Izbor iz sadržaja na srpskom
Mađarska: Nacionalni praznik konjičkog sporta

U subotu u Budimpešti počinje spektakl konjičkog sporta, koji je za 12 godina postojanja izrastao u praznik cele zemlje – izjavio je direktor manifestacije Krištof Soćori Nađ aktuelnom kanalu M1.

Ove godine se smotra konjičkog sporta održava mesec dana kasnije od uobičajenog datuma, 19. i 20. oktobra na specijalnom terenu koji se gradi oko Trga Heroja.

„Nacionalna smotra privlači onaj krug koji ne spada u vrh konjičkog sporta, ali ovde dobija šansu da na jednom od najlepših trgova u zemlji jaše i predstavlja svoje naselje“ – naglasio je direktor.

I ove godine se za takmičenje kvalifikovalo 72 konjanika, koji predstavljaju isto toliko naselja iz Mađarske i van granica. Svečano otvaranje će biti u subotu u podne, pa počinju kvalifikacije u raznim takmičarskim kategorijama, a između trka će publika moći gledati istorijsku paradu, akrobatske nastupe sa konjima, kolima, strelcima. Kao novina održaće se smotra autohtonih mađarskih pasjih rasa komondor i kuvas.

Uveče će u srcu glavnog grada zaživeti svet Hortobađa i puste.

U nedelju programi počinju ranije, u 10 časova, kada će i deca doći na svoje, a finale konjičkog takmičenja se očekuje uveče, kada će događaj uživo prenositi televizija M1. (MTI)

U Domu kulture u Tordi je otvorena izuzetna izložba: 50 fotografija velikog formata predstavljaju eksponate Muzeja zabavišta iz Martonvašara (Mađarska), koje evociraju uspomenu na „Vrt anđela“, instituciju koju je za najmlađe osnovala Terez Brunsvik. Terez Brunsvik je shvatila koliko je za decu važno vaspitanje, i daleke 1828-e godine...
13.11.2019
[ 19:23 ]
Povodom Dana mađarskog jezika danas se održava svečanost Saveza za negovanje jezika u Budimpešti, a kulturni tv-kanal M5 celog dana emituje prigodne programe, da bi se ukazalo na važnost maternjeg jezika. Savez za negovanje jezika od 2011-e po osmi put održava gala program na ovaj dan, kao uspomenu na to da je 13. novembra 1844-e donet...
13.11.2019
[ 13:16 ]
Krajem godine, u periodu božićnih i novogodišnjih praznika će se brže prelaziti preko srpsko-mađarske granice – izjavio je u emisiji Subotičkog mađarskog radija Ištvan Pastor. „Ovaj period između 15. decembra i 15. januara bi bio dobar da se dobro pokažu novine u olakšavanju i bržem prelazu granice, jer bi onda možda ostale u...
12.11.2019
[ 22:40 ]
Beolvasás folyamatban