Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban na plenarnoj sednici Saveta dijaspore: Protivimo se imigraciji, Mađari se mogu zameniti samo Mađarima

Mađarskoj je i ubuduće potrebna anti-imigraciona politika, „Mađari se mogu zameniti samo Mađarima“ – izjavio je premijer Viktor Orban u Budimpešti, na IX plenarnoj sednici Saveta mađarske dijaspore.

Premijer je rekao: zemlja kojoj opada broj stanovnika ne sme se zavaravati iluzijom da može rešiti smanjenje stanovništva bez sopstvenih napora. Vlada će nastaviti borbu protiv migracije, jer će ta svetska pojava „ostati ovde“, „Afrika je tek počela da se budi“.

Viktor Orban je rekao da pristalice imigracije optužuju Mađare da nemaju srca, zato treba reći: Mađarska jeste dobra zemlja, Mađari jesu dobri ljudi, čine dobra dela, ali pomoć treba odneti tamo, a ne zlo doneti ovamo.

U vezi toga je spomenuo više programa pomoći koje je Mađarska pružila regionima koji imaju teškoća sa izbeglicama, na primer u Iraku, Siriji, Jordanu, Libanu, Nigeriji i Etiopiji.

O unutrašnjoj politici zemlje premijer je rekao: iako su na lokalnim izborima vladine stranke pretrpele osetljiv poraz, ponovo su dobile mandat, a u fokusu njihovog programa stoji „snažna Mađarska“.

Snagu jedne zemlje čini finansijska stabilnost, a mađarska privreda finansijski stoji na čvrstim nogama, smanjuje se državni dug, rast iznosi oko 4-5 odsto, iako je potonji podatak varljiv, naime mađarska privreda zbog izvoza osetljivo reaguje na okruženje, pa kao odgovor na međunarodno „zahlađenje“ treba da reaguje zaštitnim akcionim planom. Cilj vlade je da održava rast veći za 2 odsto od proseka EU.

Neki od najvažnijih ciljeva administrativnog ciklusa su likvidacija siromaštva i integracija Roma. Citirao je rezultat jednog istraživanja, prema kojem je u Mađarskoj broj siromašnih smanjen na najniži nivo poslednjih decenija. To prema njemu ima veze sa činjenicom da se prošle godine više Mađara vratilo kući, nego koliko njih je otišlo.

Vlada je uvela poseban razvojni program za 30 najsiromašnijih sela, kao i program značajne modernizacije za 300 najsiromašnijih sela gde se živi „kao u getima“.

Mađarska puno čini i za porodice, jer bez jakih porodica ni Mađarska ne može biti jaka – dodao je.

Treba zaustaviti opadanje stanovništva, bilo bi potrebno 2,1 odsto više dece, ali se to može postići samo dugoročnom politikom podrške porodicama, prvi rezultati će se možda pokazati za deset godina – rekao je Orban.

Istakao je: za snažnu Mađarsku je neizostavno potrebna i mađarska nacionalna kultura, čije negovanje je obaveza države. Među rezultatima kulturne politike je spomenuo obnavljanje Trga Košut (ispred parlamenta), rekonstrukciju budimske tvrđave, i program parkova, o čemu je rekao: „zahvalimo Bogu što smo ostvarili tri četvrtine“, i da promena odnosa snaga u glavnom gradu može uticati samo na četvrtinu programa, doduše veoma negativno.

Govoreći o Budimpešti, premijer je rekao da Budimpešta pripada njenim stanovnicima, ali u stvari i svim Mađarima, i da se nada da ni sledećih godina neće izgubiti kvalitet „glavnog grada nacije“.

Istakao je i da je potrebna snažna vojska: NATO i nacionalne oružane snage zajedno su isto što i bezbednost. Mađarska do 2026-e može da postigne da nacionalna vojska u regionalnim konfliktima i bez NATO-a može garantovati bezbednost Mađarima – rekao je premijer.

Ponovio je svoj stav da je potrebna politika koja će postići da za Berlin, Moskvu i Istambul uspeh Mađarske bude jednako u interesu, treba održavati dobre odnose sa sve tri velesile.

Istakao je još: Mađarska ima snage da ne samo kaže, nego i da čini za to da Mađari mogu ostati u svojoj domovini.

Zbog toga je proklamovana odgovorna politika prema susedima, Mađarskoj je naime u interesu da se njeni susedi razvijaju u istom tempu kao ona, i zbog toga ima zajedničke programe ekonomskog razvoja sa više zemalja iz okruženja – rekao je.

O Mađarima u dijaspori: ima ih oko 2,5 miliona, većina živi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Mađarska vlada brojnim programima pokušava tu dijasporu da uključi u nacionalni krvotok – formulisao je, u tom cilju će se uspostaviti na primer mađarski centar za migraciju i dijasporu.

Premijer je upozorio da Mađarska ne sme ni da preceni, ni da potceni svoju ulogu, težinu, potrebna joj je spoljna politika za koju ima sposobnosti i snage. Spomenuo je da se ponekad ipak desi da svet „pretera“ u vezi Mađarske. Kao primer je naveo vest iz štampe prema kojoj su na američkog predsednika Donalda Trampa dva političara imala negativan uticaj povodom Ukrajine: ruski predsednik Vladimir Putin i on. Orban je to prokomentarisao: „glupost nema gornje granice“. Pa dodao: ponekad se ne zna, da li je bolje da se svet bavi Mađarskom, ili da je puste na miru.

O Ukrajini: uprkos višestrukim pokušajima nije uspeo da se sretne sa novim ukrajinskim predsednikom Zelenskim, ali se nada da će posle prethodne, antimađarske administracije novi predsednik prihvatiti „ispruženu ruku Mađarske“. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban