao da desničarski populizam manipuliše usamljenim i zastrašenim društvenim slojevima, a da levica istovremeno mora pokazati – oslanjajući se na društvenu solidarnost – da se u politici lokalnih samouprava radi o zajednicama u kojima se ljudi poštuju i žive bezbedno. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban