Izbor iz sadržaja na srpskom
Istraživanje: Hrvati napuštaju zemlju pre svega zbog niskih primanja i korupcije

Kao glavni razlog za odlazak iz domovine više od polovine Hrvata koji su otišli u neku drugu zemlju Evropske unije navodi niska primanja i rasprostranjenu korupciju, jedna trećina podeljenost društva, a četvrtina loše funkcionisanje državnih institucija – to su rezultati istraživanja koje je sprovela katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U okviru istraživanja su obrađeni podaci 1126 hrvatskih državljana koji žive u zemljama EU, pre svega u Nemačkoj, Engleskoj i Irskoj. Pokazalo se i da tri četvrtine osoba starih oko 40 godina ima visoko obrazovanje.

18,9 odsto ispitanika je svoj odlazak obrazložio činjenicom da ne može da kupi stan, 17,1 odsto time da radno okruženje nije inspirativno, a 5,3 odsto se poziva na razlike u stepenu razvoja između regiona.

Trećina bi se rado vratila kući, ako u Hrvatskoj dođe do odgovarajućih promena. 33 odsto bi se vratilo ako bi zaradilo toliko da može pristojno živeti. Deset odsto je navelo da bi se vratilo kući, ako se ukine korupcija i poboljša životni standard. A oko 18 odsto se nikada ne bi vratilo u Hrvatsku.

Organizatori istraživanja u sumiranju rezultata konstatuju da Hrvati odlaze iz zemlje pre svega zbog loših ekonomskih i društvenih prilika, ali ipak preovlađuju ekonomski razlozi. (MTI)

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Damir Zobenica su se danas u Briselu sreli sa novim komesarem za proširenje Oliverom Varheljijem. Pastor je izrazio zadovoljstvo što je Varhelji svega nekoliko dana posle inauguracije novog sastava Evropske komisije (EK) primio delegaciju vojvođanskog parlamenta, čime...
5.12.2019
[ 22:20 ]
NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu. Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je...
5.12.2019
[ 6:56 ]
U protekla dva meseca, a naročito u poslednje dve nedelje je u značajnoj meri povećan migracioni pritisak na južnoj granici – izjavio je državni sekretar ministarstva odbrane Mađarske. Silard Nemet je na pres konferenciji održanoj kod granične zone Reske rekao da su pokreti migranata slični onima iz krizne 2015-e godine. Vojnici i...
4.12.2019
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban