Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban na plenarnoj sednici Saveta dijaspore: Protivimo se imigraciji, Mađari se mogu zameniti samo Mađarima

Mađarskoj je i ubuduće potrebna anti-imigraciona politika, „Mađari se mogu zameniti samo Mađarima“ – izjavio je premijer Viktor Orban u Budimpešti, na IX plenarnoj sednici Saveta mađarske dijaspore.

Premijer je rekao: zemlja kojoj opada broj stanovnika ne sme se zavaravati iluzijom da može rešiti smanjenje stanovništva bez sopstvenih napora. Vlada će nastaviti borbu protiv migracije, jer će ta svetska pojava „ostati ovde“, „Afrika je tek počela da se budi“.

Viktor Orban je rekao da pristalice imigracije optužuju Mađare da nemaju srca, zato treba reći: Mađarska jeste dobra zemlja, Mađari jesu dobri ljudi, čine dobra dela, ali pomoć treba odneti tamo, a ne zlo doneti ovamo.

U vezi toga je spomenuo više programa pomoći koje je Mađarska pružila regionima koji imaju teškoća sa izbeglicama, na primer u Iraku, Siriji, Jordanu, Libanu, Nigeriji i Etiopiji.

O unutrašnjoj politici zemlje premijer je rekao: iako su na lokalnim izborima vladine stranke pretrpele osetljiv poraz, ponovo su dobile mandat, a u fokusu njihovog programa stoji „snažna Mađarska“.

Snagu jedne zemlje čini finansijska stabilnost, a mađarska privreda finansijski stoji na čvrstim nogama, smanjuje se državni dug, rast iznosi oko 4-5 odsto, iako je potonji podatak varljiv, naime mađarska privreda zbog izvoza osetljivo reaguje na okruženje, pa kao odgovor na međunarodno „zahlađenje“ treba da reaguje zaštitnim akcionim planom. Cilj vlade je da održava rast veći za 2 odsto od proseka EU.

Neki od najvažnijih ciljeva administrativnog ciklusa su likvidacija siromaštva i integracija Roma. Citirao je rezultat jednog istraživanja, prema kojem je u Mađarskoj broj siromašnih smanjen na najniži nivo poslednjih decenija. To prema njemu ima veze sa činjenicom da se prošle godine više Mađara vratilo kući, nego koliko njih je otišlo.

Vlada je uvela poseban razvojni program za 30 najsiromašnijih sela, kao i program značajne modernizacije za 300 najsiromašnijih sela gde se živi „kao u getima“.

Mađarska puno čini i za porodice, jer bez jakih porodica ni Mađarska ne može biti jaka – dodao je.

Treba zaustaviti opadanje stanovništva, bilo bi potrebno 2,1 odsto više dece, ali se to može postići samo dugoročnom politikom podrške porodicama, prvi rezultati će se možda pokazati za deset godina – rekao je Orban.

Istakao je: za snažnu Mađarsku je neizostavno potrebna i mađarska nacionalna kultura, čije negovanje je obaveza države. Među rezultatima kulturne politike je spomenuo obnavljanje Trga Košut (ispred parlamenta), rekonstrukciju budimske tvrđave, i program parkova, o čemu je rekao: „zahvalimo Bogu što smo ostvarili tri četvrtine“, i da promena odnosa snaga u glavnom gradu može uticati samo na četvrtinu programa, doduše veoma negativno.

Govoreći o Budimpešti, premijer je rekao da Budimpešta pripada njenim stanovnicima, ali u stvari i svim Mađarima, i da se nada da ni sledećih godina neće izgubiti kvalitet „glavnog grada nacije“.

Istakao je i da je potrebna snažna vojska: NATO i nacionalne oružane snage zajedno su isto što i bezbednost. Mađarska do 2026-e može da postigne da nacionalna vojska u regionalnim konfliktima i bez NATO-a može garantovati bezbednost Mađarima – rekao je premijer.

Ponovio je svoj stav da je potrebna politika koja će postići da za Berlin, Moskvu i Istambul uspeh Mađarske bude jednako u interesu, treba održavati dobre odnose sa sve tri velesile.

Istakao je još: Mađarska ima snage da ne samo kaže, nego i da čini za to da Mađari mogu ostati u svojoj domovini.

Zbog toga je proklamovana odgovorna politika prema susedima, Mađarskoj je naime u interesu da se njeni susedi razvijaju u istom tempu kao ona, i zbog toga ima zajedničke programe ekonomskog razvoja sa više zemalja iz okruženja – rekao je.

O Mađarima u dijaspori: ima ih oko 2,5 miliona, većina živi u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Mađarska vlada brojnim programima pokušava tu dijasporu da uključi u nacionalni krvotok – formulisao je, u tom cilju će se uspostaviti na primer mađarski centar za migraciju i dijasporu.

Premijer je upozorio da Mađarska ne sme ni da preceni, ni da potceni svoju ulogu, težinu, potrebna joj je spoljna politika za koju ima sposobnosti i snage. Spomenuo je da se ponekad ipak desi da svet „pretera“ u vezi Mađarske. Kao primer je naveo vest iz štampe prema kojoj su na američkog predsednika Donalda Trampa dva političara imala negativan uticaj povodom Ukrajine: ruski predsednik Vladimir Putin i on. Orban je to prokomentarisao: „glupost nema gornje granice“. Pa dodao: ponekad se ne zna, da li je bolje da se svet bavi Mađarskom, ili da je puste na miru.

O Ukrajini: uprkos višestrukim pokušajima nije uspeo da se sretne sa novim ukrajinskim predsednikom Zelenskim, ali se nada da će posle prethodne, antimađarske administracije novi predsednik prihvatiti „ispruženu ruku Mađarske“. (MTI)

NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu. Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je...
5.12.2019
[ 6:56 ]
U protekla dva meseca, a naročito u poslednje dve nedelje je u značajnoj meri povećan migracioni pritisak na južnoj granici – izjavio je državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične zone Reske rekao da su pokreti migranata slični onima iz krizne 2015-e godine. Vojnici i...
4.12.2019
[ 17:28 ]
Odlaganje početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom je strateška greška, naime važno je da zemljama Zapadnog Balkana „što pre damo na znanje da Evropa računa na njih“, i da joj je u interesu da se one približe Evropskoj uniji – izjavila je predsednica Evropske komisije u Briselu. Ursula fon der Lajen, koja je...
4.12.2019
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban