Izbor iz sadržaja na srpskom
Nemačka: Predsednik Frank-Valter Štajnmajer se zahvalio narodima Srednje Evrope za ponovno ujedinjenje Nemačke
Betűméret:             

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer se zahvalio narodima Srednje Evrope za pomoć ponovnom ujedinjenju njegove domovine na svečanosti, koja je održana u Berlinu povodom 30. godišnjice rušenja zida koji je delio glavni grad i zemlju.

Bez hrabrosti i slobodarskog duha Poljaka, Mađara, Čeha i Slovaka ne bi došlo do ujedinjenja Nemačke i ne bi u regionu pobedile mirne revolucije – naglasio je savezni predsednik kod spomenika, koji je podignut u čast zemalja višegradske saradnje. Tu je položio cveće zajedno sa predsednicima Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, Milošom Zemanom, Andžejem Dudom, Janošom Aderom i Zuzanom Čaputovom.

Na sledećoj manifestaciji u nizu svečanosti, u Kapeli Pomirenja je govor održala kancelarka Angela Merkel. Ona je istakla da zidovi koji ograničavaju ljude i slobodu nikada ne mogu biti tako jaki da se ne mogu srušiti.

Angela Merkel je podsetila i na to da 9. novembra nije samo godišnjica rušenja berlinskog zida, nego i početka pogroma Jevreja u nacističkoj Nemačkoj 1938-e. Zbog toga je ovaj dan i opomena Nemcima da se uvek dosledno moraju usprotiviti mržnji, rasizmu i antisemitizmu.

Opstanak tekovina mirnih revolucija, koje su pre 30 godina ostvarili narodi Srednje Evrope nije automatizam, nije sam po sebi razumljiv, prirodan proces. Za ove vrednosti, za demokratiju, pravnu državnost i ljudsko dostojanstvo se svaki dan treba boriti, a ovo pitanje je danas, u vreme korenitih tehnoloških i globalnih promena aktuelnije nego ikada u poslednjih trideset godina.

Slične misli je formulisao i istoričar Aksel Klausmajer, rukovodilac fondacije koja se brine o spomeniku pored jednog od najdužih preostalih deonica berlinskog zida (Stiftung Berliner Mauer). On je naglasio: nasleđe mirne revolucije 1989-e je pre svega to da svi moraju prihvatiti odgovornost za zajednicu, negovati toleranciju, poštovati i štititi demokratiju i ljudska prava, i „ispuniti životom san o ujedinjenoj Evropi“. Ova poruka je važnija od svega sada, u vreme „jačanja populizma i sramotnog antisemitizma“, kako je rekao.

Centralnoj svečanosti su osim predsednika V4 prisustvovali brojni nemački funkcioneri, kao i više stotina gostiju, među njima mladi iz Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke.

U Berlinu se cele nedelje održavaju razne svečanosti, izložbe, koncerti, okrugli stolovi. Najveća manifestacija se održava kod Brandenburške kapije, gde se između ostalih izvodi Betovenova 5. Simfonija, simbol ujedinjenja Nemačke i Evrope.

Vojska i radnička straža Istočne Nemačke su sistem izolacije nekadašnjeg Zapadnog Berlina počeli graditi 13. avgusta 1961-e. U početku je to bila dobro čuvana ograda od bodljikave žice, ali je vremenom izgrađen betonski zid visok tri metra, koji je razdvojio grad i simbolično celu Evropu.

Zid je podignut da bi se zaustavila masovna emigracija, jer su ljudi bežali iz istočnog sektora podeljene zemlje: od 1949-e do podizanja zida njih oko tri miliona. Sistem granične straže je bio dug 156 kilometara, kroz njega je za 28 godina na Zapad uspelo preći oko pet hiljada izbeglica. Više hiljada njih je uhvaćeno, mnogi su ubijeni ili u zatvoru izvršili samoubistvo posle neuspelog bega. (MTI)

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban