Izbor iz sadržaja na srpskom
Peter Sijarto: Pozitivni gestovi prema Mađarima u Erdelju bi doprineli jačanju rumunsko-mađarskih odnosa
Od bliske saradnje bi profitirale i Rumunija i Mađarska

Da dve zemlje neguju bližu saradnju, to bi bilo korisno kako za Rumuniju, tako i za Mađarsku, i time bi ojačala i Srednja Evropa – izjavio je Peter Sijarto. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske je o tome govorio u Aradu na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom RMDS Hunorom Kelemenom.

Sijarto je izjavio da bi pozitivni gestovi prema Mađarima u Erdelju doprineli jačanju odnosa dve zemlje i njihove uloge u Srednjoj Evropi. Rekao je: Mađarska u rumunskoj zajednici koja živi na njenoj teritoriji vidi značajne resurse, i konstantno radi na njenom jačanju.

„To bismo očekivali i od rumunskog političkog rukovodstva prema Mađarima u Erdelju“ – dodao je Sijarto.

Izjavio je da bi mađarska strana volela da rumunska vlada ne sprečava i ne odlaže stručne pregovore o vojnom groblju Valea Uzului koje je u proteklo vreme izazvalo ozbiljnu napetost, i da delegira odgovarajuće partnere za dijalog. „A naročito očekujemo od rumunske vlade da spreči dalje provokacije“ – naglasio je, aludirajući na nameru rumunskih nacionalističkih organizacija, koje su za 25. oktobar zakazale novi miting kog tog groblja.

Značajno bi doprinelo poboljšanju bilateralnih odnosa da rumunska strana u skladu sa sopstvenim zakonima reši povraćaj imovine Mađara, koja je konfiskovana od strane komunističke vlasti, odnosno formiranje mađarskog medicinskog fakulteta u Targu Murešu.

Sijarto je rekao: sada bi bila potrebna što efikasnija i što bliža rumunsko-mađarska saradnja, jer se uloga Srednje Evrope povećava u Evropi, pa bi obe strane profitirale od toga.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on je istakao: ako je Mađarska uspela da uspostavi istorijske prijateljske odnose sa Srbijom, i ako je uspela da normalizuje odnose sa Slovačkom, to bi trebalo da uspe i sa Rumunijom.

Nije želeo komentirati to što su rumunski poslanici Evropskog parlamenta predložili zamenu portfolija evropskih komesara namenjenih Mađarskoj i Rumuniji. Primetio je pak, da je revoltiran i smatra uvredom za evropsku demokratiju što su rumunski i mađarski kandidati za komesare odbijeni na političkoj osnovi.

Predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (RMDS) Hunor Kelemen je izjavio: Peter Sijarto svaku posetu Rumuniji koristi da bi dobio uvid u položaj mađarske zajednice. Prema njegovoj proceni se izazovi sledećih godina neće bitno promeniti za Mađare u Erdelju.

„I mi želimo bolju zemlju, takvu u kojoj će se poštovati naša zajednica, jezik, kultura, i mi poštujemo većinu, i pokušavamo da zajednički gradimo budućnost“ – rekao je Hunor Kelemen. (MTI)

Papa Franjo poziva na promenu načina života i ishrane u poruci objavljenoj povodom Svetskog dana hrane, da bi se rešila protivrečnost da u jednom delu sveta ljudi gladuju, a drugde su pothranjeni. Poglavar rimokatoličke crkve smatra da je poremećen odnos između hrane i ishrane, za šta je kriv mentalitet svetske privrede, koja po svaku...
16.10.2019
[ 18:16 ]
Mađarska je karika koja može spojiti Savet turkofonskih država sa Evropom – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u Bakuu, na VII samitu Saveta turkofonskih država. Mađarska se trenutno bori za to da u sledećem sastavu Evropske komisije dobije portfolio proširenja i politike prema susedima, rekao je. „Šanse nisu loše, ali...
15.10.2019
[ 13:27 ]
Mađarski premijer Viktor Orban je vodio bilateralne razgovore sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Bakuu, gde su obojica stigli na sastanak Saveta turkofonskih država. Posle susreta je portparol mađarskog premijera izjavio: turski predsednik se zahvalio na tome da je nedavno u Budimpešti otvorena prva evropska kancelarija...
14.10.2019
[ 20:23 ]
Beolvasás folyamatban