Izbor iz sadržaja na srpskom
Ader: Ciljevi održivog razvoja se ne mogu postići bez vode

Ciljevi održivog razvoja koje je postavila OUN bez vode se ne mogu postići, voda je centralno pitanje – istakao je predsednik republike Mađarske Janoš Ader u intervjuu Radiju „Košut“.

Predsednik se osvrnuo na Samit o vodama (Water Summit) koji je ove sedmice održan u Budimpešti i rekao: cilj je da čovečanstvo spreči pojavljivanje krize vode tamo gde još može, a gde je kriza već nastala, treba da traži mogućnosti za umanjenje nastale štete.

Govoreći o domaćim prilikama, Ader je rekao da više od 90 odsto voda stiže preko granica, zbog čega je zemlja izložena zagađenju voda, kao i tome da drugi zadrže, zaustave deo tokova voda.

Količina padavina u godišnjem proseku se nije promenila, ali u kraćem vremenskom intervalu pada veća količina. Proteklih godina se češće dešavalo da je za jedan dan palo kiše uobičajene za mesec i po do dva meseca, što je prouzrokovalo iznenadne poplave i značajne štete – dodao je predsednik.

Janoš Ader je naglasio da u Mađarskoj ima doduše dovoljno vode, ali je njena raspodela neravnomerna, skoro oko 10 odsto zemlje je izloženo opasnosti od isušivanja i nastanka pustinje. Deo međurečja Dunava i Tise ima ozbiljne probleme sa vodom, i u sledećih 15-20 godina će se morati izdvojiti velike sume da bi se poboljšala situacija.

U vezi toga je istakao da se sledećih decenija značajan deo vodovoda u zemlji mora obnoviti.

Stručna izložba koja je pratila međunarodno savetovanje o vodama je bila na najvišem nivou do sada, rekao je predsednik. Mađarski preduzetnici imaju sve više rutine, na svakom štandu se govorilo engleski, bilo je informativnog materijala na engleskom i kratkih filmova o aktivnostima firmi i njihovim proizvodima.

Osvrnuo se i na nove izume koji su predstavljeni na svetskoj izložbi, oni omogućuju efikasnije prečišćavanje voda, kao i poboljšanje kvaliteta zemljišta i upravljanja vodenim resursima. Na samitu su predstavljena mađarska rešenja koja se mogu primeniti u vodoprivredi.

Ovim pitanjima se bave i stručnjaci u drugim delovima sveta, i ako se svo to znanje poveže, onda će se problemi moći rešiti i u oblasti zaštite od poplava, navodnjavanja ili prečišćavanja voda – rekao je predsednik u programu radija. (MTI)

Zbog približavanja zime i evropske osude ofanzive Turske u Siriji, sledećih meseci treba očekivati povećanje migracionog pritiska – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske u Briselu. Peter Sijarto je u pauzi savetovanja ministara spoljnih poslova Evropske unije mađarskim novinarima izjavio: razlozi koji su...
11.11.2019
[ 17:22 ]
Premijer Mađarske Viktor Orban je popodne u Karmelićanskom samostanu na Budimu primio izabranog predsednika Saveta Evrope Šarla Mišela – saopštila je premijerova pres služba. Sa novim predsednik Saveta Evrope koji stupa na dužnost 1. decembra, razgovarali su o svim važnim temama razgranatih odnosa Mađarske i Evropske unije, počev od...
11.11.2019
[ 17:11 ]
Kandidat Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (DSMR) za predsednika Hunor Kelemen je izrazio zahvalnost mađarskim i rumunskim biračima koji su glasali za njega u prvoj rundi predsedničkih izbora u Rumuniji. Hunor Kelemen je u Klužu izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatom koji prema procenama iznosi između 3,9 i 4,6 odsto glasova....
11.11.2019
[ 10:11 ]
Beolvasás folyamatban