Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Nacionalni praznik konjičkog sporta

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1.

Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se gradi oko Trga Heroja.

„Nacionalna smotra privlači onaj krug koji ne spada u vrh konjičkog sporta, ali ovde dobija šansu da na jednom od najlepših trgova u zemlji jaše i predstavlja svoje naselje“ – naglasio je direktor.

I ove godine se za takmičenje kvalifikovalo 72 konjanika, koji predstavljaju isto toliko naselja iz Mađarske i van granica. Svečano otvaranje će biti u subotu u podne, pa počinju kvalifikacije u raznim takmičarskim kategorijama, a između trka će publika moći gledati istorijsku paradu, akrobatske nastupe sa konjima, kolima, strelcima. Kao novina održaće se smotra autohtonih mađarskih pasjih rasa komondor i kuvas.

Uveče će u srcu glavnog grada zaživeti svet Hortobađa i puste.

U nedelju programi počinju ranije, u 10 časova, kada će i deca doći na svoje, a finale konjičkog takmičenja se očekuje uveče, kada će događaj uživo prenositi televizija M1. (MTI)

Nadajmo se da će prilikom posete Mađarskoj zamenika ukrajinskog premijera u martu uspeti približiti stavove o pravima manjina u Ukrajini, naime trenutna situacija je neprihvatljiva i znači teško kršenje prava – izjavio je Peter Sijarto u četvrtak na plenarnoj sednici OUN. Ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske je...
20.02.2020
[ 17:21 ]
Prema rezultatima najnovije ankete francuskog zavoda za istraživanje javnog mnjenja „Ifop“, 65 odsto ispitanih smatra da će francuska civilizacija nestati. Dakle više od 6 Francuza od 10 ne veruje da će francuska kultura i nacija opstati u današnjem obliku. Uz to, trećina njih smatra da će se to desiti u roku od 20 godina, dramatično i...
19.02.2020
[ 21:45 ]
Tokom januara i februara je na mađarskoj granici zabeleženo 5500 pokušaja ilegalnog prelaska, što je značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine – izjavio je premijerov glavni savetnik za unutrašnju bezbednost Đerđ Bakondi u intervjuu kanalu M1. Glavni savetnik je rekao da odbijanje ovih pokušaja znači veliko...
19.02.2020
[ 20:16 ]
Beolvasás folyamatban