Izbor iz sadržaja na srpskom
Peter Sijarto: Pozitivni gestovi prema Mađarima u Erdelju bi doprineli jačanju rumunsko-mađarskih odnosa
Od bliske saradnje bi profitirale i Rumunija i Mađarska

Da dve zemlje neguju bližu saradnju, to bi bilo korisno kako za Rumuniju, tako i za Mađarsku, i time bi ojačala i Srednja Evropa – izjavio je Peter Sijarto. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske je o tome govorio u Aradu na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom RMDS Hunorom Kelemenom.

Sijarto je izjavio da bi pozitivni gestovi prema Mađarima u Erdelju doprineli jačanju odnosa dve zemlje i njihove uloge u Srednjoj Evropi. Rekao je: Mađarska u rumunskoj zajednici koja živi na njenoj teritoriji vidi značajne resurse, i konstantno radi na njenom jačanju.

„To bismo očekivali i od rumunskog političkog rukovodstva prema Mađarima u Erdelju“ – dodao je Sijarto.

Izjavio je da bi mađarska strana volela da rumunska vlada ne sprečava i ne odlaže stručne pregovore o vojnom groblju Valea Uzului koje je u proteklo vreme izazvalo ozbiljnu napetost, i da delegira odgovarajuće partnere za dijalog. „A naročito očekujemo od rumunske vlade da spreči dalje provokacije“ – naglasio je, aludirajući na nameru rumunskih nacionalističkih organizacija, koje su za 25. oktobar zakazale novi miting kog tog groblja.

Značajno bi doprinelo poboljšanju bilateralnih odnosa da rumunska strana u skladu sa sopstvenim zakonima reši povraćaj imovine Mađara, koja je konfiskovana od strane komunističke vlasti, odnosno formiranje mađarskog medicinskog fakulteta u Targu Murešu.

Sijarto je rekao: sada bi bila potrebna što efikasnija i što bliža rumunsko-mađarska saradnja, jer se uloga Srednje Evrope povećava u Evropi, pa bi obe strane profitirale od toga.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on je istakao: ako je Mađarska uspela da uspostavi istorijske prijateljske odnose sa Srbijom, i ako je uspela da normalizuje odnose sa Slovačkom, to bi trebalo da uspe i sa Rumunijom.

Nije želeo komentirati to što su rumunski poslanici Evropskog parlamenta predložili zamenu portfolija evropskih komesara namenjenih Mađarskoj i Rumuniji. Primetio je pak, da je revoltiran i smatra uvredom za evropsku demokratiju što su rumunski i mađarski kandidati za komesare odbijeni na političkoj osnovi.

Predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (RMDS) Hunor Kelemen je izjavio: Peter Sijarto svaku posetu Rumuniji koristi da bi dobio uvid u položaj mađarske zajednice. Prema njegovoj proceni se izazovi sledećih godina neće bitno promeniti za Mađare u Erdelju.

„I mi želimo bolju zemlju, takvu u kojoj će se poštovati naša zajednica, jezik, kultura, i mi poštujemo većinu, i pokušavamo da zajednički gradimo budućnost“ – rekao je Hunor Kelemen. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban