Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: Srednja Evropa će biti budućnost Evrope

Sa dužnom skromnošću, ali sa samopouzdanjem 30-godišnjeg učinka i poznavajući situaciju u Evropi, možemo reći da smo pre 30 godina još mislili kako je Evropa budućnost Srednje Evrope, ali danas treba shvatiti da „smo mi budućnost Evrope“ i da smo „spremni za tu misiju“ – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu na svečanosti povodom 30. godišnjice plišane revolucije.

Na manifestaciji u Nacionalnom muzeju u Pragu, premijer je izjavo: mi u Srednjoj Evropi smo tokom 30 godina dokazali da „za domovinu i Evropu umemo ne samo ginuti, nego i živeti i raditi“. Zajednički su nam i sudbina, i ciljevi, „saradnja zemalja Srednje Evrope je zapisana u srcima Srednjoevropejaca“, pa će sledeće godine doneti uspehe Srednje Evrope i V4 – rekao je.

Govorio je o hiljadu godina zajedničke istorije, o zajedničkoj sudbini posle drugog svetskog rata, jer su posle 1945-e Česi, Slovaci i Poljaci „dobili kao nagradu isto to što smo mi Mađari dobili za kaznu: sovjetsku diktaturu“.

Osamdesetih godina je mađarskoj omladini za primer služio češki i poljski antikomunistički otpor, pomoću čega su i Mađari počeli da razgrađuju komunistički režim.

Danas je evidentno da pojam „68-maša“ znači potpuno drugu stvar na Zapadu i u Srednjoj Evropi. Zapadni pokret 68-e bi ukinuo evropski svet, koji počiva na slobodnim nacionalnim državama i hrišćanskoj kulturi, a „naša 68-a“ želi upravo vratiti i zaštiti sve to – istakao je Viktor Orban. „Naša poruka je da mi želimo odlučivati o svojoj sudbini, želimo biti slobodne nacije, a ne pokrajina ili podanici imperije“ – rekao je.

Prema Orbanu nije potreban neki novi ideološki sistem, ako se želi poboljšati svet, potrebne su samo „jednostavne ljudske stvari“. Da možemo živeti naš srednjoevropski život, poštujemo i zaštitimo svoje porodice, uživamo u slobodi, volimo svoju domovinu i budemo ponosni na našu naciju – ređao je.

Na godišnjici tzv. plišane revolucije u Pragu su govorili premijeri zemalja V4, kao i predsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Šojble. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban