Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: NATO je konačno izjavio kako je masovna migracija izazov po bezbednost

NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu.

Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je velika čast za njega da je on mogao potpisati dokument o pristupu.

Naglasio je: članstvo u NATO-u je važan element identiteta i za njegovu političku zajednicu, jer su hrišćanske nacionalne snage uvele zemlju u NATO kada su prvi put formirale vladu.

Od tada su se u svetu pojavili i novi oblici izazova. Jedan je masovna migracija, i vojni rizici koje sa sobom nosi, kao što je terorizam. Premijer je naglasio da je NATO ranije prihvatio da takva opasnost postoji, ali nikada je nije uvrstio među najvažnije izazove.

To se sada promenilo – naglasio je Orban.

Za njega je veliki napredak, ozbiljan pomak to što je savez priznao da se i NATO mora baviti masovnom migracijom koja dolazi sa juga.

U to su uložili mnogogodišnji rad i ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i njegov resor. Orban je rekao i da se ovo može smatrati uspehom Srednje Evrope, naime „mi smo insistirali“ da NATO obrati pažnju na migraciju i terorizam sa kojim je povezana.

Sada će savez uložiti više sredstava u ovu oblast – rekao je mađarski premijer novinarima. (MTI)

U mađarskoj županiji Bač-Kiškun sektor granice u kojem nije podignuta ograda se štiti značajnim brojem policajaca i vojnika, odnosno ozbiljnim tehničkim sredstvima. Policija koristi i toplotne kamere, a Vojska Mađarske dronove i radare – izjavio je glavni savetnik za unutrašnju bezbednost mađarskog premijera Đerđ Bakondi u petak u...
17.01.2020
[ 18:46 ]
Sledeći meseci će biti od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak. Upozorio je istovremeno i na rizike sa kojima EU može da se suoči, ako ne pošalje jasne poruke regionu. „Treba naći novi konsenzus za otpočinjanje pristupnih pregovora sa...
17.01.2020
[ 11:45 ]
Austrija je prirodni partner Mađarske i zemalja Višegradske saradnje (V4), saradnja između njih je moguća u više oblasti – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u Pragu, na samitu V4 i Austrije. Premijeri zemalja Višegradske saradnje (Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka) su razgovarali sa austrijskim kancelarom, i posle toga...
16.01.2020
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban