Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Srednja Evropa će biti budućnost Evrope

Sa dužnom skromnošću, ali sa samopouzdanjem 30-godišnjeg učinka i poznavajući situaciju u Evropi, možemo reći da smo pre 30 godina još mislili kako je Evropa budućnost Srednje Evrope, ali danas treba shvatiti da „smo mi budućnost Evrope“ i da smo „spremni za tu misiju“ – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu na svečanosti povodom 30. godišnjice plišane revolucije.

Na manifestaciji u Nacionalnom muzeju u Pragu, premijer je izjavo: mi u Srednjoj Evropi smo tokom 30 godina dokazali da „za domovinu i Evropu umemo ne samo ginuti, nego i živeti i raditi“. Zajednički su nam i sudbina, i ciljevi, „saradnja zemalja Srednje Evrope je zapisana u srcima Srednjoevropejaca“, pa će sledeće godine doneti uspehe Srednje Evrope i V4 – rekao je.

Govorio je o hiljadu godina zajedničke istorije, o zajedničkoj sudbini posle drugog svetskog rata, jer su posle 1945-e Česi, Slovaci i Poljaci „dobili kao nagradu isto to što smo mi Mađari dobili za kaznu: sovjetsku diktaturu“.

Osamdesetih godina je mađarskoj omladini za primer služio češki i poljski antikomunistički otpor, pomoću čega su i Mađari počeli da razgrađuju komunistički režim.

Danas je evidentno da pojam „68-maša“ znači potpuno drugu stvar na Zapadu i u Srednjoj Evropi. Zapadni pokret 68-e bi ukinuo evropski svet, koji počiva na slobodnim nacionalnim državama i hrišćanskoj kulturi, a „naša 68-a“ želi upravo vratiti i zaštiti sve to – istakao je Viktor Orban. „Naša poruka je da mi želimo odlučivati o svojoj sudbini, želimo biti slobodne nacije, a ne pokrajina ili podanici imperije“ – rekao je.

Prema Orbanu nije potreban neki novi ideološki sistem, ako se želi poboljšati svet, potrebne su samo „jednostavne ljudske stvari“. Da možemo živeti naš srednjoevropski život, poštujemo i zaštitimo svoje porodice, uživamo u slobodi, volimo svoju domovinu i budemo ponosni na našu naciju – ređao je.

Na godišnjici tzv. plišane revolucije u Pragu su govorili premijeri zemalja V4, kao i predsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Šojble. (MTI)

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Damir Zobenica su se danas u Briselu sreli sa novim komesarem za proširenje Oliverom Varheljijem. Pastor je izrazio zadovoljstvo što je Varhelji svega nekoliko dana posle inauguracije novog sastava Evropske komisije (EK) primio delegaciju vojvođanskog parlamenta, čime...
5.12.2019
[ 22:20 ]
NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu. Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je...
5.12.2019
[ 6:56 ]
U protekla dva meseca, a naročito u poslednje dve nedelje je u značajnoj meri povećan migracioni pritisak na južnoj granici – izjavio je državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične zone Reske rekao da su pokreti migranata slični onima iz krizne 2015-e godine. Vojnici i...
4.12.2019
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban