Izbor iz sadržaja na srpskom
Orban: NATO je konačno izjavio kako je masovna migracija izazov po bezbednost

NATO je prvi put izjavio da masovna migracija sa juga znači izazov po bezbednost i da savez treba da se pozabavi ovim pitanjem – izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban posle samita NATO-a u Londonu.

Orban je rekao: za Mađarsku je oduvek bilo važno da pripada zapadnom vojnom savezu, zbog toga je pristupila 1999-e godine. Rekao je da je velika čast za njega da je on mogao potpisati dokument o pristupu.

Naglasio je: članstvo u NATO-u je važan element identiteta i za njegovu političku zajednicu, jer su hrišćanske nacionalne snage uvele zemlju u NATO kada su prvi put formirale vladu.

Od tada su se u svetu pojavili i novi oblici izazova. Jedan je masovna migracija, i vojni rizici koje sa sobom nosi, kao što je terorizam. Premijer je naglasio da je NATO ranije prihvatio da takva opasnost postoji, ali nikada je nije uvrstio među najvažnije izazove.

To se sada promenilo – naglasio je Orban.

Za njega je veliki napredak, ozbiljan pomak to što je savez priznao da se i NATO mora baviti masovnom migracijom koja dolazi sa juga.

U to su uložili mnogogodišnji rad i ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i njegov resor. Orban je rekao i da se ovo može smatrati uspehom Srednje Evrope, naime „mi smo insistirali“ da NATO obrati pažnju na migraciju i terorizam sa kojim je povezana.

Sada će savez uložiti više sredstava u ovu oblast – rekao je mađarski premijer novinarima. (MTI)

U zemljama Zapadnog Balkana je relativno mali broj testiranih na novi tip korona virusa pozitivan, u proseku ispod deset odsto. Na Kosovu je broj registrovanih zaraženih za jedan dan povećan sa 669 na 703, ali nema podatka o tome koliko je bilo testiranih. U zemlji sa 1,8 miliona stanovnika, od kojih su 95,6 odsto muslimani, na prvi dan...
25.04.2020
[ 15:27 ]
Evropska unija je samo u martu ponudila Srbiji paket od 93 miliona evra za borbu protiv korona virusa, i dodatnih 290 miliona Zapadnom Balkanu. Iz kancelarije EU su dnevnom listu Kurir izjavili da će sledećih dana stići još pomoći iz Unije. „Za hitne mere predviđeno je 15 miliona evra. Do sada je finansirano 12 kargo letova, sa...
24.04.2020
[ 18:44 ]
Posle mesec dana prinudne pauze u četvrtak su delimično otvoreni granični prelazi kod Horgoša, Kelebije i Bačkog Brega za stanovnike pograničnog pojasa koji rade ili obrađuju zemlju preko granice. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je u izjavi za Pannon RTV pozdravio ovaj korak, kako je rekao: ovo je radostan dan. –...
23.04.2020
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban