Izbor iz sadržaja na srpskom
Istraživanje: Hrvati napuštaju zemlju pre svega zbog niskih primanja i korupcije

Kao glavni razlog za odlazak iz domovine više od polovine Hrvata koji su otišli u neku drugu zemlju Evropske unije navodi niska primanja i rasprostranjenu korupciju, jedna trećina podeljenost društva, a četvrtina loše funkcionisanje državnih institucija – to su rezultati istraživanja koje je sprovela katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U okviru istraživanja su obrađeni podaci 1126 hrvatskih državljana koji žive u zemljama EU, pre svega u Nemačkoj, Engleskoj i Irskoj. Pokazalo se i da tri četvrtine osoba starih oko 40 godina ima visoko obrazovanje.

18,9 odsto ispitanika je svoj odlazak obrazložio činjenicom da ne može da kupi stan, 17,1 odsto time da radno okruženje nije inspirativno, a 5,3 odsto se poziva na razlike u stepenu razvoja između regiona.

Trećina bi se rado vratila kući, ako u Hrvatskoj dođe do odgovarajućih promena. 33 odsto bi se vratilo ako bi zaradilo toliko da može pristojno živeti. Deset odsto je navelo da bi se vratilo kući, ako se ukine korupcija i poboljša životni standard. A oko 18 odsto se nikada ne bi vratilo u Hrvatsku.

Organizatori istraživanja u sumiranju rezultata konstatuju da Hrvati odlaze iz zemlje pre svega zbog loših ekonomskih i društvenih prilika, ali ipak preovlađuju ekonomski razlozi. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban