Izbor iz sadržaja na srpskom
Svet: Nemačka pojačala kontrolu svojih granica

Savezna policija je naredila da se pojača kontrola celom dužinom granice, zadatak jedinica je da spreče ilegalne prelaske granice i međunarodni kriminal, kao i da otkriju nove metode krijumčara ljudi – objavio je nemački nedeljnik Der Spiegel.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je izjavio: savezna policija u čiji resor spada kontrola granica je počela realizaciju odluke ministra Horsta Zehofera, na osnovu koje se za novih šest meseci produžuje stalna kontrola na nemačko-austrijskoj granici, kao i tzv. dubinska kontrola u graničnom pojasu.

Der Spiegel piše da se intenzivira kontrola na granici sa Švajcarskom, Holandijom i Češkom, i obratiće se posebna pažnja na međunarodne autobuske linije. Na međunarodnim aerodromima se detaljnije kontrolišu putnici koji stižu iz Grčke, jer mnogi migranti pokušavaju sa lažnim papirima, redovnim letovima da uđu u Nemačku, gde onda traže azil.

Nemačka savezna policija je u periodu od januara do avgusta registrovala 26 490 ilegalnih prelazaka granice. U isto vreme je predato 98 428 molbi za azil, što je manje za 11,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na granici prema Austriji – preko koje stiže značajan deo migranata sa tzv. balkanske rute i iz pravca Italije – privremena kontrola je uspostavljena u septembru 2015-e godine. (MTI)

U Domu kulture u Tordi je otvorena izuzetna izložba: 50 fotografija velikog formata predstavljaju eksponate Muzeja zabavišta iz Martonvašara (Mađarska), koje evociraju uspomenu na „Vrt anđela“, instituciju koju je za najmlađe osnovala Terez Brunsvik. Terez Brunsvik je shvatila koliko je za decu važno vaspitanje, i daleke 1828-e godine...
13.11.2019
[ 19:23 ]
Povodom Dana mađarskog jezika danas se održava svečanost Saveza za negovanje jezika u Budimpešti, a kulturni tv-kanal M5 celog dana emituje prigodne programe, da bi se ukazalo na važnost maternjeg jezika. Savez za negovanje jezika od 2011-e po osmi put održava gala program na ovaj dan, kao uspomenu na to da je 13. novembra 1844-e donet...
13.11.2019
[ 13:16 ]
Krajem godine, u periodu božićnih i novogodišnjih praznika će se brže prelaziti preko srpsko-mađarske granice – izjavio je u emisiji Subotičkog mađarskog radija Ištvan Pastor. „Ovaj period između 15. decembra i 15. januara bi bio dobar da se dobro pokažu novine u olakšavanju i bržem prelazu granice, jer bi onda možda ostale u...
12.11.2019
[ 22:40 ]
Beolvasás folyamatban