Izbor iz sadržaja na srpskom
Nauka: Držanje psa umanjuje za četvrtinu smrtnost iz bilo kog razloga

Držanje psa smanjuje skoro za četvrtinu rizik smrti iz bilo kog razloga – pokazuje najnovija obimna analiza, koju su istraživači publikovali u časopisu Američke asocijacije za srce, American Heart Association.

Stručnjaci su obradili deset studija i analizirali podatke više od 3,8 miliona ljudi starijih od 18 godina. Devet od deset studija se odnosilo na upoređivanje smrtnosti iz bilo kog razloga između onih koji su imali psa i onih koji nisu, a četiri studije su se bavile srazmerom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti između dve grupe – objavio je zdravstveni portal MedicalXpress.

Prema rezultatima je smrtnost kod onih koji su držali psa u odnosu na druge bila manja za 24 odsto u slučaju smrti iz bilo kog razloga, za 65 odsto posle preživljenog infarkta i za 31 odsto u slučaju smrti od kardiovaskularnih bolesti.

„Ranija istraživanja su pokazala da postoji veza između držanja psa i intenzivne fizičke aktivnosti, niskog krvnog pritiska i boljeg nivoa holesterola“ – izjavila je saradnica Univerziteta u Torontu Kerolajn Kramer. Povodom toga je istakla da je bilo za očekivati da će se pokazati kako oni koji drže psa žive duže i da su izloženi manjem riziku od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Sledeći korak će biti istraživanje o tome, kako deluje na srce i vaskularni sistem čoveka, ako posvoji psa, odnosno kakve pozitivne socijalne i psihološke efekte ima držanje psa.

U časopisu Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes je objavljena jedna druga studija o temi, u kojoj su upoređivani podaci Šveđana između 40 i 85 godina starosti, koji su 2001-2002-e doživeli moždani udar.

Rezultati su pokazali da je smrtnost posle bolničkog lečenja nakon infarkta među onima koji žive sami sa psom bila manja za 33 odsto, a kod onih koji žive sa partnerom ili detetom za 15 odsto, nego kod onih koji nemaju psa.

Posle bolničkog lečenje nakon moždanog udara je smrtnost među onima koji žive sami sa psom bila manja za 27 odsto, a kod onih koji žive sa partnerom ili detetom za 12 odsto, nego kod onih koji nemaju psa. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban