Izbor iz sadržaja na srpskom
Kanjiža: Sve je više migranata u opštini

Povodom toga je danas zasedao štab za vanredne situacije u Kanjiži, naime civilne organizacije, nadležni organi i lokalna samouprava pokušavaju zajednički rešiti ovaj problem.

Predsednik mesne zajednice Robert Lacko, koji je od 2015-e zadužen za pitanje migranata se trenutno bavi ovim problemom. On je na pres konferenciji izjavio da permanentno prate broj migranata u opštini.

– Razlog zbog čega trenutno u našim naseljima ima više migranata je taj što se zbog visokog vodostaja ne može preko Drine, kuda je do sada vodio put. Nažalost, možemo očekivati da će jedna od ruta ponovo voditi preko Kanjiže prema horgoškoj granici, a druga prema Somboru. Ovih dana nam stiže sve više migranata. Zbog toga smo danas održali sastanak štaba, gde je bilo reči o tome da ćemo problem rešavati u više etapa, pre svega da bismo garantovali bezbednost građana. Molim sve da ne paniče, jer ako smo rešili 2015-u godinu, i ovog puta ćemo. Ovo nije naš zadatak, nego pre svega stvar države, ali mi ćemo svakako sprovesti prve mere – rekao je Robert Lacko. Dodao je da očekuju pomoć od republičkih organa, potrebno im je ljudstvo, tehnika i materijalna pomoć.

Gradonačelnik Robert Fejstamer je rekao da su na sastanku sa civilnim organizacijama, policijom i opštinskim institucijama zajednički pokušali sastaviti akcioni plan na osnovu iskustva sa migrantima 2015-e i 2016-e, da bi situaciju držali pod kontrolom.

– Nažalost niko ne zna, ni lokalno, ni na republičkom nivou, da li je ovo početak jednog novog talasa ili se može zahvaliti promenjenoj situaciji na granicama. Sigurno je da ne želimo ponoviti istu grešku kao 2015-e, i ne želimo samo čekati na reagovanje republičkih organa. Zbog toga je zasedao štab, da bi se naše institucije pripremile za slučaj da se ponovo poveća broj migranata. Ja molim sve da pomognu rad zvaničnih organa, naročito policije, jer pitanje migranata spada u njen delokrug, a ne lokalne uprave – rekao je gradonačelnik.

Lokalna samouprava traži od nadležnih da pošalju više ljudstva u region i da lokalna uprava obezbedi sredstva, da se migranti ne bi zadržavali na javnih trgovima, pored škola i institucija, nego da odu u prihvatne centre u Subotici i Kikindi.

Žofija Bartok
NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu. Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je...
5.12.2019
[ 6:56 ]
U protekla dva meseca, a naročito u poslednje dve nedelje je u značajnoj meri povećan migracioni pritisak na južnoj granici – izjavio je državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične zone Reske rekao da su pokreti migranata slični onima iz krizne 2015-e godine. Vojnici i...
4.12.2019
[ 17:28 ]
Odlaganje početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom je strateška greška, naime važno je da zemljama Zapadnog Balkana „što pre damo na znanje da Evropa računa na njih“, i da joj je u interesu da se one približe Evropskoj uniji – izjavila je predsednica Evropske komisije u Briselu. Ursula fon der Lajen, koja je...
4.12.2019
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban