Izbor iz sadržaja na srpskom
Ader: Ciljevi održivog razvoja se ne mogu postići bez vode

Ciljevi održivog razvoja koje je postavila OUN bez vode se ne mogu postići, voda je centralno pitanje – istakao je predsednik republike Mađarske Janoš Ader u intervjuu Radiju „Košut“.

Predsednik se osvrnuo na Samit o vodama (Water Summit) koji je ove sedmice održan u Budimpešti i rekao: cilj je da čovečanstvo spreči pojavljivanje krize vode tamo gde još može, a gde je kriza već nastala, treba da traži mogućnosti za umanjenje nastale štete.

Govoreći o domaćim prilikama, Ader je rekao da više od 90 odsto voda stiže preko granica, zbog čega je zemlja izložena zagađenju voda, kao i tome da drugi zadrže, zaustave deo tokova voda.

Količina padavina u godišnjem proseku se nije promenila, ali u kraćem vremenskom intervalu pada veća količina. Proteklih godina se češće dešavalo da je za jedan dan palo kiše uobičajene za mesec i po do dva meseca, što je prouzrokovalo iznenadne poplave i značajne štete – dodao je predsednik.

Janoš Ader je naglasio da u Mađarskoj ima doduše dovoljno vode, ali je njena raspodela neravnomerna, skoro oko 10 odsto zemlje je izloženo opasnosti od isušivanja i nastanka pustinje. Deo međurečja Dunava i Tise ima ozbiljne probleme sa vodom, i u sledećih 15-20 godina će se morati izdvojiti velike sume da bi se poboljšala situacija.

U vezi toga je istakao da se sledećih decenija značajan deo vodovoda u zemlji mora obnoviti.

Stručna izložba koja je pratila međunarodno savetovanje o vodama je bila na najvišem nivou do sada, rekao je predsednik. Mađarski preduzetnici imaju sve više rutine, na svakom štandu se govorilo engleski, bilo je informativnog materijala na engleskom i kratkih filmova o aktivnostima firmi i njihovim proizvodima.

Osvrnuo se i na nove izume koji su predstavljeni na svetskoj izložbi, oni omogućuju efikasnije prečišćavanje voda, kao i poboljšanje kvaliteta zemljišta i upravljanja vodenim resursima. Na samitu su predstavljena mađarska rešenja koja se mogu primeniti u vodoprivredi.

Ovim pitanjima se bave i stručnjaci u drugim delovima sveta, i ako se svo to znanje poveže, onda će se problemi moći rešiti i u oblasti zaštite od poplava, navodnjavanja ili prečišćavanja voda – rekao je predsednik u programu radija. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban