Izbor iz sadržaja na srpskom
Kanjiža: Sve je više migranata u opštini

Povodom toga je danas zasedao štab za vanredne situacije u Kanjiži, naime civilne organizacije, nadležni organi i lokalna samouprava pokušavaju zajednički rešiti ovaj problem.

Predsednik mesne zajednice Robert Lacko, koji je od 2015-e zadužen za pitanje migranata se trenutno bavi ovim problemom. On je na pres konferenciji izjavio da permanentno prate broj migranata u opštini.

– Razlog zbog čega trenutno u našim naseljima ima više migranata je taj što se zbog visokog vodostaja ne može preko Drine, kuda je do sada vodio put. Nažalost, možemo očekivati da će jedna od ruta ponovo voditi preko Kanjiže prema horgoškoj granici, a druga prema Somboru. Ovih dana nam stiže sve više migranata. Zbog toga smo danas održali sastanak štaba, gde je bilo reči o tome da ćemo problem rešavati u više etapa, pre svega da bismo garantovali bezbednost građana. Molim sve da ne paniče, jer ako smo rešili 2015-u godinu, i ovog puta ćemo. Ovo nije naš zadatak, nego pre svega stvar države, ali mi ćemo svakako sprovesti prve mere – rekao je Robert Lacko. Dodao je da očekuju pomoć od republičkih organa, potrebno im je ljudstvo, tehnika i materijalna pomoć.

Gradonačelnik Robert Fejstamer je rekao da su na sastanku sa civilnim organizacijama, policijom i opštinskim institucijama zajednički pokušali sastaviti akcioni plan na osnovu iskustva sa migrantima 2015-e i 2016-e, da bi situaciju držali pod kontrolom.

– Nažalost niko ne zna, ni lokalno, ni na republičkom nivou, da li je ovo početak jednog novog talasa ili se može zahvaliti promenjenoj situaciji na granicama. Sigurno je da ne želimo ponoviti istu grešku kao 2015-e, i ne želimo samo čekati na reagovanje republičkih organa. Zbog toga je zasedao štab, da bi se naše institucije pripremile za slučaj da se ponovo poveća broj migranata. Ja molim sve da pomognu rad zvaničnih organa, naročito policije, jer pitanje migranata spada u njen delokrug, a ne lokalne uprave – rekao je gradonačelnik.

Lokalna samouprava traži od nadležnih da pošalju više ljudstva u region i da lokalna uprava obezbedi sredstva, da se migranti ne bi zadržavali na javnih trgovima, pored škola i institucija, nego da odu u prihvatne centre u Subotici i Kikindi.

Žofija Bartok
U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban